ARKIV 2010

FÖNSTRET - ARKIV 2012
FÖNSTRET - ARKIV 2011
FÖNSTRET - ARKIV 2010
FÖNSTRET - ARKIV 2009
FÖNSTRET - ARKIV 2008
FÖNSTRET - ARKIV 2007
FÖNSTRET - ARKIV 2006
FÖNSTRET - ARKIV 2005
FÖNSTRET - ARKIV 2004
FÖNSTRET - ARKIV 2003

TILL FÖNSTRET MOT NORR >

Harrskalan i strömmande vatten.
Efter förfrågan sätter jag ut min harrskala (strömmande vatten).

0,5 kg 34-38 cm
0,6 kg 38-42 cm
0,7 kg 42-44 cm
0,8 kg 44-46 cm
0,9 kg 46-48 cm
1,0 kg 48-50 cm
1,1 kg 50-51 cm
1,2 kg 51-52 cm
1,3 kg 52-53 cm
1,4 kg 53-54 cm
1,5 kg 54-55 cm
1,6 kg 55-56 cm
1,7 kg 56-57 cm
1,8 kg 57-58 cm
1,9 kg 58-59 cm
2,0 kg 59-60 cm
 
10-12-28
Den underbara aftonen.
Måndagen den 27 december avhöll jag min sedvanliga mellandagsföreläsning i Råneå, som brukligt i skolans aula. Föreläsningen hette \"Sandåslandet - flugfiske på vindarnas boning\". Arrangörer var Råneå Brottarklubb och Områdesgruppen.
Trots att det är jag som står för föreläsningen känner jag mig hedrad över tillströmningen av åhörare. Den här gången var salongen i stort sett fullknökad. Många har följt mig genom alla åtta föreläsningstillfällena på lika många år, många nya tillkommer. För mig är detta inget annat än en stor fest. Jag har förstått att Jante har bestämt att man inte ska ha föreläsningar hemmavid. I Råneå kommer allt det där på skam.
Kaffebordet var som vanligt enastående och priserna till lotterierna magnifika.
Jag vill passa på att tacka Tomas Karlsson och Brottarklubben och Områdesgruppen för en skön afton och tack till alla som skötte fikat. Men särskilt tack och handslag till alla ni 140 som bänkade sig i aulan den aftonen. You made my day!

10-12-28
Stones på fiskewebben.
Nu blommar löken?! The Rolling Stones legendariske gitarrhjälte Keith Richards har plötsligt klampat in i fiskevärlden. www.nsd.se (fiske).

10-12-25
Millings nya bok.
Det är med glädje jag kan konstatera att flugfiskaren och fotografen Leif Milling snart kommer ut med sin nya bok, kallad \"Länge leve flugfisket\".
Se mer om detta på min blogg på www.nsd.se (fiske).

10-12-19
Tradition-Julföreläsning i Råneå.
Måndagen den 27 december kommer jag att berätta och visa bilder om mitt stundtals äventyrliga liv som flugfiskare världen över. I år har jag valt att bli kvar i Skandinavien, till de fjärran hedarna norr om Kiruna, till den landsdel jag alltid har kallat Sandåslandet. Det blir en resa till ”mina marker”, en del av Lappland som fortfarande kan göra drömmar till verklighet. I detta kungsörnens fria land är harrfisket egenartat, kanske i en klass för sig. Föreläsningen heter ”Sandåslandet – flugfiske på vindarnas boning.”

Föreläsning; ”Sandåslandet – flugfiske på vindarnas boning”.
Plats; Aulan i Råneå.
Tid; Måndagen den 27 december klockan 19.00.
Entré; 60 kr. Under 15 år gratis.
Deltar i utlottning av ett fiskeset och Westrins
nya bok. Passa på att köpa Westrins nya kritikerrosade bok; ”Westrins fjällfisketips.”
För inköp finns också DVD-filmen ” Flugfiske i Råne Älvdal”.
Arrangör; Råneå brottarklubb.


10-12-13
Fiskeguideutbildningen.
Du som vill bli fiskeguide. Kolla direkt på www.tornedalen.se eller www.fiskeguide.se

10-12-13
Drömfiske Nya Zeeland.
Nu finns Jonathan Johanssons artikel om Nya Zeeland ute på webben, www.nsd.se (fiske). Njut av fantastiska bilder och informativ text. \"Nya Zeeland flugfiskeparadiset som ger mersmak\"!

10-12-13
Hur har vi det med julmaten?!
Ska vi käka lax från Östersjön, med tanke på dioxinlarmet? Eller ska vi ta till oss den odlade laxen från Norge? Men sillen då?
Kolla upp det här i min nya blogg på www.nsd.se (fiske) \"Hur vi än vrider och vänder på oss har vi rumpan bak\" och på www.fiskenyheter.se

10-12-05
Julföreläsning i Råneå.
Måndagen den 27 december kommer jag att berätta och visa bilder om mitt stundtals äventyrliga liv som flugfiskare världen över. I år har jag valt att bli kvar i Skandinavien, till de fjärran hedarna norr om Kiruna, till den landsdel jag alltid har kallat Sandåslandet. Det blir en resa till ”mina marker”, en del av Lappland som fortfarande kan göra drömmar till verklighet. I detta kungsörnens fria land är harrfisket egenartat, kanske i en klass för sig. Föreläsningen heter ”Sandåslandet – flugfiske på vindarnas boning.”

Föreläsning; ”Sandåslandet – flugfiske på vindarnas boning”.
Plats; Aulan i Råneå.
Tid; Måndagen den 27 december klockan 19.00.
Entré; 50 kr. Under 15 år 20 kr, under 15 år
Deltar i utlottning av ett fiskeset och Westrins
nya bok. Passa på att köpa Westrins nya kritikerrosade bok; ”Westrins fjällfisketips.”
För inköp finns också DVD-filmen ” Flugfiske i Råne Älvdal”.
Arrangör; Råneå brottarklubb.


10-11-30
Säldebatten oroar.
Det som irriterar i debatten, och som visar på ekologisk ignorans, är att alla organismer behövs för att allt ska fungera. Det är den första självklara punkten på agendan. Till och med vargar, björnar och sälar måste finnas. Trot den som vill men ämnet ekologi borde ha funnits som ordinarie ämne i skolan.
Under en tid tillbaka har jag förnöjt mig med att ha konsulterat några forskare i ärendet. För hundra år sedan hade vi betydligt mer säl och lax i Östersjökomplexet. Alltså har nåt hänt på resan mot nutiden.

Läs krönikan på www.nsd.se (fiske)

10-11-29
100 dagar till fjälls.
Under december kommer ni att få träffa Henrik Bonnevier från Stockholm, som har gjort det nästan omöjliga, fiskat och legat i tält i Lappland i 100 dagar i somras!? Han spöade mig med 50 dagar, vilket är mitt rekord. Detta och mer därtill på Fiskeprofilen på min fiskesida på NSD. Artikeln bör vara inne kring den 1 december.
www.nsd.se (fiske)
Förutom att Henrik är en inbiten flugfiskare är han en fotograf i absolut världsklass.

10-11-26
Komplett samling av mina böcker.
Jag har genom åren sålt några kompletta samlingar av alla mina böcker, numer 14 till antalet. Det är de svenska utgåvorna.
Nu har jag en samling igen om det är någon som är intresserad.
Du hittar min mail och telefonnummer på min hemsida www.westrin.se

10-11-26
Krönikor och bloggar.
Sedan några år tillbaka finns mina återkommande krönikor och bloggen på www.nsd.se (fiske).
Jag började med krönikorna i papperstidningen NSD från och med den 26 juni 1990. Den 20 juni 2008 hamnade jag på webben. Nu har det blivit snart 400 krönikor och det är lika kul nu som då. På sidan finns också månadens fiskeprofil,längst uppe till höger på sidan.
Bloggen är en grej jag skriver när det dyker upp nåt extra intressant eller aktuellt.
Hej/Gunnar.

10-11-20
Smakprov.
På www.smakprov.se kan du gå in och bläddra lite i några av mina böcker. Tekniken är förunderlig.

10-11-16
Risigt ska det vara.
Med anledning av diskussioner och nödvändigheten av en aktiv fiskevård handlar veckans krönika på NSD;s fiskesida om risigheter och självklarheter.
www.nsd.se (fiske)

10-11-06
Handredskap fångar mer öring än nät i Norrbotten?
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en tremetersregel för kustnära fiske.

Motivering
Det svenska kustfisket har en stark tradition för boende längs våra kuster och större insjöar. Möjligheten för kustbefolkning att husbehovsfiska har funnits i hundratals år och är ett viktigt inslag för att upprätthålla en levande kustbygd. Samtidigt minskar idag antalet husbehovsfiskare som garnfiskar i skärgården.
Sedan 2009 har Fiskeriverket ensidigt vidtagit åtgärder för kustfisket i Bottenviken riktat mot nätfiske av framförallt sik, där även öring bedöms kunna utgöra bifångst. Förbudet mot att lägga nät för sikfiske på grundare vatten än tre meter har inneburit att denna typ av fiske i princip har förbjudits eftersom fisken under lektid söker sig mot grundare vatten för att äggläggning. Möjligheten att fånga sik på djupare vatten under denna tid är mycket begränsad.
Eftersom sik är den mest betydelsefulla husbehovsfisken i Bottenviken har Fiskeriverkets beslut att kraftigt inskränka fiskemöjligheterna därmed starkt begränsat möjligheterna för kustbefolkningens husbehovsfiske. Samtidigt pekar Fiskeriverkets bedömningar på att öringstammen de facto ökar i Bottenviken.
Huvuddelen av öringfångsten görs via handredskap. Fritidsfiskarna som fiskar med nät är inte det stora hotet för öringstammen vare sig i Bottenviken eller i andra svenska fiskevatten. Dock är den kustbefolkning som fiskar sik, och i förekommande fall öring, beroende av dessa fångster på ett helt annat sätt än sportfiskare som inte har samma anknytning till den miljö där de verkar. Den ensidiga åtgärden att under vissa tider förbjuda fiske på grundare vatten än tre meter drabbar därför lokalbefolkning hårdare än turister och sportfiskare, varför tremetersregeln snarast bör upphöra.

Stockholm den 25 oktober 2010
Jan R Andersson (M) Krister Hammarbergh (M)

DU KAN GÅ IN OCH DEBATTERA DETTA PÅ MIN BLOGG PÅ www.nsd.se (fiske)


10-11-03
Hans Lidman på TV.
I programmet Sverige, i SVT 1, söndagen den 21 november klockan 19.00, visas ett reportage om författaren och sportfiskaren Hans Lidman och hans trakter. Det ser jag verkligen fram emot.
www.hanslidman.se

10-11-03
Storharrens överman.
Årets största fångade och registrerade storharr i Norrbottens län togs av flugfiskaren Tapio Kanerva från Västerås. 2,1 kilo - 60 cm. Läs mer om detta på FISKEPROFILEN på www.nsd.se (fiske)

10-11-02
Årets bok!
Årets kanonbok!!! Se krönikan på www.nsd.se (fiske)

10-10-26
Den vandrande kondomen.
Idag fiskar i stort sett alla med vadare, dvs vadarbyxor i olika former och utförande. Jag har en åsikt om detta. Se bloggen på www.nsd.se (fiske)

10-10-0
Laxfiaskot!
Nu är Westrin förbannad!!!
Läs bloggen på www.westrin.se (fiske)

10-10-19
Ny krönika i NSD.
Ny krönika på www.nsd.se (fiske) som heter \"Fiskars syn på imitationer\".

10-10-14
Nordlig fiskeguideutbildning.
Nu är det hög tid att anmäla sig till kommande fiske- och naturguideutbildningar på Tornedalens Folkhögskola i Övertorneå. Ansvarig för fiskeguiderna blir den kände flugfiskaren och guiden Lars Munk.
Se mer om detta på \"Fiskeguide\" på Facebook och på www.tornedalen.se

Eftersom jag själv har varit ansvarig lärare för ekologin och fiskebiologin för utbildningen (1999- 2004) kan sägas att miljöerna är fantastiska i Tornedalen, med bl a en närhet till svenska Lappland, Nordnorge och Nordfinland, med ett bra boende på folkhögskolan och trivsamma studielokaler.
\"Risken\" finns att du blir bergtagen och inte vill hem igen.10-10-11
Vattenriket i Vålådalen.
Boken heter \"Vattenriket i Vålådalen\" och inget annat. Rec av denna kommer i NSD den 2 november.

10-10-10
Vattenriket i Vålådalen.
Om ni önskar läsa nåt riktigt fantastiskt, som verkligen klargör det rinnande vattnets betydelse för hela sfären liv och livsformer, ska ni genast köpa boken \"VATTENVÄGAR I VÅLÅDALEN\", skriven av biologen Ingemar Näslund och fotad av miljöövervakaren Micke Sundberg. Bägge jobbar på länsstyrelsen i Östersund. Fantastiska bilder och en charmerande text som jag aldrig tidigare stött på i dylika boksammanhang.Boken är på 160 sidor och har getts ut på Bokförlaget Waterlife, www.waterlife.se Läs den och du förstår din plats i ekologin.
Du kan inhandla boken på www.alvraddarna.se

10-10-07
Ingen björn bland bären står.
Av någon anledning såg jag detta idag på Norrbottens-Kurirens hemsida. Rykten sprids men jag har inte sett någon björn där!!! Å inte jagar jag heller.

Råneå - den 13 juni 2010, kl 17:29
Ny björn sedd i Råneå
Gunnar Westrin har sett en björn vid skidstuvägen på Rånekölen. Vi har mycket björn i Råneå nu. Undrar hur många kalvar dom glufsar i sig innan älgjakten? Detta var ett av samtalsämnena vid eftermiddagens provskjutning i Södra laget i Råneå.

I kväll efter att ha haft sammanträde i styrelsen för viltvårdsområdet kommer det att bli förberedelser för nästa vecka. På tisdag blir det styrelsesammanträde i länspartiet. Sedan blir det gruppsammanträde inför onsdagens och torsdagens landstingsfullmäktige som går av stapeln i Boden.

Bodens kommun bjuder på middag på Rödbergsfortet har jag hört.

10-10-07
Ljuset är både lockelsen och förbannelsen.
Se mer om detta på www.nsd.se (fiske).
\"Den sista sommarnatten\".

10-10-01
Flugfiskeprofilen in persona.
Nu äntligen är Palle Andersson FISKEPROFILEN på www.nsd.se (fiske).

10-10-01
Flugfiskeguiden in persona.
Nu äntligen är Palle Andersson FISKEPEROFILEN på www.nsd.se (fiske).

10-10-01
Korrigering.
I det senaste numret av Fiske för alla, nummer 9/2010, står jag som fotograf till utsidesbilden. Rätt ska vara att det är Anders Hägglund från Ö-vik som stått bakom kameran.

10-09-19
Fiskvandringsvägar.
Älvräddarna har fått svar av miljöminister Andreas Carlgren i frågan om fiskvandringsvägar. Läs mer om detta på Älvräddarnas hemsida www.alvraddarna.se


10-09-10
Ekologiskt vansinne.
Kraftverk i Arjeplog - en ekologisk dundertabbe. Kan man bli annat än förbannad.
Se www.nsd.se (fiske) Bloggen.

10-09-17
Nytt kraftverk i Arjeplog.
Pressmeddelande frånSportfiskarna

Ja till kraftverk i Arjeplog - fiske och miljö hotas
2010-09-17 12:05

Miljödomstolen säger ja till ett nytt vattenkraftverk i Arjeplog.
– Miljödomstolens beslut är mycket provocerande och vi kommer att överklaga beslutet, säger Sportfiskarnas Generalsekreterare Stefan Nyström.

Det unika och lättillgängliga fisket i Arjeplogsströmmarna lockar turister och ortsbor till Arjeplog varje år. Flertalet andra norrländska vattensystem är kraftigt utbyggda och har därmed förlorat möjligheterna för tätortsnära fiske efter vild laxfisk. Vattensystemet med flera mil klara, djupa och näringsrika sjöar som är minimalt exploaterade gör det möjligt för storöringen att växa ordentligt. Kraftverket skulle ge betydligt minskade flöden i strömmarna som enligt Fiskeriverket skulle resultera i minskad öringproduktion, påverkan på harrbeståndet och försämrade fiskemöjligheter.

Arjeplogsströmmarna och Arjeplogsöring är ett känt begrepp när det gäller sportfiske efter storvuxen öring i strömmande vatten och har blivit ett varumärke för att sälja fisket i området. Sportfisket i Arjeplog genererar pengar till bygden genom att sportfisketurister köper fiskekort, utrustning, boende och mat i området.
- Att miljödomstolen inte har tagit hänsyn till sportfiskets värde och potential i Arjeplog är anmärkningsvärt och nedslående. Domstolen tycks även ha ignorerat miljömålet Levande sjöar och vattendrag, Ett rikt växt- och djurliv samt EU:s vattendirektiv. Vi kommer omedelbart att överklaga beslutet och driva frågan i miljööverdomstolen, säger Stefan Nyström.

Sportfiskarna har i en rapport belyst hur intresset för småskalig vattenkraft har ökat sedan elcertifikatsystemet infördes. Genom subventioner i form av elcertifikat blir det mycket lönsamt att driva små kraftverk. Vid prövning i miljödomstol ska nyttan av företaget vägas mot skadorna på miljön. Genom att miljödomstolen räknar in elcertifikaten i företagets vinst väger skadorna på miljön lättare och det blir också lättare att få tillstånd för att bygga nya kraftverk.
- Elcertifikaten gör att miljöprövningen snedvrids. Vi kräver att den småskaliga vattenkraften lyfts ut ur systemet. Elcertifikaten till vattenkraft kostar elanvändarna över 600 miljoner kr årligen, tillför marginellt med energi, skadar vattenmiljöerna och motverkar miljömål och EU:s vattendirektiv. Miljön i tusentals små vattendrag riskerar att raseras till följd av elcertifikaten, säger Stefan Nyström.

Ytterligare information och kommentarer från Sportfiskarna:
Stefan Nyström, 070-844 88 75
Christina Lindhagen, 070-977 69 89
10-09-12
Politik och sportfiske.
Bloggen Politik och sportfiske finns nu på www.nsd.se(fiske).

10-09-08
KANONBOK!!!
Håller just nu på att läsa boken \"Vattenriket i Vålådalen\", text; Ingemar Näslund, bild; Micke Sundberg. Det handlar mest om livet under vattnet, en viktig bok med vassa bilder och otroligt initierad text. Men så är Ingemar Näslund också biologi på länsstyrelsen i Jämtlands län.
Ju mer jag läser desto mer begriper jag att boken utgör en ekologisk helhet för hela landet. Jag önskar att alla läser den här boken och att politikerna, som delvis ignorerar miljöproblematiken
får den satt i händerna som lärobok. Du kan köpa den på www.alvraddarna.se inte i morgon utan nu. När boken är genomläst återkommer jag, då på www.nsd.se (fiske).

10-09-01
Planer på vattenkraft i Torneälven.
\"Provocerande - vattenkraft i Torneälven upprör älvräddare\".
Läs om de nya vansinniga idéerna för Torneälven på www.nsd.se fiske) Det är viktigt att du som intresserad går in och svarar.

10-08-31
Profilstark profil.
September månads fiskeprofil på www.nsd.se (fiske) är sportfiskaren och bluesmannen Mats Hagberg från Luleå, en i treenigheten som en gång i tiden gjorde filmen \"Från fjäll till kust\".

10-08-29
Kanonfiske i Miekak.
Fiskeguiden Tomas Almér meddelar...

Har du hört om vårt fiske i år. Helt brutalt med stora fiskar öring, röding och harr den största harren 61 cm. Kolla på www.goforfishing.com reseberättelser och direktavskrivning av detta på www.miekak2010.resepoolen.se
10-08-29
NSD-Fisket avgjort.
Kolla in på www.nsd.se (fiske) så kan du kolla slutresultatet för NSD-Fiske 2010. Storharren på 2,1 kilo togs av Tapio Kanerva. Brorsan Timo var med och har filmat händelsen.
Kolla på www.kanervasflugfiske.dinstudio.se

10-08-02
En stilla fundering.
Konstiga äro ryktesspridningen. Fick höra att Westrin borde fiska mer och sitta mindre framför datorn, framför allt på sommaren??! Krönikorna på www.nsd.se skriver jag klara redan innan sommaren. Fiska gör jag gärna varje dag, även om det i sommar har blivit lite hackigt, se \"En trasig sommar\".

10-08-02
En trasig sommar.
Long time no seen, kanske man kan uttrycka sig. Det har varit en kaotisk sommar, med allt från bra fiske, trevlig fiskefilmning till avlidna släktingar och vänner. Svärfar och en god fiskevän gick bort under min tiodagars första fisketripp till fjälls. Pappa har varit dålig så jag har varit en del i Jämtland.
De första tio dagarna i juli var fantastiska på fjället, med normalt vattenstånd, fint väder och ett fiske i toppklass, både för harr och öring men också på röding.
I mitten av juli slog vädret om i norr och bl a jokkarna på Sandåslandet fylldes till max med kallvatten. Vädret har varit rätt normalt i norr men skyfallen som har ramlat ner har varit väl så våldsamma.

10-06-23
Laxfisket i Norrbotten.
Nu brakar nog debatten lös med anledning av Urban Sandbergs intressanta debattartikel kallad \"Laxfisket i Norrbotten\". Se www.nsd.se (fiske)

10-06-23
Vilka vatten är \"våra\"?
Kolla in min blogg på www.nsd.se (fiske) under rubriken Reklam för \"våra\" fiskevatten.

10-06-22
Praktbok om Vålådalen.
På www.alvraddarna.se har du nu möjlighet att köpa en fantastiskt fin bok om Vålådalen, skriven av Ingemar Näslund och Micke Sundberg. Otroligt fina bilder och en text skriven på ett sätt som ger dig många långa stunder i läsfåtöljen i höst, eller varför inte i vilstolen nu i sommar!


10-06-08
Blogg-Älvräddarna.
Älvräddarna har numera fått en egen blogg på Fiskejournalens hemsida. Kanon!!!
www.fiskejournalen.se

10-06-04
Träffa Frekko på webben.
Nu blev det lite drag på hemsidan för fiske på www.nsd.se (fiske).
Först får du träffa landets skickligaste laxfiskare i storälvar, Frekko från Tornedalen, och sen kan du följa debatten om de nya fiskefilmerna som ska komma, och påståenden om att vi tjuvfiskade när vi gjorde fiskefilmen \"Från fjäll till kust\" (1992-1993). Hur tror nån att vi dragit med filmutrustningar för miljonen kronor till fjälls, flugit dyrt och bara för att riskera att åka fast för tjuvfiske? Ibland förundras man.
Filmen visades i Sveriges Television i juni och december 1994.

10-06-03
Sveriges Radio P4 vecka 23.
Under vecka 23, dvs måndag-fredag, kommer jag att vara veckogästen hos Lena Calne (Lena Calne och Company)på Sveriges Radio P4 från Luleå.
Tiden är 07.00 - 09.30. Du kan även lyssna på programmen på www.sr.se
Tisdag 8 juni, onsdag 9 juni, torsdag 10 juni och fredag 11 juni.

10-05-30
Drömån.
Nu är det ute, Thomas Öhmans fina fiske- naturfilm. Läs med på min blogg på www.nsd.se (fiske).

10-05-30
Jonte i etern.
Flugfiskeprofilen, fiskeguiden och globetrottern Jonathan Johansson finns nu profilerad på www.nsd.se(fiske).


10-05-26
Dags för fiskemässan på Wildmarksshopen.
Hej! Äntligen är det åter dags för mässa i butiken!
På plats i år är som vanligt Loop Tackle Design, Guide Line, Vision, ABU Garcia, Shimano, Rapala, G. Loomis, men nytt för i år är provsmakning av REAL food campingmat!
Dessutom kan ni testa flugspön, kolla in kajaker och kanoter samt Bergans tältvisning!
28-29 maj, alltså nu till helgen gäller det!

Som vanligt hittar ni specialerbjudanden och nyheter för en spännande sommar!
Sprid gärna detta till era medlemmar och lägg gärna upp en notis på er hemsida, med länk till oss!

Tack på förhand.
Wildmarksshopen.se
Robertsviksgatan 10
97241 Luleå


10-05-23
Skitdumt i överkant.
I min nya blogg på www.nsd.se har jag funderat på det här med hur klimatsmarta vi egentligen är? Det verkar inte så värst uppåt på den fronten, eller vad sägs om att hundägare stoppar hundskiten i lämplig skitpåse, men sen kastar påsen i skogen eller i dikesrenen?

10-05-13
Pressmeddelande från Piteå Sportfiskeklubb.
Du är härmed inbjuden till det första officiella mästerskapet i Flugkastning med fiskeutrustning i Sverige! Tävlingen är öppen för alla, inget medlemskap i någon klubb eller förbund krävs. Denna tävling är kvalificerande för det svenska landslaget i Flugkastning. Landslaget kommer att delta i VM i Flugkastning i Norge 2010.
Tävlingen går av stapeln den 20 Juni klockan 10:00, plats är LF-Arena i Piteå. Mer information finns i den bifogade filen.

Grenarna är precision med klass 5, distans med klass 5, distans med shootinghead och överhands distans med tvåhandsspö. Detaljer och regler hittar du i den bifogade filen.

Förstapris är ett Sage TCX 590 (värde 9000 kr). De bästa i varje gren får priser.

Anmälan till info@flycasting.se senast 11 Juni. Betalning av startavgiften (200 kr) måste ske före detta datum. Betala till Bankgiro 5640-6069, märk betalningen med \"PSÖM\" och ditt namn.

Stefan Siikavaara
FFF MCCI
Månskensgatan 40
941 36 Piteå
Phone: 046 (0)911-19300

10-05-08
Gäddtävling med catch and release.

Lördagen den 29 maj kommer Jämtöns Fiskevårdsförening i Jämtön och Mieko Fishing i Luleå att arrangera en catch and releasetävling på gädda. Jag tycker det låter väldigt intressant och kommer naturligtvis att finnas med på pressläktaren. Det är hög tid att vi visar respekt för en fisk som inte alla gånger har tagits på allvar i den ekologiska världen.
Jämtön är den vackra och trevliga byn vid havet, mellan centralorterna Råneå och Töre efter E4.
Tävlingsgeneral är Stefan Johansson i Jämtön. 070-3531181
www.jamton.se
jamton.stefan@telia.com


10-05-02
Fiskeprofilen för maj 2010.
Maj månads fiskeprofil på www.nsd.se (fiske) är flugfiskaren och den genialiske flugbindaren Leif Holken Johansson från Norrsundet, numera boende i Piteå. Hans specialiteter är bl a färgranna flugor för harrfisket.

10-05-01
Föreläsning i Ramsele.
Den 11 maj klockan 19.00 kommer jag att ha en föreläsning i Ramsele, arrangerad av Meåforsens
fiskevårdsområdsförening. Vi kommer att hålla till på SVAR-Huset i Ramsele och föredraget heter \"Vad är kvalitetsfiske?
För mer information,
ring 070-563 39 70.
FIKA.
Hoppas vi träffas då?!10-04-28
Fin hemsida.
Kolla gärna på Jon Erlandssons fina hemsida, kallad ecoflies.blogspot.com

10-04-27
Tryckfelsnisse! Fel datum.
Ja, det är våren var menat som 10-04-27 och inget annat.

10-05-27
Ja, det är våren.
Nu är det vår även uppe hos oss i norr. Den 26 april hörde jag de första storspovarna. Sångsvanarna, bofinkarna, bergfinkarna, grönfinkarna, sädesärlorna, gässen och tofsviporna har kommit. Det är hänryckningens tid, trots att jag skottade snö på gården idag. Om en månad leker gäddorna i älven och sen blir det full fart.

10-04-23
Allt om Flugfiske på webben.
Nu håller LRF Media, med bl a tidningarna Allt om flugfiske, Fiske för alla och Jaktmarker och fiskevatten på att etablera egna hemsidor på webben. Det är bra och kommer att ge ett mervärde till tidningarna. Kolla in på www.alltomflugfiske.se

10-04-22
Saxnäs i rödingland.
Den internationellt kände flugfiskeguiden Jonathan Johansson har skrivit en initierad artikel om flugfiske efter röding och öring i Saxnäs med omgivningar. Se artikeln på www.nsd.se (fiske)

10-04-13
Murveln tycker till.
Journalisten Utban Prytz har en hemsida, en blogg, som verkligen inte går av för hackor och lämnar ingen oberörd.
Kolla in på urbanprytz.blogspot.com

10-04-13
Fisketidningar på webben.
Nytt är att Allt om flugfiske, Fiske för alla och Jaktmarker och fiskevatten (LRF Media) nu håller på att etablera egna sidor på webben. För stunden räcker det med att du går in på www.alltomflugfiske.se för att komma in på alla tre.

10-04-05
Aareavaara FVO tog beslutet!
Aareavaara FVO har tagit ett drastiskt beslut för att rädda den sista spillran av havsöring. Läs mer om detta på min blogg på www.nsd.se (fiske)

10-04-04
Vattenrådsdagar 2010.
Fel!!! Ska vara VATTENRÅDSDAGAR!!! Fast det handlar ju om vattenvård i alla fall.

10-04-04
Vattenvårdsdagar 2010.
Välkommen till Hotell Storforsen Älvsbyn 19 – 20 maj

Nu är det åter tillfälle för Vattenråden och andra vattenintressenter
i Bottenvikens vattendistrikt att träffas.
Vattenförvaltningen går in i en ny fas och Vattenråden har
en viktig roll i det kommande arbetet med prioritering av
åtgärder.
Dag 1 ligger fokus på erfarenhetsutbyte. Statssekreterare
Åsa-Britt Karlsson, Miljödepartementet, och nationella
vattensamordnaren Håkan Larsson deltar för att höra mer
om våra erfarenheter av samverkan i Bottenvikens vattendistrikt.
Passa på att dela med dig av dina tankar om
vattenrådsarbetet!
På eftermiddagen dag 1 är det mingel med kunskapsstationer
som bemannas med dagens föreläsare och andra
intressanta utställare. Tanken är att ni vattenrådsdeltagare,
föreläsare och utställare ska få möjlighet att umgås och
utbyta erfarenheter under lättare former. Dag två präglas
av kunskapshöjande föreläsningar på aktuella teman.
Anmälan senast 19 april
Klicka här för att anmäla dig
eller på kommunförbundets hemsida www.bd.komforb.se
Välkommen!

Program
Onsdag 19 maj
12.00 Lunch
13.00 Välkommen, Per-Ola Eriksson, Landshövdingen i Norrbotten
13.15 Inledning, Johanna Alm, Vattenråd Norr
13.30 Möjligheter i vattenförvaltningen - samverkan och dialog,
Åsa-Britt Karlsson, statssekreterare
14.00 Exempel på samverkan i distriktet
• Tankar kring kustvattensamverkan, Katarina Kylefors, SSAB
• Vattenrådsarbetet ur ett kommunalt perspektiv, Bo-Göran Persson, Skellefteå kommun
• Storbäckens arbetsgrupp, Bengt Gunnarsson, Kåge
• Hornträsket och Vormbäcken, Magnus Filipsson, Boliden mineral AB
16.30 Mingel och kunskapsstationer. Tillfälle att prata med föreläsare, utställare och varandra.
Utställare: Länsstyrelsen, kommunförbundets projekt Låt vildlaxen vandra hem (Glenn Douglas),
Region Västerbottens projekt om små enskilda avlopp (Tage Aronsson), Älvräddarna (Christer Borg).
18.00 Fri tid och fria diskussioner
19.00 Middag
Torsdag 20 maj
08.30 Reflektioner från gårdagen
09.15 Aktuellt från Vattenmyndigheten, Bo Sundström, Vattenmyndigheten
09.45 Föreläsningspass (inklusive pauser):
• Bäver som en resurs i vattenförvaltningen, Göran Sjöberg, SLU
• Vattenförvaltningen och skogsbruket, Mariana Jussila, Skogsstyrelsen
• Miljöproblemen i Bottenvikens kustvatten Johan Wikner, Umeå marina forskningscenter
• Vattenfrågorna i kommunens översiktsplanering, Birgitta Fritzdotter, Region Västerbotten
12.30 Vattendagarna avslutas
12.45 Lunch
Vattenmyndigheten och Projekt Vattenråd Norr subventionerar konferensen. Kontakta gärna aktuellt
Vattenrådet om deltagandet i konferensen. Vattenrådet kan eventuellt stå för kostnaden.
Konferensavgift 400 kr, vilket inkluderar kaffe, lunch och middag under två dagar. Kostnaden för boendet är
795 kr i dubbelrum och 1140 kr i enkelrum (inkl. moms). Samtliga avgifter faktureras i efterskott.
Frågor som rör anmälan besvaras av:
Marie.Malkan@bd.komforb.se, 0920-20 54 08.
Frågor kring konferensen besvaras av projektledarna:
Johanna.Alm@edu.pajala.se eller 0978-121 38, 070-519 11 39
Ann.Salomonson@regionvasterbotten.se eller 090-16 57 29, 070-766 57 29

10-04-01
Mannen på Tuben.
Möt mannen på Tuben, den idoge flugfiskaren och duktige filmaren Timo Kanerva från Västerås.
www.nsd.se (fiske)


10-03-31
Föreläsning i Drammen.
Onsdagen den 14 april kommer min vän, fotografen och flugfiskaren Leif Milling och jag att ha föreläsningar i Drammen, med anledning av att Drammens Sportsfiskere fyller 75 år. Fiskeklubben har också en flugfiskeavdelning som heter Invicta. Jag har varit där flera gånger och det är en fantastisk förening som har sitt klubbhus ute på en liten ö i Drammenselva. Deras våfflor är inte av den här världen!!!
www.drammenssportsfiskere.com

10-03-31
Ljusnan-Ljungans VVF 50 år.
Ljusnan-Voxnans Vattenvårdsförbund fyller 50 år.
Detta kommer att firas med en seminariedag om fiske och turism där målet är att belysa sportfisket som näring och skänka lite inspiration och vad man kan göra.
Datum; 1 juni klockan 10.00 – 16.30. Fikat serveras från 09.15.
Lokal; Stora hörsalen på CFL i Söderhamn.
Anmälan och avgift; Anmäl på daniel.rickstrom@lvvf.se annars ring 073-0500457
I avgiften (100:-) ingår fika och lunch. Sista amälningsdag är den 18 maj.
Betala till Ljusnan-Voxnans Vattenvårdsförbund,bankgiro: 395-5275, ange namn vid inbetalning.

Hjärtligt välkomna,
Claes Ånell, förbundsdirektör, LVVF
Daniel Rickström, limnolog, LVVF
mobil: 073 050 04 57

Öppningstal
Barbro Holmberg, landshövding i Gävleborgs län
Vattenvårdsförbundet genom tiderna
Claes Ånell, förbundsdirektör Ljusnan-Voxnans
Vattenvårdsförbund
Vad är sportfiskets värde?
Robert Westin, Sportfiskarnas förbundsstyrelse,sportfiskeentreprenör, NordNatur och Arctic Fishing
Så här jobbar vi med fisket!
Jan Lundstedt, fiskeutvecklare, Söderhamns kommun
Selektivt fiske och fiskekvalitet i strömmande vatten
Ingemar Näslund, Länsstyrelsen i Jämtland, forskare SLU och medverkande i forskningsprojektet Adaptiv förvaltning av fisk och vilt
Turistfiskeutveckling
Kalle Hedin, ordförande i nationella turistfiskeprojektet
Landsbygdsföretag med fisketurism som näring-så här kan det utvecklas
Lars Wiström, entreprenör, Ryda gård
Vad är sportfiskekvalitet?
Gunnar Westrin, författare, flugfiskare

www.lvvf.se10-03-25
Guidejobb på Finnmarksvidda.
Du som är sugen på fiskeguidejobb på Finnmarksvidda bör läsa Robert Westins blogg på www.nsd.se (fiske).

10-03-24
Inbjudan till årets Pimpel-DM i Norrbotten.
Årets pimpel-DM går av stapeln den 2 maj 2010.
Start och mål: Jämtösund.
Tävlingsområde: Hela havet. Vissa avruskningar kommer att ske. Dessa märks ut på den djupkarta som finns vid startplatsen. Fiskeförbud för tävlande från och med den 22 april.
Tävlingstid: 10.00 – 14.00. Samling för genomgång: 09.10. Skryllkontroll: 09.00.
Karta: kartor.eniro.se
Förfrågan: Stig Granström 070 680 780 7
Utgångstid: 45 minuter
Ingångstid: 60 minuter.
Startavgifter: 40 kronor för juniorer
80 kronor övriga klasser
60 kronor juniorlag
120 kronor övriga lag
Sportfiskarnas regler gäller. Isdubbar måste bäras under hela tävlingen. För att delta måste du vara medlem i endera en Norrbottnisk sportfiskeklubb ansluten till Sportfiskarna eller direktansluten. Medlemskort finns att lösa på tävlingsplatsen från 08.00.
Senast 09.00 på tävlingsdagen ska du vara registrerad på plats.
Servering av hamburgare, korv och dryck sker före och efter tävlingen. Råneå brottarklubb ansvarar för detta.
Föranmälan: Så fort som möjligt, dock senast 31 april till ohman.hillevi@telia.com
Klubb, namn, medlemsnummer, personnummer, klass, ev hcp.
Lag medlemmar meddelas vid anmälan, kan bytas på plats vid eventuell sjukdom eller annat.
Betalning: Endera på plats före eller efter tävlingen, eller per inbetalningskort som ni tar med er efter tävlingen. Endast deltagande tävlande behöver betala.
Jury: Stig Granström, Britt Larsson + 2 tävlande på plats.
Råneå Sportfiskeklubb hälsar dig välkommen.


10-03-23
När det gick riktigt åt helvete.
Det finns få enskilda företeelser som har förargat folk så mycket som skogs- och utdikningar. Utan tveken det största frågan av alla på min mail och telefonledes under alla år.
Nu har jag, i min senaste krönika på www.nsd.se (fiske) berättat hur det verkligen gick till när en av landets finaste och bästa harrjokkar gick hädanfärden, dvs totaldog över en sommar. När du läser den så vill jag att du funderar på om du varit med om ngt liknande? eller om du tror att jag far med osanningar.

10-03-16
Flugfiskemässan i Älvsjö.
Så har jag klarat av ännu en mässa, den här gången Flugfiskemässan i Älvsjö. Det var en trevlig mässa med ett bra utbud. Själv hade jag mina föreläsningar och till detta var jag fullt upptagen med signering av mina nya bok. Det var med andra ord fullt ös hela tiden. Tack alla och framför allt till alla förstående polare som förstod att tiden inte räckte till alla. Kaotiskt var ordet.

10-03-16
Lindas gravyr.
Linda Svensson är flugfiskare och konstnär. Kolla hennes hemsida på www.lindasgravyr.se

10-03-01
Figaros fräscha fiskar.
Nu har den kände fiskkonservatorn och entreprenören Torbjörn Figaro från Mullsjö trakter i Västerbotten hottat upp sin hemsida.
www.figarosfisk.com

10-02-27
Rovdjuret människan.
Bå min blogg på www.nsd.se (fiske) har jag gått in på en känslig sak, det här med \"onödiga\" organismer som vargar, sälar, gäddor etc.

10-02-27
Westrins samlade skrifter.

Jag har en intakt uppsättning av alla mina 14 böcker till hugad köpare. Hör i så fall av dig till mig på min emailadress
gunnar@westrin.se


10-02-25
Korrigering Flugfiskemässan.
Föredrag:
Torsdag Sandåslandet kl 15-15.40
Fredag Öringen i mitt liv 13-13.40
Lördag Öringen i mitt liv 12-12.40, Sandåslandet 16-16.40 Söndag Sandåslandet 12-12.40


10-02-21
Snart dags för Flugfiskemässan.
Flugfiskemässan i Stockholm (Älvsjö) kommer allt närmare. Den går av staplen 11-14 mars och mer om detta kan du läsa på www.flyfishingfair.com
Jag kommer att ha två olika föreläsningar i år, dels \"Öringen i mitt liv\" men också \"Sandåslandet-flugfiske på vindarnas boning\".

S= Sandåslandet.
Ö= Öringen i mitt liv.

Tider.
Torsdag; 16.00. (S)
Fredag; 14.00. (Ö)
Lördag: 12.00, 16.00. (S)(Ö)
Söndag; 12.00. (S)

10-02-21
Ekologiska självklarheter.
Det blev ett meningssyftningsfel i förra inlägget. Här kommer en rättning.

Som en del av er förmodligen har sett så har mitt namn utnyttjats av Vattenfall, detta i en tvist i miljödomstolen mellan sakägare- fiskerättsägare och Vattenfall efter utbyggda Luleälven. Det var fult gjort.
Jag har tänkt på det här med svårigheter för oss gräsrötter att göra våra röster hörda.
Kolla in på nya bloggen på www.nsd.se (fiske) och på debatterna på samma sida.


10-02-21
Ekologiska självklarheter.
Som en del av er förmodligen har sett så har mitt namn utnyttjats av Vattenfall i en tvist i miljödomstolen mellan sakägare och fiskerättsägare efter utbyggda Luleälven. Det var fult gjort.
Jag har tänkt på det här med svårigheter för oss gräsrötter att göra våra röster hörda.
Kolla in på nya bloggen på www.nsd.se (fiske) och på debatterna på samma sida.

10-02-18
Nya boken ute.
Den nya boken är nu ute och kommer att distribueras till boklåsor och andra försäljningsställen.
På www.nsd.se (fiske) kan du läsa mer om boken under rubriken
\"Westrin värnar en hållbar framtid\".
På mitt bokförlags hemsida kan du både läsa om den och köpa den. www.settern.se

Om det är nån som vill ha ett specialsignerat ex; så är det bara att maila.

På Flugfiskemässan i Stockholm (
Älvsjö) kommer mitt bokförlag att vara närvarande och jag kommer, i mån av tid, att signera den. Jag är i alla fall på mässan för fem föreläsningar.
Se mer om detta på www.flyfishingfair.com

10-02-13
Tusen artiklar senare.
I dagarna har jag skrivit min tusende artikel. Det låter inte riktigt klokt. Det hela började redan 1971 och den första publikationen kom 1972 i tidningen Svenskt Fiske.
Se mer om detta på min blogg på www.nsd.se (fiske).

10-02-10
Pimpeltävling på Furufjärden.
Råneå Sportfiskeklubb arrangerar en 4 timmars pimpeltävling söndagen den 14 februari på Furufjärden utanför Råneå.
Start 10.00.30 minuters utgångstid. Avslut 14.00
45 minuters ingångstid.

Insatstävling med fyra klasser: Herr, Herrveteran, Dam, Damveteran.

Skoterspår körs upp på torsdag.
Inget provfiske under veckan. Detta för att undvika att vatten kommer upp på isen.

Kontakt; Stig Granström
070-6807807

10-02-09
Drömfiske Argentina.
Första krönikan om fisket i Argentina är nu ute på www.nsd.se (fiske).
Den andra krönikan i samma ämne kommer tisdagen den 23 februari.

Kolla också in debatten om siken.


10-02-04
Föreläsning i Boden.
Föreläsning i Boden den 11 februari. Vi börjar föreläsningen kring 19.00 på lokal Gallerian (Enter) på andra våningen (Cafe CQ) mitt emot Coop Forum. Eftersom Gallerian stänger 19.00 bör vi vara samlade någonting mellan 18.30-19.00.
Föreläsningen; Mitt Nordkalotten -en sportfiskares lustgård.
Arrangör; Föreningen Norden.
Kontakt; 070-545 88 17.


10-02-02
Bokförlaget är Settern.
Mer om boken kan du läsa på www.settern.se

10-02-02
Ny bok på gång.
Nu är det snart dags för en ny bok från min penna. Boken kommer att heta \"Westrins fjällfisketips - tankar kring ett hållbart fiske\". Den beräknas vara ute lämpligt till Flugfiskemässan i Älvsjö den 11-14 mars. Jag kommer att finnas där för föreläsningar och för signering av boken. Alstret håller ca 160 sidor med ungefär lika många bilder.

10-02-01
Fjällfararen Jocke.
Månadens PROFIL för februari på www.nsd.se (fiske) är den erfarne fjällfararen och bevakaren Joachim Almgren från Kiruna, mannen som inte lämnar någon oberörd.

10-02-01
Råneälvens fiskeregeler.
Nu är det debatt om Råneälvens besynnerliga fiskeregler på min blogg på www.nsd.se (fiske).

10-01-25
Hur räddar vi fiskbesånden?
Med anledning av Fiskeriverksts nya förslag om striktare regeler för fisket efter harr och öring, framför allt i de norrbottniska älvarna, slog mig en tanke som jag ventilerat på min blogg på www.nsd.se (fiske. Kan det vara möjligt att vi kan rädda trytande fiskbestånd enbart med vassare regler och ett försiktigare fiske? Förhoppningsvis är det så men hur bemästrar vi kemiska och biologiska utsläpp som hormoner, dioxiner, övergödning och försurning??! Vi alla vet vad som behöver göras men jag tror att mänskligheten har nått en gräns intill omöjlighetens sfärer. Jag behöver bara nämna företeelser som ozonlager och växhuseffekter för att vi alla ska falla pladask. Eller köpenhamnsmötet?! Jag skriver det igen, och igen och igen...\"Så länge som ekonomin går före ekologin har naturen ingen chans...och världen är full av roffisar.

10-01-22
Patagoniens legendariska havsöringar.
Hej igen! Har varit på resande fot, hamnade i Buenos Aires och flög sen ner till Rio Gallegos på sydspetsen av Argentina, i landsdelen Patagonien. En fantastisk resa med ett egenartat fiske efter världens största havsöringar, en underbar natur med fåglar som flamingos,örnar, ugglor och gäss. Flockar med får, hästar, en rolig strutsart och mycket annat, bl a ett bältdjur och rysansvärda spindlar som svarta änkor. Jag kommer att berätta om mina upplevelser i kommande krönikor i NSD, på www.nsd.se (fiske) den 9 februari och möjligtvis också den 23 februari. Vad sägs om havsöringar med en medelvikt på sex kilo, tagna på enhands flugspö i klass 7-8? Men det högg också betydligt tyngre krabater!

10-01-06
Nya filmer från Steen Larsen Film.
Författaren och globetrottern Steen Larsen från Danmark har gett ut några trevliga fiskefilmer, dels Örredfiskeri i New Zealand (2009) och Fluefiskedrömme i Lapland(2009.
Ur flugfiskedrömmar i Lappland var laxsekvensen med Lars Munk i Kengisforsen i Torneälven - i Tornedalen - mycket informativ och trevlig. Kul också att se ett fiske från andra laxvatten än gängse från Mörrum, Em eller Norge.
Flugfiskefilmer från Nya Zeeland är alltid trevliga att titta på och Steen Larsens film är inget undantag.
www.steenlarsenfilm.dk

10-01-04
Naturtimmen på P4.
Om du går in på www.sr.se, trycker in dig på Norrbotten på höger sida och sen på Naturtimmen på vänster sida så kan du höra dagens och förra veckans program.

10-01-04
I träkäppens land.
Livet är, trots allt, bättre i träkäpparnas land. Kanske lite kryptiskt, men läs gärna min blogg på www.nsd.se (fiske).


10-01-02
Hur grön är vattenkraften?
Gå in på Fiskejournalens hemsida och leta adressen \"Hur grön är vattenkraften\" på höger spalt. Kanoninformation.
www.fiskejournalen.se

10-01-01
Martin Falklind på nya äventyr.
Vill ni drömma er lite söderut?
Dra då på sombreron och börja följ \"Expedition: Den gamle & havet\"!
Kolla bloggen på www.fiskejournalen.seMartin Falklind på nya
Vill ni drömma er lite söderut?
Dra då på sombreron och börja följ \"Expedition: Den gamle & havet\"!
www.fiskejournalen.se


 

Copyright © 2002 Westrin Produktion. All rights reserved