ARKIV 2007

FÖNSTRET - ARKIV 2012
FÖNSTRET - ARKIV 2011
FÖNSTRET - ARKIV 2010
FÖNSTRET - ARKIV 2009
FÖNSTRET - ARKIV 2008
FÖNSTRET - ARKIV 2007
FÖNSTRET - ARKIV 2006
FÖNSTRET - ARKIV 2005
FÖNSTRET - ARKIV 2004
FÖNSTRET - ARKIV 2003

TILL FÖNSTRET MOT NORR >

Harrskalan i strömmande vatten.
Efter förfrågan sätter jag ut min harrskala (strömmande vatten).

0,5 kg 34-38 cm
0,6 kg 38-42 cm
0,7 kg 42-44 cm
0,8 kg 44-46 cm
0,9 kg 46-48 cm
1,0 kg 48-50 cm
1,1 kg 50-51 cm
1,2 kg 51-52 cm
1,3 kg 52-53 cm
1,4 kg 53-54 cm
1,5 kg 54-55 cm
1,6 kg 55-56 cm
1,7 kg 56-57 cm
1,8 kg 57-58 cm
1,9 kg 58-59 cm
2,0 kg 59-60 cm
  2007-12-31
Nyårsafton.
Föreläsningen i Råneå den 27 december var som vanligt en helgemytlig föreställning. Det var nu femte året som jag har haft mellandagsföreläsningen på hemmaplan. Jag vill tacka den stora publiken, Brottarklubben och Områdesgruppen.

Kolla också in på Liljeroos Produktions hemsida. Sidan är verligen ett litet äventyr att rodda i.
www.liljeroos.se

Härmed en tillönskan om Ett Gott Nytt År. Eder Gunnar.

2007-12-25
Föreläsning i Råneå.
Självklart blir det föreläsning i Råneå även det här året. En tradition som nu går in på det femte året. Annons har funnits i NSD och det kommeer förmodligen också en till.

Torsdagen den 27 december kommer jag att berätta om mitt kringflackande liv som flugfiskare världen över. Det blir en resa från min barndoms bäverå med de kolsvarta öringarna, till äventyrliga resor i bl a Nya Zeeland och Island. Föreläsningen heter ”Öringen i mitt liv” och kommer förmodligen inte att lämna någon oberörd.

Föreläsning; ”En livsberättelse – öringen i mitt liv”.
Plats; Aulan i Råneå.
Tid; Torsdagen den 27 december klockan 19.00.
Entré; 50 kr. Under 15 år 20 kr, under 15 år deltar i utlottning av ett fiskeset och Westrins senaste bok.

Arrangör; Råneå brottarklubb.2007-12-24
Mer protest!
Man kan gå in på www.namninsamling.com och kolla allehanda listor. Där finns bl a listor mot fortsatt vattenkraft, utfiskningen av torsken mm.
Nu kommer snart jultomten.

2006-12-23
Protestera!
Protestera mot utrotningen av torsken i våra hav. Gå in på Sportfiskarnas hemsida och läs.

www.sportfiskarna.se

2006-12-22
God Jul och Ett Gott Nytt År.
...tillönskar jag alla.

2006-12-21
Sportfiskarna informerar.
Fiskeministrarna sviker vårt förtroende

Än en gång har fiskeministrarna visat att de inte kan ansvara för våra fiskbestånd. Beslutet att fortsätta fisket på Kattegatts utdöende torskbestånd är en fullständig katastrof, säger Stefan Nyström, Generalsekreterare på Sportfiskarna.
- Med berått mod, gemensamt och i samförstånd slår nu fiskeministrarna den sista spiken i kistan för Kattegatts unika och utrotningshotade torskbestånd. Fisket kommer nu att riktas mot det två sista svaga årsklasserna av unga torskar som annars haft möjlighet att föra beståndet vidare, säger Stefan Nyström.
Äldre torskar är sedan länge bortfiskade och enligt Fiskeriverket saknas helt årsungar av torsk i Kattegatt.
- Från Sportfiskarnas sida kräver vi att Statsminister Fredrik Reinfeldt agerar för att omedelbart stoppa fisket i Kattegatt samt att riksdagen gör en grundlig revision av Sveriges fiskeripolitik, avslutar Stefan Nyström.
För ytterligare information och kommentarer:
Stefan Nyström, Generalsekreterare Sportfiskarna 070-844 88 75
Håkan Carlstrand, Fiskevårdskonsulent Sportfiskarna 070-512 76 49

2007-12-19
Trevliga julvideos.
Faulds Productions har kommit ut med två informativa och trevliga videos med Lars-Åke Olsson. Den senaste heter \"Våtflugefiske i strömmande vatten\" och den första \"Torrflugefiske i strömmande vatten\".
www.fiskeprofiler.se

MountainMedia har nyss kommit ut med videon \"Flugfiskeresor\" med öringfiske i Nya Zeeland, Tarpon i Mexiko, Bonefish på Kuba, harr i Bosnien och Lax i Ryssland.
www.mountainmedia.se

2007-12-19
Sverigekortet.
Från och med nu kan du köpa Sveriges största fiskekort - Sverigekortet - på www.svenskafiskevatten.se

2007-12-12
Måsteböcker!
I min senaste krönika på www.FiskeNorrbotten.com, för december månad, har jag funderat över böckerna Tyst hav skriven av Isabella Lövin och Sex grader av Mark Lynas.
Enligt min enkla uppfattning måste alla läsa bägge dessa självklara men omvälvande utgåvor. Det finns en kuslig känlsla av att nu gäller överlevnad och inget annat.

Bägge böckerna finns självfallet i alla välsorterade boklådor men kan också skickas efter från Ordfront. Tyst hav kan också beställas hos Sportfiskarna.
www.ordfront.se
www.sportfiskarna.se


2007-12-12
Intressant hemsida.
Min gode vän, flugfiskaren Leif \"Holken\" Johansson från Norrsundet har nyss kommit ut med sin hemsida.
Holken är en otroligt duktig flugbindare som till delar har specialiserat sig på delvis färggrannare flugor än gängse. Jag har testat en del av dem och de funkar oftast bättre än mer \"normala\" färgkombinationer.
Eftersom jag själv är inne på samma funderingar som \"Holken\" tror jag mig förstå tankegångarna. Nytänkande och kreativitet!
www.purpleflies.se


2007-12-11
Stopp för laxfisket i Östersjön.
Europas sportfiskare kräver stopp för laxfiske i Östersjön

Vildlaxen i Östersjön är hårt trängd av vattenkraftsutbyggnad, sjukdomen M74 och högt tryck från yrkesfiske. Mot bakgrund av detta kräver paraplyorganisationen European Anglers Alliance (EAA) som organiserar tre miljoner medlemmar att förvaltningen av laxfisket i Östersjön förändras i grunden. Yrkesfisket efter vildlax i Östersjön bör upphöra helt enligt organisationen.
En ny aktionsplan för laxen i östersjön håller på att utarbetas och mot bakgrund av detta uppvaktade representanter från EAA under torsdagen de ansvariga inom EU-kommisionen och framförde den resolution som EAA nyligen antog under ett möte i Storbritanien. Organisationen kräver att det storskaliga fisket efter vildlax i Östersjön upphör och menar att laxen bör tillåts att vandra tillbaka till älvarna för att reproducera sig.
- Det viktigaste skälet att stoppa fisket efter vildlax i Östersjön är att bevara vildlaxstammarna, säger Stefan Nyström, Generalsekreterare i Sportfiskarna direkt efter mötet i Bryssel.
Om vildlaxen får vandra tillbaks till älvarna, kommer fisketurismen längs älvarna, enligt en studie från Umeå universitet, att generera flera hundra årsarbetstillfällen inom turismnäringen runt dalgångarna i de outbyggda älvarna i norr. I resolutionen påpekas att sportfisket fångar färre fiskar,ca 3 % av totala fångsten östersjölax,och därmed är mycket skonsammare mot bestånden än yrkesfiske. En lax fångad på spö generar ett samhällsekonomiskt värde som är mångdubbellt jämfört med det som generaras inom yrkesfisket. Studier från både USA, Norge, England och Ryssland visar på liknande siffror.
- Som exempel kan nämnas Mörrumsån. Det är ett litet vattendrag där det 2006 fångades ca 400 laxar. Fisket i Mörrumsån genererar en omsättning på över 50 miljoner kronor. Det ska jämföras med hela det svenska fisket efter lax i Östersjön som fångar ca 70 000 laxar till ett värde av bara 8 miljoner kr, säger Stefan Nyström.
Sverige och Finland har dispens för att sälja Östersjölax för humankonsumtion trots att laxen innehåller mer miljögifter än EU:s gränsvärden tillåter. Dock får laxen inte exporteras på grund av de höga värdena miljögifter.
- Det vore naturligtvis mycket klokare att låta laxarna vandra upp i älvarna för att stärka bestånden än att trixa med gränsvärdena för att hålla ett yrkesfiske av mycket liten ekonomisk betydelse under armarna, avslutar Stefan Nyström.
För information och kommentarer:
Stefan Nyström, Generalsekreterare Sportfiskarna, 070-844 88 75
Sportfiskarna är intresseorganisationen för alla sportfiskare. Vi slår vakt om allas tillgång till ett bra fiske och jobbar för friska fiskbestånd i friska vatten. Sportfisket omsätter två miljarder om året i Sverige och sportfiske är en av svenskarnas viktigaste fritidssysselsättningar, mellan en och två miljoner svenskar fiskar varje år! www.sportfiskarna.se
2007-12-11
Succé för rockmusiker.
Sportfiskarna informerar.

Succé för rockmusikernas miljöinsats - nästan 200 000 kr till friskare vatten!

Ett gäng rockmusiker som gillar att fiska såg det tusentals andra sportfiskare uppmärksammat - att miljön i många vatten mår dåligt och att något måste göras åt miljöskandalen som lurar under ytan. Resultatet blev samlingsskivan \"Ge fan i våra vatten\" som ges ut tillsammans med organisationen Sportfiskarna. Skivan har blivit en succé som uppmärksammat problemet och hittills samlat in nästan 200 000 kr.
På albumet finns spår från bland annat Millencolin, Backyard Babies, The Hives, Soundtrack of our lives och The Hellacopters.
- Många av våra polare i andra band gillar att fiska. När vi träffats har vi också snackat om vad vi kan göra för fisken och fisket. Till slut blev det till en samlingsplatta och det känns grymt kul att det blivit en sån succé, säger Erik Ohlsson, fiskande bandmedlem i Millencolin och en av initiativtagarna.
Stefan Nyström från Sportfiskarna är också nöjd med resultatet.
- Behovet av pengar för att vårda våra vatten och fiskbestånd har verkligen fått uppmärksamhet av musikernas engagemang. I dagsläget är överskottet i projektet nästan 200 000 kr och vi fortsätter kampanjen. Innan sommaren passerar vi sannolikt en kvarts miljon, tror Stefan Nyström.
Inför lanseringen av skivan pekades två särskilda satsningar ut som prioriterade att använda de insamlade medlen till. Inlösen av laxfällor som hindrar laxens vandring till sina lekplatser och forskning om varför gäddan minskat kraftigt på ostkusten.
- Just nu håller vi på att välja ut de konkreta projekt som pengarna ska satsas i, säger Stefan Nyström.
- Vi kommer att offentliggöra satsningarna i vår, lagom tills fiskesäsongen drar igång på allvar, berättar Kimmo Kirvesmäki som tillsammans med Erik Ohlsson tog initiativet till projektet.
Musikerna skrev också en debattartikel i Aftonbladet där man frågade ansvarige minister Eskil Erlandsson vad han tänkte göra för att skaffa fram de nödvändiga pengarna till fiskvård.
- Eskil svarade att han inte hunnit lösa frågan. Nu har det gått ett halvår till och fortfarande har inget hänt. Eskil måste inse att det är bråttom, medan politikerna dribblar försvinner fisken, avslutar Erik Ohlsson.
För information och intervjumöjligheter
Joel Norlin, informationsansvarig Sportfiskarna, 070-335 27 00
Stefan Nyström, Generalsekreterare Sportfiskararna, 070-844 88 75
På samlingsplattan \"Ge fan i våra vatten\" medverkar följande artister:
Soundtrack Of Our Lives, Millencolin, Moneybrother, Backyard Babies, Weeping Willows, The Hellacopters, Voice Of A Generation, Randy, Bitter Twins, Bombshell Rocks, The Hives, The Accidents.2007-12-03
Sportfiskarna meddelar.

Fiskeriverket redovisar idag i en rapport till regeringen uppdraget att föreslå en strategi hur man kan utveckla sportfisket och fisketurismen i Sverige.
- Fiskeriverkets rapport är i många stycken banbrytande och förslagen kommer om de får regeringens stöd att förbättra fiskbestånden och möjligheterna till sportfiske för över en miljon Svenskar, kommenterar Sportfiskarnas Generalsekreterare Stefan Nyström.
De viktigaste arterna för sportfisket och fisketurismen är enligt Fiskeriverket abborre, gädda, öring, lax och torsk. Fiskeriverket visar i sin rapport att det samhällsekonomiska värdet av sportfisket och fisketurismen överstiger det traditionella yrkesfiskets. Sportfisket skapar långsiktigt hållbara arbetstillfällen i områden med en annars svag arbetsmarknad samtidigt som påverkan på fiskbestånden är marginell.
- Äntligen tar Fiskeriverket tag i taktpinnen och föreslår att Sverige ska vara ett föregångsland med högre nationella mål för fiskebestånden än inom EU med syfte att optimera bestånden och den ekonomiska avkastningen, säger Stefan Nyström.
I rapporten pekar Fiskeriverket särskilt på de stora samhällsekonomiska vinsterna med att förbättra sportfisket i tätortsnära områden och i områden med stor potential för fisketurismen.
- En klok satsning. Att underlätta för medborgarna att komma ut i naturen och röra på sig samtidigt som man fångar en nyttig middag borde vara en prioriterad satsning med dagens folkhälsoproblem, kommenterar Stefan Nyström.
Fiskeriverket föreslår också att sportfisket och fisketurismen ska prioriteras i vildlaxälvar som Torne älv, Kalix älv, Vindelälven, Byske älv, Mörrumsån, Ätran och Örekilsälven. Om regeringen går på Fiskeriverkets linje kan sportfiskare och fiskerättsägare i älvdalarna se fram mot att vildlaxen snart tillåts att fritt vandra tillbaks till sina lekplatser i älvarna istället för att fångas i havet.
- Genom en sådan klok prioritering kan laxbestånden optimeras liksom det ekonomiska värdet av laxfisket, menar Stefan Nyström.
Enligt Sportfiskarna krävs det också pengar för att utveckla fisket.
- Många fiskbestånd och vattenmiljöer är hårt åtgångna av överfiske och miljöförstöring. Det löpande behovet för fiskevård är 60-100 miljoner kr. Regeringen måste skjuta till dessa medel omgående, avslutar Stefan Nyström.

För information och kommentarer:
Stefan Nyström, Generalsekreterare: 0708-448875
Håkan Carlstrand, Fiskevårdskonsulent, 031-83 44 62, 0705-127649
2007-11-28
Jakt och Fiske på TV4+
Jag ser på vissa sidor att några har funderat över varför vi inte namnsatte alla fiskeplatser vi fiskade på i det senaste programmet. Vi fiskade i Kengisforsen söder om Pajala intill Kengis Bruk i Torneälven, i Kattilakoski i samma älv och i sjön Kärsieisenjärvi mellan byarna Siekasjärvi och Ylinenjärvi i de mellersta delarna av Tornedalen. Mer hemligt än så var det inte.

2007-11-28
Julföreläsningen i Råneå.
Traditionen fortsätter på hemmaplan. I år kommer jag att ha min traditionella julföreläsning den 27 december klockan 19.00 i skolans aula i Råneå.
Föreläsningen kallas \"En livsberättelse-öringen i mitt liv\". Barn under 15 år fri entré.Lottdragning och fina priser. Se vidare annonsering och affischering.
Områdesgruppen och Råneå Brottarklubb.


2007-11-25
Chat med William.
Måndagen den 26 november klockan 21.00 har du tillfället att kunna chatta med fiskaren och filmaren William Moberg- Faulds på www.sportfiskeforum.se

2007-11-23
Vildmarksmässa i Ö-vik 2008.
Det bäddas för stor galaföreställning i Örnsköldsvik i maj månad 2008. Då kommer nämligen vildmarksmässan Uteliv och Vildmark att gå av stapeln. Äntligen säger jag och kanon att mässan blir i Ö-vik. Lagom långt åt alla håll. Jag kommer att vara en av flera föreläsare.
Hemsidan är under uppbyggnad men redan nu kan du gå in och kolla. Projektledare är Anders Hägglund och han når du bl a på 070-779 91 67.
www.uteliv2008.se

2007-11-23
TV4+ i Tornedalen.
Tisdagen den 27 november klockan 20.00 sänder TV4+ ett helt inslag med älgjakt och flugfiske i Tornedalen. Sekvenserna spelades in under någar dagar i september och högkvarterat var Siekasjärvi.

2007-11-23
Tyvärr tyst om dagboken.
Som ni kanske minns så har jag en fiskedagbok i min ägo. Den skrevs under sommaren 1971 och hittades igen på Sandåslandet 1978. Det lär ha hittats i den nedre delen av Ittejohka. Nu har jag haft nyheten om boken i NSD, i fackpressen och i Expressen. Nu finns bara TV kvar. Hör ni nåt som glunkas i buskarna så kontakta mig direkt.

2007-11-22
Efterlysning.
Som ni har sett är Westrinveckan fultalig för 2008. Därtill ett antal reserver. Någon mailade till mig för att boka 2009. Tyvärr har det mailet studsat ut i syberrymden. Om du ser det här maila igen. Hej och tack.

2007-11-22
Pressmeddelande!
Gustaf Ulfsparres Stiftelse GUS, som arbetar ideellt med fiskvård i Emån, är nominerade till Svenska Folkspels Miljöstipendium.
Inte nog med att självaste Kungen besökte GUS museum i Fliseryd under hösten. GUS arbeten fortsätter att uppmärksammas och i Globen den 30 december avgörs det om GUS belönas med Årets Miljöstipendium - Våra eldsjälar. Arrangemanget, som vill lyfta fram och hylla ideellt arbete, direktsänds i TV4 kl 20.00 under ledning av Peter Jidhe och Agneta Sjödin. Förutom de nominerade finns bl a Carolina Kluft på plats samt många andra kändisar på scenen. GUS är 1 av 5 nominerade föreningar i hela landet och representeras på plats av Göran Ulfsparre och Pelle Klippinge. Inte mindre än 50.000:- kan därmed komma Emåns ideella fiskvård till godo.
Folkspel driver bl.a. Bingolotto. Mer info på www.folkspel.se
Hälsningar,
Pelle Klippinge & Göran Ulfsparre 0491-913 23, 910 06 alt. 0708 74 32 26
Stöd gärna vårt ideella arbete.
Mer info om kungabesök, fiskvårdsinsatser, ideellt arbete mm. på vår site
www.gustiftelse.se2007-11-20
Oreälven räddad!
Sportfiskarna informerar.

Miljöintressena vann - inget nytt kraftverk i Oreälven.
Miljööverdomstolen säger nej till Fortums ansökan om att bygga vattenkraftverk och en ny damm vid Stackmora i Oreälven.
-Verkligheten, rättvisan och lagen vann mot Fortums vassa armbågar, konstaterar Stefan Nyström, Generalsekreterare för Sveriges Sportfiske och Fiskevårdsförbund.
Miljööverdomstolens beslut sätter punkt på en fem år lång kamp. Området har klassats som riksintresse för både naturvård och friluftsliv. Älven har ett skyddsvärt, starkt och väldokumenterat harrbestånd och i slutänden vägde miljö- och fiskeintressena tyngre än en marginell energinytta.
-Oreälven är skyddad i lag och domen är principiellt viktig. Domen visar att lagen gäller för alla, även för ett stort och rikt kraftbolag som Fortum, säger Stefan Nyström.
Nuvarande Stackmoradamm uppfördes utan tillstånd runt år 1860. Fortum har i domstolen försökt upphäva Oreälvens skydd enligt Miljöbalken och lagligförklara den svartbyggda dammen. Fortums avsikt har varit att sedan uppföra en ny damm och därefter riva den befintliga dammen. Miljööverdomstolen gick dock helt på Miljödomstolens linje och avslog Fortums överklagan. Därmed står Miljödomstolens nej till utbyggnad fast och Fortum döms att betala motparternas rättegångskostnader.
Att Miljööverdomstolen sa nej till Fortums ansökan menar Stefan Nyström bör påverka Fortums agerande i andra liknande fall.
-Fortum bör ta sig en rejäl funderare på hur man agerar i fall som Ljusnan, Svågan med flera, avslutar Stefan Nyström.

Stefan Nyström, Generalsekreterare Sportfiskarna, 070-844 88 752007-11-19
Föreläsning i Göteborg.
Följ med på en drömresa till två av världens just nu hetaste destinationer när det gäller flugfiske!
Henrik Larsson presenterar ett unikt bildspel om KAMCHATCKA och CUBA
Onsdag 5 december 2007, kl 19,00 Sjölyckan, Sportfiskarna. Ingen föranmälan, inträde 100 kr Vägbeskrivning och mer info, www.fiskebild.se

Henrik Larsson arbetar för tidningarna Allt om Flugfiske samt Fiske för Alla och driver websidan Fiskebild.se. Han har just startat Göteborgs första fiskeguide företag GoteborgFishing.com som erbjuder guidade turer på kusten och i regionens sjöar samt företagsarrangemang i egen privat sjö.

www.GoteborgFishing.com www.FiskeBild.se
+46 0730 27 48 00 henrik@fiskebild.se


2007-11-13
Synpunkter om vattendom.
Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund -Sportfiskarna- lämnar synpunkter kring slutförhandling om vattendom i Bergnäsälven och Storavan-Uddjaur. För Sportfiskarna är miljöfrågorna helt centrala eftersom förbundets hela verksamhet bygger på att det skall finnas livskraftiga fiskbestånd i friska vatten och i en hyggligt orörd naturmiljö med god tillgänglighet för allmänheten. Vi fäster därför stor vikt vid miljömålsarbetet, och får betraktas som både drivande och möjligen även ledande i landet på lokal, praktisk genomförande nivå vad gäller t.ex. kampen mot försurning samt att uppnå miljömålet ”Levande sjöar och vattendrag”.
Bergnäsälven är en del av Skellefteälven. Den ligger mellan storavansutlopp och Bastusel. Enligt gällande vattendom är minimum tappningen 35m2sec. Skellefteåkraft vill sänka till 25m2sec. Sportfiskarnas farhågor är att en sänkning från nuvarande minimum tappning kommer att påverka den skyddsvärda Bergnäsöringens lekområden i Bergnäsälven på ett negativt sätt. De enda kvarvarande lekområden för Bergnäsöringen är Slagnäsforsen och Bergnäsälven. De övriga ursprungliga lekområdena är överdämda.
I och med att det är grävt en parallell kanal till Bergnäsälven från utloppet till Bergnäs kraftstation så är risken stor att vandringsmönstret förändras om utflödet -lockströmmen- är större från den konstgjorda kanalen än från Bergnäsälven. Öringen och andra strömlevande arter kommer då att söka sig upp till den konstgjorda kanalen som inte har vare sig lekområden eller uppväxtområden. En lyckad lek blir då omöjligt för de strömlekande fiskar arterna.
Under tiden strax efter Bergnäsälvens reglering 1959 räknades över 500 uppvandrande öringar i den då nybyggda laxtrappan. När öringen slutade räknas för ett tiotal år sedan var uppvandringen begränsad till ett drygt femtiotal individer. Det finns självklart också andra arter som blir negativs påverkade av ett mindre flöde.
En annan aspekt är också att det finns en risk att den sjö levande Bergnäsöringen är kraftigt reducerad pga Bergnäsdammen och Storavans utvidgade reglering som kom 1959.


2007-11-09
TheTroutbum.
Norrmannen André Brun är en av det internationella flugfiskets skickligaste flugbindare och flugfiskare. Kolla in på hans sida www.troutbum.com
Avdelningen med polychenille är utomordentligt intressant.

2007-11-05
Ny krönika på FiskeNorrbotten.
Nu är novembers krönika ute på www.FiskeNorrbotten.com
Vattenkraftsexploatörerna ger sig inte och nu radas projekt upp på löpande band. Detta är det senaste förslaget + det faktum att ett nytt kraftverk förmodligen kommer att byggas mitt i Arjeplog intill Sällaströmmarna.

2007-10-29
Sportfiskedag i Boden.
Glöm inte sportfiskedagen - Sportfisketurismen fördel Norrbotten - i Boden den 8 november. Se mer om detta längre ner på den här sidan. En mycket intressant dag med aktualiteter om sportfiskets framtid i Norrbotten och hur vi kan utveckla sportfisketurismen.

2007-10-29
Westrinveckan fullbokad.
Westrinveckan i Tjuonajokk för 2008 är redan fullbokad. Är du intresserad kan du maila mig i alla fall. Det är långt kvar till nästa sommar och någon eller några avbokningar kan alltid bli aktuella. Träffen kommer att bli från och med den 4/7 till den 9/7. Ny information om 2008 års resa kommer att gå ut på www.tjuonajokk.se

2007-10-24
Mikael Engström Augustnominerad.
Mikael Engström - LRF Medias eminente fiskeskribent - har för andra gången blivit nominerad till Augustpriset i avdelningen Årets barn- och ungdomsbok, detta med titeln Isdraken (Rabén och Sjögren. Mikael har skrivit några fantastiskt trevliga fiskeböcker, som Med korpen vid ån, Längtans öring och Handbok i lustfiske. Därtill har Mikael skivit en hel del underbara barn- och ungdomsböcker, som bland andra serien om pojken Kaspar. Lycka till Micke. Nu håller vi tummarna.

2007-10-24
Föreläsning i Luleå.
Lilla scenen i Kulturens hus i Luleå, söndagen den 28 oktober klockan 13.00.

För min egen del kommer jag att prata - och visa bilder - om mitt förhållande till framför allt fjällets växter. Om flugfisket är min lisa i livet så är blommorna min livslånga hobby.


www.kulturenshus.com
Temat kallas Välsignade landskap.
Historier från naturen, kanske i Linnés anda. Fredrik Sjöberg, insektsforskare, litteraturkritiker mm. och lysande berättare, Hans Anderson, välkänd skildrare av nordliga landskap och Gunnar Westrin, fiskeexpert med känsla för botanik och deltar.


2007-10-23
Sportfiskarna informerar.
Moderat vill inskränka allemansrätten och allmänhetens rätt att fiska fritt
2007-10-21 10:45
Moderata riksdagskvinnan Marietta de Pourbaix-Lundin vill i en motion till riksdagen inskränka allemansrätten och avskaffa allmänhetens möjlighet att fiska fritt längs kusten. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund menar att motionen innehåller en lång rad felaktigheter på gränsen till lögner.
- Jag har svårt att ta Pourbaix-Lundins motion på allvar. Den innehåller fler felaktiga uppgifter än korrekta. Att en insatt politiker skulle våga ge sig på demokratiska rättigheter djupt förankrade i folksjälen som allemansrätten och det fria handredskapsfisket ter sig för mig fullständigt främmande, säger Stefan Nyström, generalsekreterare i Sportfiskarna och fortsätter:
- Inskränkningar i allemansrätten och det fria fisket skulle skapa stora konflikter och gynna ett fåtal redan välbeställda på den breda folkmassans bekostnad. Vi företräder landets 1-2 miljoner sportfiskare och motsätter oss varje sådan förändring.
I motionen hävdar Pourbaix-Lundin att sportfiskare inte tar ansvar för vården av fiskbestånden och fredning av lekområden.
- Det är ren och skär lögn! För att ta Stockholms skärgård som exempel, för Pourbaix-Lundin verkar ha ett rent Stockholmsperspektiv på frågan, så bedrivs merparten av fiskevården i området av sportfiskare. Det var Sportfiskarna som initierade de omfattande fredningsområden som skapats de senaste åren och Sportfiskarna tillsammans med kommunen driver det omfattande arbetet med att vårda havsöringsbestånden, dundrar Stefan Nyström.
Pourbaix-Lundin vänder sig särskilt mot att Stockholms skärgård nyttjas för fisketurism med stöd av allemansrätten och det fria fisket.
- Att allemansrätten och det fria fisket skapar möjlighet till turism är positivt så länge fisket bedrivs på ett ansvarsfullt sätt och det gör det idag. Fisketurismen förlänger turistsäsongen i skärgården och bidrar till en levande skärgård, säger Stefan Nyström.
Stefan Nyström har två tips till Pourbaix-Lundin som han menar skulle gynna fisket i skärgården både för bofasta och turister.
- Forskningen visar att de svaga bestånden i skärgården beror på att Östersjöns ekosystem förändrats när torsken fiskats ner. Pourbaix-Lundin borde engagera sig för att rädda torsken istället fär att ge sig på svenskarnas möjlighet till friluftsliv. Dessutom behövs medel till fiskevård. Sveriges sportfiskare vill ha en allmän fiskevårdsavgift, något Pourbaix-Lundins eget parti säger nej till. Det borde hon försöka ändra på, avslutar Stefan Nyström.
För information och intervjuer
Stefan Nyström, generalsekreterare Sportfiskarna, 070-844 88 75
2007-10-18
Fiskekrönikorna i NSD slut.
Efter att ha skrivit mina fiske- och vildmarkskrönikor i NSD (Norrländska Socialdemokraten) i nästan 15 år är nu tyvärr den verksamheten över.
Jag började den 29/6 1990 och jobbade med krönikorna fram till och med 3/8 1998. Därefter blev det paus och jag återkom igen till NSD den 19/1-2002 och jobbade fram till och med den 22/6-2007. Mellan 1998 och 2002 hade jag en krönika i Norrbottens-Kuriren.
Det blev hela 319 krönikor i NSD med inalles 957 skrivna A-4 sidor.
Tråkigt för mig men tråkigast för alla troga läsare och för genren. Kanske kommer jag tillbaka i någon annan form?
Tack för mig.


2007-10-12
Sportfisketurismen - Fördel Norrbotten
Norrbotten är unikt. Här finns 6.000 kilometer älvar, 135.000 kilometer bäckar, över tiotusen sjöar och 300 kilometer kust
vilket gör Norrbotten till ett mecka för sportfiskare från hela världen. Här finns ett av Europas bästa harrfiske, ett riktigt bra
rödingfiske samt lax- och öringsfiske av mycket hög klass. Gäddfisket är i toppklass. Hur kan kommunen och andra viktiga beslutsorgan arbeta med planering
och utveckling av sportfisketurismen? På vilket sätt kan ansvariga myndigheter och
organisationer stötta tillväxten och hur kan man samarbeta med näringslivet? Vilken roll skall
kommunen, turistorganisationen, fiskeklubben och entreprenören ta?
PROGRAM - 8 NOVEMBER 2007
09:30 Kaffe. Registrering
10:00 Sportfiskets ekonomiska värde i Sverige och Europa
Robert Westin
10:30 Turismen, drivkraft för Norrbottens utveckling
Jalle Svanberg, VD Boden Turism
11:15 Fisketurismen i teori & praktiken
Nisse Sundberg, Nordnatur AB, 20 år i branschen
12:00 Fisketurismens möjligheter: Reflektioner från en fisketurist
Gunnar Westrin
13-14 Lunch
14:00 Göteborgs modellen, Sportfiskarna och kommunen
Per-Erik Jacobsen, Sportfiskarna
14:40 Kaffe
15:00 Kommunens roll inom utveckling av Sportfisketurism. Framgångsfaktorer och utvecklingsområden
Glen Douglas, Fiskerikonsulent, Kalix Kommun
15:40 Sammanfattning
Robert Westin sammanfattar dagens konferens och frågor.
16:00 Slut för idag
Med reservation för förändringar
Datum: 8 november 2007
Plats: Hotell Bodensia, Boden
Tid: 09:30-16:00
Anmälan: Senast 1nov till
christina.hallstrom@sportfiskarna.se
031- 83 44 65, 031- 401740
Priset är 450 kr (250 kr för medlemmar i
Sportfiskarna). Betalas mot faktura.
Priset inkluderar seminariet och
måltider. (fm fika, lunch och em fika)
Boende
Boende kan bokas på Hotell Bodensia i
Boden. Vägbeskrivning hittar du på
www.bodensia.se (Klicka på Kontakta oss).
Eller så kan du också ringa till hotellet: 0921-
177 10.
Frågor, ring:
Robert Westin 0730-477 451
Per-Erik Jacobsen 0703-36 00 22
I samarbete med Fiskeriverket
VÄLKOMMEN.

2007-10-09
Dagboken ett mysterium.
Jag skrev tidigare under året om en dagbok som hittades uppe på fjärran Sandåslandet 1978. Den var skriven 1971 och naturligtvis är jag intresserad av att få tag i ägare, ägarna. Trots krönika i NSD och text om dagboken i fackpressen har jag inte fått nåt napp. I dagens Expressen finns nyheten återigen ute. Jag har numera dagboken i egen ägo. Nu är det bara att hålla tummarna.

2007-10-02
Ny krönika
Nu har FiskeNorrbotten publicerat oktober månads krönika, kallad \"Sandåslandet blivande nationalpark? Det kan vara intressant läsning för de som har fiskat i detta klassiska vildmarksland.
www.FiskeNorrbotten.com

2007-10-01
Milling-Westrin on tour.
Resan till Karlstad och Forshaga blev en angenäm tilldragelse, trots att bilresan blev en bit över 200 mil. Råneå-Umeå-Falun och Karlstad. Hem gick via Malung-Mora-Sveg-Östersund-Strömsund-Dorotea-Åsele-Umeå och Råneå. I ärlighetens namn körde vi lite fel och hamnade i Örebro på nervägen, typiskt snurriga norrlänningar.
Sportfiskeakademin i Forshaga fyllde 10 år och det var festligt värre. Sportfiskets dag ute i Forshaga var folklig, trots ett inte alltför angenämt väder. Leif hängde sina tavlor och jag hade en föreläsning kallad \"Öringen i mitt liv\". Sportfiskegymnasiet i Forshaga är en egenartad företeelse och idag kommunens tredje största företag! Fd elever har stortrivts och de nuvarande eleverna gör detsamma. En fantastisk skola, positiv, framåt, välorganiserad och målmedveten.
Lördagen avslutades med en livechat för mig över www.sportfiskeforum.se Det kan du se om du trycker in dig på livechat.
Milling hittar du på www.leifmilling.se
Tack alla för en synnerligen trevlig långweekend.

2007-09-25
Föreläsning i Forshaga.
Sportfiskets dag kommer att arrangeras i Forshaga lördagen den 29 september. Där finns många trevliga aktiviteter för alla hugade sportfiskare. Själv kommer jag att ha en föreläsning mitt på dagen under rubrikien \"öringen i mitt liv\". Min vän Leif Milling kommer att hänga några av sina fantastiska fisketavlor. Läs mer om arrangemanget på www.klarafors.se

2007-09-17
Jämtland säger nej.
Länsstyrelsen i Jämtland säger ner till fortsatt vattenkraftsutbyggnad i länet men godtar vindkraften.Vad säger Norrbottens- och Västerbottens länsstyrelser?

2007-09-17
Utbyggarna på offensiven.
På försommaren slog Vattenfall fast att de gärna skulle vilja bygga ut några av de resterande källflödesområdena till Ritsemmagasinet. Sjöar som Sårkåjaure, Kätsak, Upmas och Sievgokjavrre skulle destrueras med två kraftverk med tillhörande dammar. Området är ett av norra Lapplands sista stora rödingområde, en ovärderlig skatt för alla, oavsett om vi är sportfiskare eller inte.
Det senaste knivhugget kommer från skogsbolaget SCA som gärna vill bygga ut bland andra Ammerån i Jämtland och Byskeälven i Norrbotten/Västerbotten, detta tillsammans med norska Statskog. Tilläggas bör att även Sårkåjaureprojektet käver norsk inblandning. Kan det möjlgitvis vara en slump?

2007-09-03
Orört rödingland.
Nyss hemkommen från en intressant fisketripp kan konstateras att rödingen fortfarande var på hugget.
Tillsammans med en god vän gästade jag renägaren, entreprenören och flugfiskaren Lars-Ivan Tuolja i Kutjaure, en sjö någon mil söder om Ritsemmagasinet i Vuojatätnos flöde.
Efter delar av Vuojatätno kan man fiska på Jokkmokkskortet, eftersom tillåtelse finns att fiska efter vandringsleden genom Padjelanta. Intressant var att Tuolja har tillstånd att fiska på den högra sidan av Vuojatätno, efter utloppet ur Kutjaure. Med det klassiska storfjället Akka i fonden fann vi våra rödingar.
Eftersom Tuolja är en passionerad flugfiskare visste han naturligtvis var och hur storfiskarna skulle tas. Veckan innan hade han fått en praktpjäs på nymf på hela 2,6 kg. Vi fick nöja oss med ett antal rödingar mellan kilot upp till 1,6 kg, bara det en fantastisk upplevelse.
www.laponiaflyfishing.se


2007-09-03
Efterlängtad bok.
Äntligen kommer författaren, fotografen och redaktören Calle Bredberg från Umeå ut med en bok. Förstlingsverket heter \"Det Goda Landet\" och bygger på upplevelser i skogs- och fjälltrakter, framför allt utifrån flugfisket och jakten.
Eftersom Bredberg är en skicklig fotograf kommer bilderna att ha en stor betydelse för boken. Det ska verkligen bli spännande att få ta del av Calles bravader, både bakom flugspöet men framför allt bakom kameran.
www.detgodalandet.se


2007-07-31
Årets Westrinvecka en succé.
Årets upplaga av Westrinveckan avhölls i Tjuonajokk den 6-11 juli. Vi var tio i gruppen och fisket var som vanligt i världsklass. Till yttermera visso hamnade vi mitt i den årliga orgeastiska knottkläckngen, en företeelse som går utanpå det mesta i flugfiskeväg gällande harren. Vädret var varierat men för det mesta fullt acceptabelt för flugfisket. Till en början var Kaitumälven ngt för hög men för fisket i den älven spelar det ingen roll. Det fanns fortfarande osedvanligt mycket snö på fjällen, en realitet som, tillsammans med en del regn, förmodligen kommer att ge älvarna gott om vatten under resten av säsongen.
När det gäller storlekarna på harren och öringen så kom det upp en hel del av bägge sorterna över kilot. Anmärkningsvärt var hur de riktigt stora harrarna, de kring och över 55 cm, knottfrossade på de mest oåtkomliga blankfläckarna mitt ute i de stridaste och mest svårvadade strömmarna.
Det var en trevlig tid med en synnerligen trevlig och väl sammansatt fiskegrupp. Ett stort tack till Storlasse Olhem och Larsa Olhem, Leif \"Holken\" Johansson, Anders \"Jalle\" Jarlh, Janne Nilsson, Anneli Nilsson, Mikael \"Kolle\" Nilsson, Mats Wahlfrid och Birger Gyllennäs.
Tight Lines och på återseende.


2007-07-31
Fototävling i Allt om Flugfiske.
Glöm inte fototävlingen i tidningen Allt om Flugfiske.OBS: \"Ta sommarens bästa fiskebild\". Tipsa gärna fiskebekanta och andra hobbyflugfiskare som tar bra bilder (och inte är proffsfotografer), vinnaren får en diggikamera, Canon EOS 350D. Sista inlämningsdatum för sommarbilderna är den 3 september. All info finns i nr 5.


2007-07-31
100 miljoner krävs.
PRESSMEDDELANDE FRÅN SPORTFISKARNA.
I dagarna har Fiskeriverket presenterat en rapport som visar att fiske är en av Sveriges populäraste fritidssysselsättningar. Rapporten visar också att fångsterna minskar kraftigt och att färre fiskar.
- När fisket försämras kraftigt är det inte konstigt att färre fiskar. För att rädda fisket krävs 100 miljoner årligen till fiskevård, säger Stefan Nyström, generalsekreterare i Sportfiskarna.
Sportfiskarna menar att ansvaret vilar tungt på ansvariga politiker.
- Medan politikerna har tjafsat om hur fiskevården ska finansieras har fisken försvunnit. Nu finns inte längre tid att fundera. Regeringen får bestämma sig. Antingen inför man en fiskevårdsavgift eller så tillförs fiskevården 100 miljoner årligen via statsbudgeten, vi välkomnar bägge alternativen, säger Stefan Nyström.
Sportfiskarna har låtit göra en undersökning bland sina medlemmar som visar ett 85 % av de organiserade sportfiskarna är beredda att betala en årlig avgift på 200 kronor för att fiska i de stora sjöarna och på kusten, under förutsättning att pengarna går till fiskevård.
- Frågan är vem som vill ta ansvaret för att inte lösa krisen i våra fiskevatten. Behoven är större än någonsin och kunskaperna finns, men pengarna saknas. Sportfiskare är alltså villiga att själva betala för fiskevården, vilket borde välkomnas av finansministern, konstaterar Stefan Nyström.
Nu i semestertider ger sig hundratusentals svenskar ut på jakt efter folkkära fiskarter som gädda och abborre, arter som gått tillbaka kraftigt längs stora delar av Sveriges kuster. Enligt en rapport från Fiskeriverket och Naturvårdsverket är behovet för engångsåtgärder enbart längs våra kuster 823 miljoner kr. Det löpande behovet uppgår till mer än 100 miljoner kr per år.
Fiskeriverkets färska studie över Svenskarnas fiskevanor visar att vuxna svenskar spenderade 1,7 miljarder på sitt fiske under 2006, dubbelt så mycket som hela det svenska yrkesfisket omsatte samma år. Sportfisket och fisketurismen genererar hundratals arbetstillfällen i glesbygd.
- Om fisket försämras och antalet utövare minskar är det naturligtvis ett hot mot den växande fisketurismen och arbetstillfällen. Vi nås exempelvis av rapporter om att nedgången i fisket på västkusten inneburit att många fiskeredskapsbutiker har problem, avslutar Stefan Nyström.
Kontakta Sportfiskarna för ytterligare information och intervjumöjligheter
Generalsekreterare Stefan Nyström: 0708-44 88 75
2007-06-20
Pressmeddelande från Länsstyrelsen i Norrbottens län
Länsstyrelsens fisketillsynsmän gjorde en riktig ”storfångst” under natten till onsdagen. Efter anonyma tips om olagliga nät i Lainioälven genomfördes en blixtinsats med helikopter från Kiruna som resulterade i nio beslagtagna nät.
De beslagtagna näten var utlagda för att fånga strömlevande fisk och flera av näten hade maskstorlekar som är anpassade för laxfiske. Vissa av näten var också placerade så att de stängde fiskådran dvs laxens vandringsvägar i älven. I näten fanns både öring, harr och sik men eftersom de nyligen hade lagts ut hade ingen lax hunnit fastna.
Länsstyrelsen arbetar målinriktat för att öka uppvandringen av vildlax i länets älvar. Tjuvfisket har inte bara direkta biologiska skadeverkningar utan det kan även få vidare effekter.
- Vi arbetar intensivt med att försöka förändra reglerna kring yrkesfisket efter lax i Östersjöområdet. Vi vill att den vilda laxen ska komma tillbaka till vårt län så att vi ska kunna utveckla en hållbar fisketurismnäring i glesbygden. Att rovfiska i laxens lekområden är ett rent sabotage mot detta arbete och gör att vi riskerar att tappa i trovärdighet i diskussionerna gentemot de storskaliga fiskeintressena i Östersjön, säger Dan Blomkvist länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.
Länsstyrelsen har under ett antal år satsat på att utveckla fisketillsynen i laxälvarna och vid kusten för att visa att man i regionen är beredd att ta ansvar för den vilda laxen och havsöringen. Samtidigt har stora resurser satsats på att restaurera laxens och öringens lek- och uppväxtmiljöer som förstörts av bland annat flottledsrensningar. Intresset bland norrbottningarna är stort för dessa frågor. Detta syns bland annat i de tips om tjuvfiske som kommer in till länsstyrelsen.
- Det verkar som att många människor har ledsnat på att vissa personer tar sig friheter vilket i slutänden drabbar andra i form av försämrat fiske eller hårdare restriktioner. Dessa brott drabbar ju inte någon anonym myndighet utan skadar i första hand grannarna i byn och i slutänden möjligheterna att skapa arbetstillfällen i glesbygden, säger Dan Blomkvist.
Några personer gick inte att binda till de olagliga näten men i de tips som kommit till länsstyrelsen finns uppgifter om vem som äger näten. Straffet för fiskebrott är böter eller fängelse upp till 1 år. Om brottet anses som grovt kan fängelsestraffet bli upp till 2 år.
- Lagen säger att ett fiskebrott är grovt om det drabbar särskilt skyddsvärda bestånd och det är precis vad det är fråga om här. Vid en fällande dom där man olagligt fångat vildlax kommer vi därför att att yrka på fängelsestraff. Dessutom kommer vi att kräva ersättning för förlorat avelsvärde vilket kan komma att bli åtskilliga tusenlappar, säger Dan Blomkvist.
För mer information, kontakta Dan Blomkvist på 0920-960 94 eller 070-309 60 94.


2007-06-18
Gäddkrokodilernas tid.
I skrivande stund håller årets kustnära gäddfiske i Råneälven tyvärr på att bedarra. Älvens högvatten har gått ner och vassen breder ut sig. Strömmingen har kommit inomskärs varför många gäddor föredrar att följa stimfiskarna ut i Bottenviken.
Gäddfisket med fluga är en populär hantering i Råneälven.
Förra årets största var en madam på 117 cm med en vikt av 11,5 kg. Den togs av Mikael Dalman, ekonom på Sportfiskarna. Jag tror att det blev förra årets största, tagen på fluga.
Det finns betydligt större gäddor och det vet Mikael. Därför kom han upp igen och en afton ringde mobilen. Då hade han just släppt tillbaka en ännu större gädda, vars längd var 122 cm. När fisken skulle vägas slutade den digitala vågen att fungera? Såg en notis att en gädda tagen på fluga i Sydsverige hade varit 119 cm med en vikt på 13,4 kg. Kanske var Mickes ännu tyngre? Kanske ett svenskt flugfiskerekord?
Däremot finns det stor gädda längre upp efter älven och i många sel från kusten och upp mot Niemisel finns förutsättningar för jättedrabbningar under hela säsongen.

2007-05-27
Vildmarksmässa i Luleå.
Wildmarksshopen informerar;

Nu har vi laddat upp lagret med varor som ska vräkas ut under vår mässa i butiken den 1 – 2 juni!
Vi från Wildmarksshopen hoppas verkligen att ni alla vill komma till butiken under mässan.
Vi kommer som vanligt att ha representanter från våra leverantörer, i år har vi glädjen att presentera personal från
Loop Tackel Design, Shimano, Guide Line, Vision och CWC.
Som vanligt utlovas specialpriser i butiken! Observera att detta inte innefattar Internetbutiken.
CWC är ny på mässa i år, och de slår verkligen på stort! De ska ta upp en Fullt utrustad trolling båt från Stockholm,dessutom bjuder de på demonstration av Jerk Bait fiske, i vattnet vid Landstingshuset! Detta blir ungefär 2 gånger per dag.
Loop har en GRATIS kastkurs i flugfiske på gräsmattan utanför butiken.2007-05-26
Sportfiskarna satsar på skolan.
I en storsatsning som kallas KlassDraget gör nu Sportfiskarna tillsammans med fiskeredskapsbranschen en storsatsning för att intressera Sveriges skolbarn för naturen och för fiske. 5000 mellanstadieelever över hela landet kommer att fiska med den lokala fiskeklubben.
Inspiration till satsningen kommer från Norge där projektet ”Skolestang” blivit en dundersuccé och mer än 100 000 skolbarn har deltagit sedan starten 2002. Skolor erbjuds en välorganiserad friluftsaktivitet. Den lokala fiskeklubben står för instruktörer och Sportfiskarna tillsammans med sponsorer står för utrustning och material. Efter fiskeutflykten får skolan och fiskeklubben behålla fiskeutrustningen.
Vi märker att intresset för KlassDraget är stort bland våra klubbar och ambitionen är att ta med ännu fler skolbarn på fiske nästa år, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Återväxten i sportfiskeleden är en förutsättning för branschens framtid och ungdomsarbetet är en hjärtefråga för oss. Att sponsra KlassDraget med lämplig utrustning var en självklarhet för oss, säger Rolf Baum, ordförande i branschorganisationen Spofa Spöfiske.
info; bengt.olsson@sportfiskarna.se

2007-05-21
Högvatten i Råneälven.
Den senaste tidens myckna regnande, plus bra med snö i fjälltrakterna, har fyllt Råneälven mer än full. Vattnet flödar och åkrar och ängar ligger under vatten. Gäddfisket ligger i startgroparna. Flödet måste dock gå ner en del innan fisket från land kan ta sin början. Det är en vacker tid med puls i naturen, björklöven har börjat att titta fram och sångsvan och tranor drar över de vattenfyllda nejderna.

2007-05-21
Vitträsket i Råne älvdal.
Nu har sommarsäsongen öppnat även i rödingeldoradot Vitträsket i Råne älvdali Norrbotten. Premiären var den 21 maj klockan 00.00 och rödingarna var stundtals bra på hugget. Fjädermyggen är på gång och livet leker.
www.ssff.se

2007-05-12
Sandåslandet föreslås bli nationalpark.
Läs min lördagskrönika på www.nsd.se. Tryck in dig på NSD-Helg och ta del av mina funderingar gällande förslaget Tavvavuoma = Sandåslandet som en kommande nationalpark.

2007-05-12
Onödigt konstiga fiskar.
Se min krönika för maj på www.Fiskenorrbotten.com

2007-05-11
Milling på nätet.
Min gode vän, fotografen och flugfiskaren Leif Milling har äntligen kommit ut med sin hemsida. Kolla, se och njut.
www.leifmilling.se

2007-05-10
Ökad tillsyn på kusten.
PRESSMEDDELANDE FRÅN LÄNSSTYRELSEN I NORRBOTTENS LÄN.
Bottenvikens vilda
havsöringstammar är i mycket dåligt skick. Det internationella havsforskningsrådet(ICES) bedömmer att risken för utrotning är stor. Som ett svar på detta har fiskeriverket skärpt reglerna för kustfisket. De nya reglerna innebär att det inte är tillåtet att fiska med nät på grundare vatten än 3 meter under tiden 1 april – 10 juni samt 1 oktober – 31 december.
De nya reglerna är en del av en större översyn där även fiskereglerna för älvarna kommer att skärpas. 3-meters begränsningen har emellertid väckt irritation bland en del kustfiskare som menar att det finns gott om havsöring i skärgården. En del talar om att öppet trotsa de nya reglerna. Som svar på detta har länsstyrelsen sjösatt en ny tillsynsverksamhet som ska komplettera kustbevakningens tillsyn i kustområdet. I samband med tillsynen kommer också mängden utlagda redskap att inventeras.

-Vi är angelägna att visa att reglerna är allvarligt menade och väl motiverade utifrån havsöringens situation. Man måste skilja på vad som är vild havsöring och vad som är resultatet av utsättningar i t.ex. Lule älv och i Finland. Det är viktigt att förstå att reglerna är biologiskt betingade och inget byråkratiskt påhitt, säger Dan Blomkvist på länsstyrelsen.
Nätfiske efter havsöring på vår och höst har varit förbjudet sedan lång tid tillbaka. Eftersom nätfiske efter andra arter har varit tillåtet har emellertid dessa förbud haft dålig verkan och öringen har fortsatt att fångas både som bifångst vid t.ex. sikfiske men också vid olagligt riktat fiske efter havsöringen. Reglernas utformning har tidigare gjort det omöjligt att agera mot detta tjuvfiske.
Det tidiga vårfisket med nät har lång tradition vid norrbottenskusten och uppskattas av många stugägare och kustbor efter en lång vinter med istäckt hav. På länsstyrelsen är man angelägen att framhålla att man inte vill förstöra möjligheterna till dessa upplevelser men att de nya reglerna ändå är nödvändiga. Reglernas utformning innebär förutom att havsöringen skyddas också att rovfisket på kustharrens lekområden kan stävjas.
-Reglerna innebär att ett antal fiskare under en begränsad tid inte kommer att kunna fiska på sina gamla favoritplatser utan bli tvungna att flytta sin nät till djupare vatten. I huvudsak kommer ändå fritidsfisket med nät efter t.ex. sik att kunna bedrivas som tidigare, säger Dan Blomkvist.
Fakta
-Havsöringen har en livscykel som liknar laxens där lek och yngeltillväxt sker i vattendrag. Efter ett antal år vandrar öringungen ut till havet där den huvudsakliga tillväxten sker innan den efter ytterligare några år återvänder till sin födelseälv för att i sin tur leka. Havsöringen är emellertid inte lika långvandrande som laxen utan stannar i huvudsak i Bottniska viken medan laxen vandrar ända till södra Östersjön.
-Under ett antal år har stora resurser spenderats på att återställa öringens lek- och uppväxtområden i länets vattendrag som skadats av t.ex. flottledsrensning, vägtrummor etc.. Dessa insatser har varit framgångsrika men inte tillräckliga för att åtgärda havsöringens situation utan även en reglering av fisket har bedömts vara nödvändig.
-Havsöring som fastnar i nät dör efter en kort tid och kan därför inte återutsättas levande och oskadd.
-Under vår och höst uppehåller sig havsöringen främst i skärgårdens grundområden och ett totalt nätfiskeförbud grundare än 3 meter under dessa tider har därför bedömts vara bästa sättet att värna havsöringen samtidigt som ett nätfiske efter andra arter kan tillåtas fortgå på djupare vatten. Fiske med mjärden eller handredskap berörs inte av 3-metersregeln.
-Yrkesfiskare har möjlighet att få dispens från 3-metersbegränsningen.
-Under den tid som fiske efter havsöring är tillåtet har tillåten minimistorlek höjts till 50 cm.
-De nya kustfiskereglerna är en del av en större översyn av regelverket. Under 2007 kommer reglerna för älvarna att ses över och skärpas.
Mer info. 070-309 60 94

2007-05-06
Ett praktfullt klavertramp.
Så gick det till när fredade vatten blev lovligt byte, går att läsa i Östersunds-Posten lördagen den 5 maj.
ÖP skriver att nu är det fritt fram att bygga ut vattenkraften igen. Fredade fiskevatten har plötsligt blivit lovligt byte. ÖP kan här berätta historien om hur omsvängningen kunde ske. 37 av 38 remissinstanser ville sätta stopp för all vidare utbyggnad, men den 38:e vann.
Jämtkraft var den 38:e. Jämtkraft lyckades ändra miljömålet för hela Jämtlands län.
Läs mer på www.op.se


2007-05-02
GE FAN I VÅRA VATTEN!
SPORTFISKARNA HAR PRESSKONFERENS 8 maj KL 10:30

ROCKSTJÄRNOR AGERAR OCH KRÄVER
MER PENGAR TILL VÅRA VATTEN!
Fisken i våra vatten är hotad! Hundratusentals sportfiskare känner stor oro och nu måste det tas krafttag för att rädda våra fiskevatten. I frontlinjen går Sportfiskarna som tillsammans med den svenska rockeliten ger ut samlingsplattan ”Ge fan i våra vatten” till förmån för fiskevård i Sverige. Vi kommer att berätta mer på en presskonferens den 8 maj klockan 10.30 på Aquaria vattenmuseum, Djurgården.
Där träffar du flera sportfiskande rockstjärnor från några av Sveriges bästa band. Dregen - Backyard Babies, Erik Ohlsson - Millencolin, Boba - Hellacopters, Anders Hernestam - Weeping Willows med flera. Från Sportfiskarna träffar du bland annat generalsekreterare Stefan Nyström och undertecknad .
Det kommer även finnas möjlighet att fiska med artisterna på plats för intervjuer och bilder i rätt miljö!
Sportfiskarna vill att ni ringer eller mailar för att bekräfta deltagande på presskonferensen.Med vänlig hälsning
Joel Norlin, Sportfiskarna
tel: 0703-35 27 00 eller mail: joel@sportfiskarna.se

På samlingsplattan ”Ge fan i våra vatten” medverkar följande artister.
Soundtrack Of Our Lives, Millencolin, Moneybrother, Backyard Babies, Weeping Willows, The Hellacopters, Voice Of A Generation, Randy, Bitter Twins, Bombshell Rocks, The Hives, The Accidents.
På www.sportfiskarna.se kommer pressmaterial att finnas från 8 maj.


2007-04-29
Sandåslandet blir nationalpark?
Naturvårdsverkets planer på kommande nationalparker inbegriper också Tavvavuoma, det vill säga hjärtat av det klassiska fiskeeldoradot Sandåslandet. Se mer om detta på www.naturvardsverket.se

2007-04-29
Härliga dagar i Norge.
Nyss hemkommen från Norge kan jag inte annat än förundras över gemytet, trevnaden och de glada tillropen. Aftonen hos Oslo og Omegn Fluefiskere i Oslo var som vanligt laddad med flugfiske och goda kamrater.
Dagen efter var det dags för Drammen. Där har jag sedan många år en god vän vid namn Håkan Rydh, en i dag acklimatiserad svensk flugfiskare med hjärtat på det rätta stället.
Tänk er att det finns en fiskeklubb (Drammens Sportsfiskere) som har en egen liten ö till förfogande ute i Drammenselva? Där finns klubbhuset. I halvlek vankades också de berömda våfflorna med hallonsylt, bara det en begivenhet. Tack alla ni som återigen gjorde min resa mot väster till en oförglömlig händelse.2007-04-29
h


2007-04-20
Till Norge.
Tisdagen den 24 april kommer jag att ha en föreläsning för Oslo og Omegn Fluefiskere i Oslo. Det handlar om öringen i mitt liv. Dagen efter, onsdagen den 25 april är jag i staden intill, dvbs Drammen, där jag har samma föreläsning för Drammens Fluefiskere.
Det är otroligt trevligt att ha föreläsningar i Norge. Se mer om detta på www.ooff.no och på http: drammenssportsfiskere.com
Drammens Sportsfiskere har ett eget klubbhus ute på en ö i slutdelen av Drammenselva, bara det en höjdare. Då brukar det också vankas våfflor med tjockgrädde och hallonsylt.

2007-04-20
Ny film om Mörrumsån.
Äntligen har medieföretaget MountainMedia i Arboga släppt tin film om Mörrumsån. Den heter \"Mörrumsån-lax- och havsöringsfiske i klassiska strömmar\".
Satsningen är unik, så till vida att filmen finns på 8 språk, svenska, engelska och tyska och textad för danska, norska, finska, polska och franska.
Filmen är helt underbar, underhållande och lärorik.Därtill har den spelats in under ett helt år. Speltiden är 63 minuter + 60 minuter bonus- redskaps och fisketips. Filmen är producerad i samarbete med bl a Sveaskog och SAGE. Den finns i välsorterade sportfiskebutiker samt hos Bokklubben Jakt och Fiske, dvs www.settern.se2007-04-20
Westrinveckan i Tjuonajokk.
Nu är det snart deadline för anmälningar till Westrinveckan i Tjuonajokk. Se mer om detta på www.tjuonajokk.se
Sista datum för anmälningar är den 1 maj. Det finns några platser kvar.

2007-04-20
Upprop!!!
Jag har genom åren fått mig tillskickad en del bilder på mystiska fiskar i våra fiskevatten. Nu vill jag ni alla ska hålla ögonen öppna när ni fiskar i sommar och skicka mig gärna en bild på fisken, fångstplats och datum. Min email finns på min hemsida.

2007-04-20
Konstiga fiskar.
För någon vecka sedan fick Susanne Uusijärvi från Kiruna en mysko fisk i rödingeldoradot Rautasälven i Kiruna kommun. Micke Andersson från Kiruna har skickat en bild på fisken till mig. Svårt att säga vad det är för nåt så jag skickade bilden runt till några initierade experter i landet. Svaren har varit lika många som de som har uttalat sig. Här finns nordamerikansk bäckröding (fontinalis)och rödingens tre hybrider, dvs kröding, bröding och splejk. Fisken ligger i Mickes frysbox och vi väntar på signaler för undersökning.
Det mest intressanta är kanske inte vad det är för en uppkomling utan mer hur det har kunnat vara möjligt att en sådan fisk - förmodligen en hybrid - har kommit till Rautasälven. Risken är stor för en genetisk röra, som det finns alltför många exempel på från det här landet. Piteälven har sina jättekrödingar och splejk, bara det en mystifikation. Jag tror att Susannes fisk är en av de där av mänsklig hand framkallade hybriderna, möjligtis en liten kröding eller en splejk. Fisken vägde drygt kilot.


2007-04-14
Rapport från Tjuonajokk.
Govännen, fotografen och flugfiskaren Leif Milling och jag har nyss kommit hem från en femdagars i Tjuonajokk med omgivningar. För mig var det faktiskt första gången som jag gästade harrlandet under vintertid. Det har varit mycket snö i Kaitumdalen i vinter men nu hade en del av det smält ihop. Men det är fortfarande full vinter och snöstormen dånade å det grövsta under några dagar. Pimpelfisket är inte tillåtet i själva älven men däremot på de större selen eller sjöarna. Vi fick en del harr och Leif tappade en kolossalöring som inte rymdes i hålet. Då brast linan med en förskräcklig smäll. Under stormdagarna gick det över huvud taget inte att vara uppe på fjällsjöarna. För mig gäller nu att ta tag i den kommande sommarsäsongen och binda upp en kader med nya flugor.

2007-04-14
Sportfiskemässa i Luleå.
Den 1-2 juni är det sportfiskemässa på Wildmarksshopen i Luleå. Se mer om detta på www.wildmarksshopen.se

2007-04-03
Pressmeddelande från Sportfiskarna.
Rädda vildlaxen!
Det är dags att stoppa nätfisket och endast beskatta vildlaxen genom sportfiske. Idag förvaltas och fiskas laxen på ett oklokt sätt. För yrkesfisket har laxen ingen större ekonomisk betydelse och mycket lax som fångas blir inte människoföda utan slutar som minkfoder. Samtidigt ger sportfisket efter lax både stora rekreationsvärden och ekonomiska intäkter. Intäkter som skulle kunna vara mångfalt större!
De svenska yrkesfiskarna i Östersjön drar upp omkring 70 000 laxar per år till ett värde av knappt 8 miljoner kronor. Sportfisket efter lax enbart i Mörrumsån i Blekinge ger nästan samma intäkter enbart i fiskekort och räknar man med övriga intäkter som genereras från Mörrumsåns laxfiske uppskattas omsättningen till 50 miljoner kronor. Detta med enbart 400 fångade laxar! Sportfisket efter lax i våra vattendrag äventyrar inte beståndet utan skapar istället möjligheten till varaktig sysselsättning och stora bidrag till turistnäringen på många platser i landet. Intresset för sportfisket i älvarna är också den främsta förutsättningen för restaureringen av laxälvarna och de 100 000-tals ideella fiskevårdsdagar som läggs ner varje år
Vi menar att det borde vara ekonomiskt och ekologiskt självklart att reservera vildlaxen för sportfisket, säger Joakim Ollén, Sportfiskarnas förbundsordförande. För det fåtal yrkesfiskare som laxen verkligen har ekonomisk betydelse, borde kompensation lätt kunna åstadkommas. I den andra vågskålen finns möjligheter till 100-tals nya jobb, främst i Norrland!
Laxen som fångas i Östersjön får inte säljas som människoföda inom EU. Enda undantaget är Sverige och Finland och då bara fram till år 2011. I Danmark får bara smålax eller utskurna delar av filén på större laxar konsumeras av människor eftersom de större och äldre laxarna samlar på sig mer miljögifter som dioxin. Forskning bekräftar samtidigt att det bara finns hälften så mycket vuxen lax idag jämfört med för två år sen.
Det går inte att bedriva ett selektivt yrkesfiske efter smålax utan att större lax fångas samtidigt och därför subventionerade Danmark under åren 2004/2005 fiskerinäringen för de tiotusentals laxar som sålts som minkfoder för några tioöringar per kg. Laxar som annars till 90% skulle återvandrat till och lekt i de svenska älvarna.
Det måste väl ändå vara höjden av galenskap att mala ner fina laxar till minkfoder eller destruera dem helt och hållet, bara för att hålla igång ett ”yrkesfiske” av mycket ringa värde. Fiskeriverket har redan antagit en förvaltningsmetod som innebär att man reserverar en art för yrkesfisket, nämligen ålen. Det vore nu klokt att reservera laxen för sportfisket, säger Joakim Ollén och fortsätter:
Tusentals sportfiskare ju är beredda att satsa stora pengar på att fiska i våra älvar om laxen fick återvända som den är programmerad att göra. Sverige har chansen att göra något riktigt fint för laxen och dess framtid då omkring 90% av östersjölaxen leker i svenska vatten. Det är dags att vi prioriterar laxen och låter den vandra hem igen, avslutar Joakim Ollén.
Sportfisket är stort i Sverige och mer än tre miljoner svenskar fiskar med spö någon gång varje år. Av dessa tre miljoner fiskar nästan en miljon fler är 20 gånger om året. Mer än 300 000 svenskar har sportfisket med spö som sitt viktigaste fritidsintresse och sportfisket omsätter fyra miljarder kronor om året.2007-03-24
En fiskedagbok.
Jag har i min hand fått en fiskedagbok, skriven under sommaren 1971 och upphittad 1978. Den är funnen i Kirunafjällen och kan fås tillbaka efter beskrivning.

2007-03-24
Den Svenska Flugfiskemässan.
Flugfiskemässan ute i Älvsjö var en höjdare. Det verkar också som om folk är nöjda med Sportfiskmässan i Jönköping. Det är bra, då är alla nöjda och belåtna även om jag tycker att det blev en totalkrock gällande agendaplaceringarna.
Jag vill tacka alla som har jobbat med mässan i Älvsjö, eftersom jag var där alla tre dagarna, med föreläsningar, flugbindningen och boksignerandet.2007-03-13
Svenska flugfiskemässan.
Nu är det snart dags för mässa igen. Gå in på www.flyfishingfair.com tryck in dig på för besökare och sen på aktiviteter. Där har du alla tiderna.
För min del gäller en föreläsning om dagen mellan klockan 13.00 till 14.00.
Jag ska också binda flugor två av dagarna, fredagen och lördagen mellan 11.00 - 11.40. Det gäller storbildsskärm och flugan för dagen blir Åke Bodéns klassiska korkfluga ÅBO-sländan med korkvinge, eller med korkkropp.
Eftersom mitt bokförlag Settern finns på mässan kommer jag också att finnas i montern för viss dedikation av nya boken. Förmodligen mellan 14.00 till 15.00.


2007-03-07
Fel adress.
I det senaste numret av Allt om flugfiske, nummer 2, skrev jag ett fel på en viktig emailadress gällande fisket i Island, detta på sidan 76. Det blev ett se i stället för ett is.
Rätt adress till Holmfridur Jonsdottir är hodda@ismeent.is2007-03-07
Kvoterade vatten i norr.
Nu kan du gå in på www.fjallen.nu och kolla vilka kvoterade fiskevatten i Norrbottens län som finns att tillgå plus reglerna för sportfisket. Gå in på fiskevatten och sen på kvoterade vatten.

2007-03-06
Den ändliga resursen.
Jag tycker att du ska gå in på www.FiskeNorrbotten.com och läsa min krönika för mars, kallad \"Den ändliga resursen\". Ingen rolig text men förhoppningsvis nödvändig.

2007-03-02
Tjuonajokk.
Glöm inte Westrinveckan i Tjuonajokk sommaren 2007. Prospekt finns hos mig.

2007-03-02
Mysigt i Östersund.
Den 28 februari arrangerade Sportfiskarna, Jämkroken, Jämtflugan, Studiefrämjandet mf en föreläsningskväll i Östersund med ramarna kring värdet av våra strömmande vatten.Biologen Ingemar Näslund vid länsstyrelsen i Östersund, Joel Norlin på Sportfiskarna och jag stod för föreläsningarna och informationen. Vi höll till på Lernia på Rådhusgatan och salen var i det närmaste fullsatt.
För mig är det alltid extra kul att föreläsa i hemlänet. Pappa och syrran var där och också en efterlängtad och saknad studentkamrat och andra goda vänner.
Missionen var viktig, den att nu måste det vara färdigbyggt med vattenkraften i ett redan hårt drabbat län som Jämtland. Tack alla ni som kom.

2007-02-18
Wildmarksshopens nya hemsida.
Anrika Wildmarksshopen i Luleå har kommit ut med en helt ny hemsida. Kanonsnygg är det minsta man kan säga.
www.wildmarksshopen.se

2007-02-17
Glöm inte Östersund.
Vattenkraftsexpoatörerna ger sig aldrig.

Fisketräff kring strömmande vatten
Sportfiskarna informerar tillsammans med Gunnar Westrin och Ingemar Näslund om strömmande vatten och vattenkraftsutbyggnader.
Onsdagen den 28 februari kl 18.30

Lernias hörsal på Rådhusgatan 15 - 17(f.d. Högskolan)

Medlemmar i sportfiskarna, gratis inträde

Ett arrangemang i samarbete med Jämtflugan och FK Jämtkroken.
www.jamtflugan.se
www.sportfiskarna.se


Debatten om Vojmån.
2007-02-17
Nu drar det ihop sig till stor debatt om de fullständigt absurda överledningsförslagen gällande Vojmån i Västerbottens län.
Vattenfall och Vilhelmina kommun har kallat till stormöte. Nu är det viktigt att alla kommer och verkligen ventilerar sina åsikter. Förslagen måste stoppas. Ekologin måste få gå före krass och ytlig ekonomi. Nu är det framtiden som gäller.
Möte;
Vilhelmina folkets hus den 22 februari klockan 15.00 - 21.00.
Anmälning och förfrågan; 076-817 46 55 eller 0940 - 146 55

2007-02-10
Tjuonajokk 2007.
Årets Westrinvecka i Tjuonajokk kommer att gå av staplen den 6-11 juli. Anmälningar har redan ramlat in. Är du intresserad så kan du maila mig så skickar jag det aktuella prospektet.


2007-02-05
Min fiskeklubb.
Nu har Jämtflugan en ny adress och en ny hemsida. www.jamtflugan.se

2007-02-04
Föreläsning i Vistträsk.
Den 20 februari är det menat att jag ska vara i Vistträsk utanför Älvsbyn för en föreläsning. Platsen är som vanligt EFS. Tiden förmodligen 19.00. Föreläsningen avhandlar öringen i mitt liv, en tidsresa över en epok, nya tider, miljöaspekter, öringen i andra länder etc. Läs med om föreläsningen på min hemsida.
Välkomna.
Arrangörer är vildmarksföretaget På land och vatten. www.plov.nu


2007-02-04
Den svenska fiskeboken.
Nu är min krönika för februari ute på www.FiskeNorrbotten.com Jag har kallat den \"Vad är det för fel på den svenska fiskeboken\"? Det kan man naturligtvis undra, läs och begrunda.


2007-01-31
Svenska flugfiskemässan.
Mässan går av stapeln i Älvsjö utanför Stockholm den 16-18 mars. Jag kommer att avhålla en föreläsning per dag och under två tillfällen också binda flugor. Föreläsningen kommer att handla om sportfiskets kvalitetsbegrepp. Efter vissa förfrågningar kommer jag att ta upp bindtekniken gällande Åke Bodéns korkflugor, de så kallade ÅBO-sländorna.
Mer om mässan...
www.mountainmedia.se
www.flyfishingfair.com

Ma råkes.


2007-01-28
Kulturens hus i Luleå.
Söndagen den 28 januari hade jag förmånen att få avhålla en föreläsning för fulla hus på nya Kulturens hus i Luleå. Vilket hus? Så otroligt vackert och stort! Jag vill tacka alla för ett perfekt genomfört arrangemang.
www.kulturenshus.com

2007-01-11
Mysigt i Bondersbyn.
Det går inte att med ord beskriva hur mysigt det var i Bondersbyn gällande föreläsningen. Se nedan. Fulla salen med folk, en trevlig stämning och ett stort gemyt. När det gäller fisket i Bondersbyjn etc efter Kalixälven så kan det vara på sin plats att du kollar hemsidan www.kalixalv.se

2007-01-11
Vattenkraftsdebatt i Östersund.
Fisketräff kring strömmande vatten
Sportfiskarna informerar tillsammans med Gunnar Westrin och Ingemar Näslund om strömmande vatten och vattenkraftsutbyggnader.
Onsdagen den 28 februari kl 18.30

Lernias hörsal på Rådhusgatan 15 - 17(f.d. Högskolan)

Medlemmar i sportfiskarna, gratis inträde

Ett arrangemang i samarbete med Jämtflugan och FK Jämtkroken.
www.jamtflugan.se
www.sportfiskarna.se

2007-01-02
Hartijoki hotas.
Januari månads krönika på www.FiskeNorrbotten.com handlar om öringledoradot Hartijoki i Ängesåsystemet. Hur Nilivaaras Sportfiskeklubb har bemödat sig om att restaurera den efter flottningen, och fått till en vidunderlig biotop för lekande öring, se gärna havsöring. Nu har kommunen bestämt att recipienten för det nya reningsverket i Skaulo ska tömmas överst i Hartijokisystemet?! Läs och begrunda.

2007-01-01
Föreläsning i Luleå.
Den 28 januari kommer jag att ha en föreläsning i Kulturens hus i Luleå - biblioteket. Du kan kolla arrangemangen på www.kulturenshus.com och tryck in dig på bibliotek.
Föreläsningen börjar klockan 14.00.

 

Copyright © 2002 Westrin Produktion. All rights reserved