ARKIV 2009

FÖNSTRET - ARKIV 2012
FÖNSTRET - ARKIV 2011
FÖNSTRET - ARKIV 2010
FÖNSTRET - ARKIV 2009
FÖNSTRET - ARKIV 2008
FÖNSTRET - ARKIV 2007
FÖNSTRET - ARKIV 2006
FÖNSTRET - ARKIV 2005
FÖNSTRET - ARKIV 2004
FÖNSTRET - ARKIV 2003

TILL FÖNSTRET MOT NORR >

Harrskalan i strömmande vatten.
Efter förfrågan sätter jag ut min harrskala (strömmande vatten).

0,5 kg 34-38 cm
0,6 kg 38-42 cm
0,7 kg 42-44 cm
0,8 kg 44-46 cm
0,9 kg 46-48 cm
1,0 kg 48-50 cm
1,1 kg 50-51 cm
1,2 kg 51-52 cm
1,3 kg 52-53 cm
1,4 kg 53-54 cm
1,5 kg 54-55 cm
1,6 kg 55-56 cm
1,7 kg 56-57 cm
1,8 kg 57-58 cm
1,9 kg 58-59 cm
2,0 kg 59-60 cm
  09-12-29
Fullknökat i Råneå.
Nyss hemkommen från föreläsningen i Råneå kan konstateras att aulan var i det närmaste fullsatt, och att det som vanligt var en fantastiskt trivsam stämning. Det var nu 7:e året i rad som jag hade min mellandagsföreläsning på hemmafronten, en ynnest för en både garvad och luttrad föreläsare. Ett stort tack till alla som kom och till arrangören, anrika och framgångsrika Brottarklubben i Råneå.
Se mer på www.ranebk.eu

09-12-29
Fiskeguiden Kalle Bergdahl.
I nummer 1 för 2010 av Allt om Flugfiske, i min artikel om fiskeguiden Kalle Bergdahl, kallad \"Att verka utan att synas\" föll tyvärr hemsidesadresserna bort.

Kalle Bergdahl hittar du på Bergdahl Guide Consulting i Kiruna.
kalle@bergdahlguide.se
www.bergdahlguide.se
Lappeasuando.
www.visitlapland.com
MountainMedia (ny film om tjecknymf)
www.mountainmedia.se


09-12-28
Westrin i radion.
Om du går in på www.sr.se och trycker in dig på Norrbotten i den högra spalten kommer du till Sveriges Radio, P4 i Luleå.
Tryck därefter in dig på \"Lyssna igen\" och leta reda på 11.00-11.30 och 11.30-12.00 måndagen den 28 december så får du höra en timmes fiskesnack med den eminente journalisten Ingrid Cuelho och mig. Den här gången handlar det om brasfiske. Nästa måndag tror jag att nästa program i serien kommer att sändas. Jag har en känsla av att det blir lite lax- och råneälvssnack då.

09-12-19
Föreläsning med tradition.
Föreläsning i Råneå.
Tisdagen den 29 december kommer jag att avhålla min sedvanliga föreläsning i Råneå. I år har han valt att bli kvar i Skandinavien, till kanske det mest paradisiska av alla platser, nämligen Lappland och Nordkalotten. Det blir en resa till vårt eget land, en del av Sverige som fortfarande kan vara okänd mark för många. Här finns några av världens bästa harrvatten, fjällrödingar och öringar man bara kan drömma om, allt i ett fantastiskt landskap. Föreläsningen heter ”Mitt Nordkalotten – en sportfiskares lustgård”.

Föreläsning; ”Mitt Nordkalotten - en sportfiskares lustgård”.
Plats; Aulan i Råneå.
Tid; Tisdagen den 29 december klockan 19.00.
Entré; 50 kr. Under 15 år 20 kr, under 15 år
Deltar i utlottning av ett fiskeset och Westrins senaste bok.

Arrangör; Råneå brottarklubb.


09-12-17
Jul i Råneå.
Nu är det snart jul igen och då kanske det passar sig med lite jultext. Läs min nya krönika på www.nsd.se (fiske)som heter \"Jul i Råneå\" med lite nostalgi- och landskapsbilder.

09-12-15
Pressmeddelande från Fiskejournalen
Jämtkraft trasslar in sig

För två veckor sedan avslöjade Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind att Jämtkrafts reklamfilm ”Ursprungsmärkt el på riktigt” är en bluff. I den motfilm som han lagt upp på Youtube framgår det att Jämtkrafts reklamfilm visar helt andra platser än de som nämns i reklamen. Nu trasslar kraftbolaget in sig i ännu fler lögner när de försöker försvara sin kritiserade reklamfilm.

Efter att Fiskejournalen publicerat filmen om Jämtkrafts reklambluff har journalisten Maria Lindholm på Östersundsposten granskat hur Jämtkraft handskas med sanningen. I en artikel i ÖP konstaterar hon att Jämtkraft lockar sina kunder att betala extra för el de ändå skulle ha fått, samt att Jämtkraft använt falska argument om fördelarna med att välja deras ursprungsmärkta el.
Det framkommer även att Jämtkraft ljugit om inspelningsplatsen för Martin Falklind.
Jämtkrafts informationschef Håkan Roos levererar den här något uppseendeväckande förklaringen till lögnen:
- Personalen på Jämtkraft trodde att det var Reklamombudsmannen som ringde och frågade.

Inspelad i Vålån
Fiskejournalen kan även avslöja att Jämtkraft undanhåller ytterligare information. På sin sajt har Jämtkraft lagt ut informationen att filmen är inspelad ”vid Granboforsens vattenkraftverk och vid Ristafallet, båda belägna i Indalsälven där även flertalet av våra vattenkraftverk finns.”
Tittare har nu hört av sig och tipsat om att några sekvenser i reklamfilmen är från ett helt annat vattensystem - Vålån, i Vålådalen. Fiskejournalen skickade en fotograf dit och hans bilder konfirmerar att så är fallet.
Vålån är ett av de mest opåverkade och skyddsvärda vattendragen i Jämtland. Här finns inga kraftverk. Vattnet kommer från det stora fjällområde som ligger inom Vålådalens naturreservat. Denna plats har alltså ingenting att göra med de vattendrag där Jämtkraft har sina kraftverk. Det är med andra ord ännu mer vilseledande än att visa upp det vattenkraftsfria Ristafallet – och alltså ännu en klar lögn.

www.op.se
www.sportfiskeforum.se


09-12-12
Ny bok på gång.
Min senaste bok kom ut under hösten 2006 och hette \"Flugfiske på vindarnas boning\". Nu är det dags igen och i mars 2010 kommer den ut.
Läs mer om den på www.nsd.se(fiske) på Gunnar Westrins blogg.

09-12-08
Föreläsning i Råneå.
Tisdagen den 29 december kommer jag att avhålla min sedvanliga föreläsning i Råneå. I år har han valt att bli kvar i Skandinavien, till kanske det mest paradisiska av alla platser, nämligen Lappland och Nordkalotten. Det blir en resa till vårt eget land, en del av Sverige som fortfarande kan vara okänd mark för många. Här finns några av världens bästa harrvatten, fjällrödingar och öringar man bara kan drömma om, allt i ett fantastiskt landskap. Föreläsningen heter ”Mitt Nordkalotten – en sportfiskares lustgård”.

Föreläsning; ”Mitt Nordkalotten - en sportfiskares lustgård”.
Plats; Aulan i Råneå.
Tid; Tisdagen den 29 december klockan 19.00.
Entré; 50 kr. Under 15 år 20 kr, under 15 år
Deltar i utlottning av ett fiskeset och Westrins senaste bok.

Arrangör; Råneå brottarklubb.


09-12-04
Flugfiske i Råne älvdal.
EN PASSANDE JULKLAPP.
För er som är intresserade av fiske och Råneälven finns filmen \"Flugfiske i Råne älvdal\" till försäljning på Norra byns livs och fritid (fd Uno-X) i Råneå.
Produktion; Mountain Media.
Manus; Gunnar Westrin.
Speakerröst; Gunnar Westrin.
www.mountainmedia.se

09-12-03
Sportfiskarnas nya hemsida
Kolla in på Sportfiskarnas nya hemsida. Snygg!
www.sportfiskarna.se

09-12-01
Westrins samlade skrifter.
Jag har en intakt uppsättning av alla mina 13 böcker till hugad köpare. Hör i så fall av dig till mig på min emailadress
gunnar@westrin.se

09-11-27
Jämtkrafts bluff.
Robert Westin har på sin blogg på www.nsd.se tagit upp debatten om detta Jämtkrafts vidrigheter.
In och tyck till.

www.nsd.se (tryck in dig på fiske).

09-11-27
Pressmeddelande från Fiskejournalen.
JÄMTKRAFTS REKLAMFILM EN BLUFF

Jämtkrafts nya reklamkampanj har fått Martin Falklind, känd sportfiskeprofil och chefredaktör på tidningen Fiskejournalen, att reagera. Han går till och med så långt att han anklagar Jämtkraft för att bluffa. Nu svarar han med en egen ”motfilm”.
- Jämtkraft påstår att du som kund ska få reda på hur elen tillverkas och varifrån den kommer, men i sin reklamfilm visar de i själva verket något helt annat. Som jag ser det försöker de lura konsumenterna att tro att vattenkraften inte påverkar naturen, säger Martin Falklind.
I reklamkampanjen ”Ursprungsmärkt el på riktigt” visar Jämtkraft en forspaddlare som far genom sprudlande forsar. Martin Falklind blev upprörd.
- Det som händer när man bygger ett kraftverk är att forsarna försvinner och växter och djur dör, inte bara i närheten av kraftverket, utan över stora områden.
Martin Falklind, som också är filmare, tog saken i egna händer och har nu gjort en kortfilm där Jämtkrafts reklamfilm granskas. Där visar Martin hur han tycker reklamfilmen borde ha sett ut.
- I filmen ursprungsmärker jag elen åt Jämtkraft och visar exakt hur det ser ut på de platser som deras el kommer ifrån. Här finns inga porlande forsar, utan bara döda älvfåror och stängda kraftverksluckor.
Det mest komprometterande tycker Martin Falklind är Jämtkrafts val av inspelningsplats för reklamfilmen.
- Den är inspelad vid Ristafallet, ett av de få områden i hela Jämtland som är skyddat mot just vattenkraft.
Tyvärr är inte Jämtkraft ensamt om denna typ av reklambudskap. Kraftindustrin lägger miljontals kronor på kampanjer som syftar till att framställa dem som miljövänliga, menar Martin Falklind.
- Tänk om de istället lade pengarna på att bygga fiskvägar så att lax, öring, röding, harr med flera, kunde vandra förbi kraftverken för att fortplanta sig.
- Vattenkraft må vara en förnybar energikälla, men miljövänlig är den inte.

Filmen finns www.youtube.com Slå in dig på Fiskejournalen.


09-11-23
Äntligen Northexperience!!!
Jag har länge väntat på att fisketurism- och vildmarksföretaget Nortexperience ska komma ut med sin hemsida...Nu är det äntligen dax! Vilken sida, vilka bilder och vilken härlig agenda! Men så har vi också att göra med rutinerat och välutbildat folk, på fjället, i skogen och på kusten.
www.northexperience.se


09-11-21
Föredrag i Mörrum.
Onsdagen den 25 november klockan 19.00 kommer jag att ha en föreläsning på Folkets Park i Mörrum...och det kommer inte att handla om lax.
Sportfiskarnas svar på motionen.
09-11-21
Angående motion 2009 10:MJ423 tremetersregel vid fritidsfiske.
Vi på Sportfiskarna vill påpeka att internationella havsforskningsrådet (ICES) säger följande angående Bottenvikens havsöringsbestånd; Havsöringsbeståndets situation är alarmerande och populationer i Bottenviken riskerar utrotning.
• Havsöring är fångad som bifångst från nätfiske efter sik. ICES rekommenderar omedelbara åtgärder för att minska nätfisketryck på havsöring bl.a. med hjälp av områdesbegränsningar. ICES har framhållit den svenska 3-meters regleringen som förebild för nödvändig reglering.
• Att situationen för vårt havsöringsbestånd är allvarlig kan understrykas av att under 2009 återkom endast 32 havsöringar till Vindelälven. Havsöringen är därmed nästan utrotad i Vindelälven, en av våra nationella älvar med en total längd på 450 km. Det är med detta som bakgrund som Fiskeriverket instiftade regler för att begränsa fiske efter havsöring i Bottenviken. Borttagande eller försvagande av detta regelverk kan leda till att havsöringsbestånd utrotas från ett flertal vattendrag.
Sportfiskarna vill påpeka att motionen innehåller flera felaktigheter;
• Motionen påstår att \"samtidigt pekar Fiskeriverkets bedömningar på att öringstammen de facto ökar i Bottenviken\" detta är icke korrekt enligt senaste ICES rapport (ICES CM 2009/ACOM:05) och Fiskeriverket.
• Motionen påstår att \"huvuddelen av den öring som fångas görs via handredskap\". ICES säger att märkningsundersökningar visar att en stor och ökande del av öring fångas under första året i havet och att denna fångst sker som bifångst av nätfiske efter sik.
• Motionen påstår att åtgärder är \"ensidiga\". Sportfiskarna påpekar att älvfisket redan är begränsat efter öring. Fiskeriverkets författningssamling innehåller flera begränsningar t.ex. fredningsperioder och minimåttsrestriktioner. Flertal fiskevattenägare i älvdalarna har fiskebegränsningar utöver Fiskeriverkets regelverk med syfte att skyddar lokala bestånd av havsöring. Vidare arbetar Fiskeriverket med ytterligare en revidering av regler för fiske i sötvattensområden som kommer att ytterligare begränsa sportfisket. Från såväl länsstyrelsen i Norrbotten som från älvfiskeorganisationer har man föreslagit regler som i praktiken innebär fiskestopp på havsöring i älvarna. Spöfiske efter öring i havet är redan förbjuden i både fredningsområden och terminalområde vid kusten under vår och hösten.
• Havsöringen är hotad och alla bör därmed följa de åtgärder som kan rädda vårt havsöringsbestånd. Vi på Sportfiskarna är ledare för projekt Surenaka (Sustainable Restoration National River Kalix ) med syfte att återställa öringlekplatser i Kalix älv. Projekt Surenaka investerar över 4,7 miljoner kronor under tre år för att rädda Kalix älvs havsöringsbestånd. Sportfiskarnas 50 000 medlemmar är beredda att ta sitt ansvar för bevarande av våra havsöringsbestånd. Vi förväntar oss samma ansvarstagande av fritidsfiskarna och våra riksdagsledamöter.
Sportfiskarna genom Glenn Douglas. (0920-755 56).


09-11-21
Motion mot havsöringen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tremetersregeln vid fritidsfiske med nät.

Motivering
Det svenska kustfisket har en stark tradition för boende längs våra kuster och större insjöar. Möjligheten för kustbefolkning att husbehovsfiska har funnits i hundratals år och är ett viktigt inslag för att upprätthålla en levande kustbygd. Samtidigt minskar idag antalet husbehovsfiskare som garnfiskar i skärgården.

Sedan 2009 har fiskeriverket ensidigt vidtagit åtgärder för kustfisket i Bottenviken riktat mot nätfiske av framförallt sik, där även öring bedöms kunna utgöra bifångst. Förbudet mot att lägga nät för sikfiske på grundare vatten än tre meter har inneburit att denna typ av fiske i princip har förbjudits eftersom att fisken under lektid söker sig mot grundare vatten för att äggläggning. Möjligheten att fånga sik på djupare vatten under denna tid är mycket begränsad.

Eftersom att sik är den mest betydelsefulla husbehovsfisken i Bottenviken har fiskeriverkets beslut att kraftigt inskränka fiskemöjligheterna därmed starkt begränsat möjligheterna för kustbefolkningens husbehovsfiske. Samtidigt pekar fiskeriverkets bedömningar på att öringstammen de facto ökar i Bottenviken.

Huvuddelen av den öring som fångas görs via handredskap. Fritidsfiskarna som fiskar med nät är inte det stora hotet för öringstammen i varken Bottenviken eller andra svenska fiskevatten. Dock är den kustbefolkning som fiskar sik, och i förekommande fall öring, beroende av dessa fångster på ett helt annat sätt än sportfiskare som inte har samma anknytning till den miljö där de verkar. Den ensidiga åtgärden att under vissa tider förbjuda fiske på grundare vatten än tre meter drabbar därför lokalbefolkning hårdare än turister och sportfiskare varför tremetersreglen snarast bör upphöra.

Stockholm den 5 oktober 2009
Jan R Andersson (m)

Sveriges riksdag
100 12 Stockholm
Telefon: 08-786 40 00 (växel) Frågor om riksdagen
Telefon: 020-349 000


09-11-19
En fotograf i världsklass.
Under sommarens Westrinvecka (2009) i Tjuonajokk fanns bl a fotografen Henrik Bonnevier från Stockholm, en av världens ledande stillebenfotografer och en inbiten vildmarksmänniska. Därtill en hejare på flugfiske.
För närvarande jobbar han bl a med att sjösätta sitt bokprojekt om orörda och vilda vatten. Det är en bok jag har längtat efter i många år. Är det någon som fixar det här så är det Henrik. Se mer om detta, och mycket annat intressant, på hans hemsida och blogg. Adressen här under.

www.orordavatten.blogspot.com

09-11-17
Mot Nya Zeeland.
I dagarna drar mina kompisar Jonte och Kim till Nya Zeeland...igen! Den här gången kommer de att vara borta tre, respektive två, månader. Å inte är jag det minsta avundsjuk?
I mina nya krönika på www.nsd.se som heter \"Its time for New Zealand, hittar du också adressen till grabbarnas reseblogg, vilket för många av oss kan bli en egen drömresa i drömresan.

09-11-09
PRESSMEDDELANDE
Fisketillsyn resulterade i rekordbeslag av olagliga nät

Länsstyrelsens utökade fisketillsyn i kustområdet gav ”storslam” i helgen. I kustområdet kring Kalix beslagtogs totalt närmare två kilometer olagligt utlagda nät. Samtidigt beslagtog Kustbevakningen ytterligare 23 nät i andra delar av skärgården.

- Omfattningen av fisket och sättet det bedrivs på tyder på att det är ett förtäckt kommersiellt fiske som bedrivs, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen I Norrbottens län.

Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april – 10 juni) och under hösten (1 oktober – 31 december). De skärpta reglerna för nätfisket har kommit till främst för att skydda den utrotningshotade havsöringen.

Sedan tidigare gäller också att nät och andra redskap ska märkas med bland annat ägarens namn och adress alternativt telefonnummer. Varje fiskare får lägga ut högst 180 meter nät. Redskap som ligger fel eller som inte är märkta tas i beslag och lämnas till Polismyndigheten. Helgens fisketillsyn resulterade i att Länsstyrelsens fisketillsynsmän beslagtog närmare två kilometer nät. I näten satt bland annat ett tiotal havsöringar som inte kunde återutsättas levande på grund av sina skador.

Kommersiell omfattning på tjuvfisket
Den stora omfattningen av det olagliga fisket och det sätt fisket bedrivs på gör att Länsstyrelsen bedömer att fisket i många fall bedrivs med syfte att sälja fångsten. Förutom vanliga nät med en längd av 30 meter har även ett antal specialbyggda nät med längder mellan 200-400 meter beslagtagits.
- Det här är inte frågan om något ”fritidsfiske” eller ”husbehovsfiske” utan det är ett fiske som bedrivs i yrkesmässig skala av personer som inte har rätt att göra det. Fisken säljs förmodligen svart och förutom att det skadar fiskbestånden så innebär det en illojal konkurrens mot det lagliga yrkesfisket. Det kastar också en skugga över de som bedriver ett lagligt husbehovsfiske, säger fiskerikonsulent Dan Blomkvist.

Trots de stora redskapsbeslagen har inte några personer kunnat lagföras för tjuvfisket. Beviskraven i fiskelagstiftningen är höga och i princip måste tjuvfiskaren tas på bar gärning för att kunna bevisas skyldig.
- Vi har valt att satsa på information kring detta och ser det inte som något självändamål att sätta dit någon. Om våra tillsynsmän påträffar någon husbehovsfiskare som är i färd med att lägga sina nät felaktigt så har de instruktioner att informera om regelverket och sedan ge fiskaren en chans att flytta näten.
- Det tjuvfiske som uppdagats i helgen är emellertid något helt annat och här får vi hoppas att förlusten av den stora mängden redskap blir så kostsam att det inte är lönt att fortsätta att bedriva fisket, säger Dan blomkvist, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen.


09-11-04
Varför måste vi alltid offra nåt?
I min senaste blogg på www.nsd.se (fiske) har jag funderat över det här med teknokrater och offer. Hur kan det komma sig att vi alltid måste offra nåt för att få nåt???

09-11-04
Föreläsningar om det strömmande vattnet.
Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund arrangerar en seminarieserie med tema vattenkraftshotet och hållbart nyttjande av strömmande vatten.

Seminarierna hålls i Norrland på fem noggrant utvalda platser och tanken är att de ska belysa de senaste årens debatt inom vattenkraftsfrågan.

Behövs mer vattenkraft för att till exempel reglera vindkraften eller är det ett falskt påstående från kraftindustrin och Svensk Energi?

Hur påverkar elcertifikaten den biologiska mångfalden i Sverige?

Hur kan man utveckla hållbara näringar runt de strömmande vattnen och vad spelar sportfisketurismen för roll i den frågan?

Dessa och andra frågor kommer att diskuteras i Byske, Kalix, Arjeplog och Bollnäs. Första seminariet skedde i Näsåker den 24 september och var välbesökt av intresserade människor från myndigheter och ideella organisationer. Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation, kommer att på samtliga arrangemang föredra Sportfiskarnas syn på ämnena tillsammans med olika engagerade sportfiskeentreprenörer.

Föredragsserie:
Byske 11 november, 18.30 i Byske skola. Föredrag av Christer Borg och Greger Jonsson från Salmo Lapland.

Kalix 18 november, 18.30 på Kalix Naturbruksgymnasium. Föredrag av Christer Borg och Ingemar Kristell från välkända Tjuonajokk Camp.

Arjeplog 19 november, 18.30 på Silvermuseet. Föredrag av Christer och Robert Westin från Arctic Fishing.

Bollnäs 9 december, Bollnäs Vattendagar, 19.00. Föredrag av Christer Borg och Martin Falklind, naturfilmare och debattglad chefredaktör för Fiskejournalen.

09-11-02
PROFILEN.
Idag har vi börjat med en ny grej på www.nsd.se,något som vi har kallat för PROFILEN. Först ut är fotografen, flugfiskaren och författaren Leif Milling från Gimdalen i Jämtland.
www.nsd.se (fiske)

09-10-27
Laxfiske på webben.
Nu har den kände flugfiskeguiden Lars Munk publicerat en initierad artikel i ämnet flugfiske efter lax i Torneälven på www.nsd.se (fiske). Läs, begrunda,njut och kommentera.

09-10-23
Sak- och personfrågan.
Nu rasar debatten om catch and release, no kill etc på www.nsd.se(fiske). Det gäller min senaste krönika kallad \"Finns det nån mening med att fånga och släppa tillbaka fiskar?\"
Det intressanta är att nästan alltid hamnar sakfrågan i bakgrunden och i stället förs debatten över på personen, dvs det blir en personfråga. På så sätt blir man, i det här fallet jag, i stort sett alltid idiotförklarad, precis som en gång i tiden debatten om Råneälven delvis gestaltades. (1976-1986).

09-10-21
Älvräddarna på gång.
I tider av oro växer Älvräddarnas Samorganisation. Nu har föreningen över 2000 medlemmar, vilket i sin tur betyder att föreningen får fungera som remissinstans i olika domstolar och nämnder. Enligt mitt förmenande bör alla intresserade och aktiva sportfiskare vara medlem, och alla andra också, för den delen. Anmäl dig redan idag!!!
www.alvraddarna.se

09-10-2109-10-21
Viktiga föreläsningar om det strömmande vattnet.
Under hösten kommer bl a Christer Borg, ny drivande och duktig ordförande för Älvräddarna, att åka runt och föreläsa om det strömmande vattnets möjligheter, vattenkraften, vindkraften, elcertifikaten etc. Arrangör är Sportfiskarna i samarbete med orternas fiskeklubbar etc. Se mer om detta här nedan.

Missa inte det här tillfället. Christer Borg är en lysande föreläsare, en man som verkligen vet vad han pratar om, en man som verkligen brinner för det fria rinnande vattnet.

Byske den 11 november, föreläsare Christer Borg och Greger Jonsson.

Kalix 18 november, föreläsare Christer Borg och Ingemar Kristell

Arjeplog, 17 eller 19 november, Christer Borg och Robert Westin

Bollnäs 9 december (Limnologernas Vattendagar), Christer Borg och Martin Falklind.

Info: Christer Borg, christer.borg@alvraddarna.se 0706-84 74 31, 0622-300 9509-10-21
Föreläsningar om det strömmande vattnet
Seminarium för sportfiskare och alla som är intresserade av strömmande vatten!

Onsdagen 11 november klockan 18.30 bjuder vi på seminarium om våra strömmande vatten.
Plats: Byske Skola

På vilka sätt kan vi nyttja strömvattnet hållbart?

Hur kan sportfiskearrangemang och turism hjälpa oss att skydda vattnet?

Behövs mer vattenkraft för att reglera vindkraften?

Vad innebär statliga utredningar för skyddet av våra oreglerade strömmande vatten?

Blir vattendirektivet en hjälp?

Elcertifikaten på vattenkraft, hotar de biologisk mångfald?

Intressanta föreläsningar av Christer Borg från Sportfiskarna och Greger Jonsson från Salmo Lapland.

Utrymme för frågor och nya kontakter, missa inte detta tillfälle!
Fritt inträde, kaffe och smörgås 25:-
Ingen obligatorisk föranmälan, men bra om du kan meddela intresse för kaffets skull.

Arrangör: Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund i samarbete med Skellefteå Sportfiskeklubb
Info: Christer Borg, christer.borg@alvraddarna.se 0706-84 74 31, 0622-300 9509-10-20
Debatten igång.
Finns det nån mening med att fånga och släppa tillbaka fiskar? Så heter min nya krönika på www.nsd.se (fiske). Debatten är igång och den ska bli intressant att följa.

09-10-12
C-motionen som drogs tillbaka.
C-riksdagsmannen Stefan Tornberg drog tillbaks sin motion om utbyggnad av biflödena till nationalälvarna. Här kommer hans motivering, hämtas på hans blogg. Det är aldrig för sent att ångra sig, vilket Stefan Torneberg naturligvis ska ha en eloge för.

måndag, oktober 12
Motionen om vattenkraft från nationalälvarnas biflöden dras tillbaka

Jag har nu återkallat min riksdagsmotion om att öppna för en prövning miljöanpassad vattenkraftsutbyggnad även i biflöden till nationalälvarna. Anledningen är självklart att jag har tagit intryck av reaktionerna på motionen och insett att den kan leda till en politisk diskussion som bär åt ett helt annat håll än vad jag avsett. Även om jag fortfarande i sak anser att dagens fredning av alla biflöden till nationalälvarna är alltför rigid så är jag inte beredd att medverka till att det viktiga skyddet för våra orörda älvar ens riskerarl att luckras upp.
En viktig utgångspunkt för mig när jag formulerade motionen var att släppa fram de idéer och kreativitet som finns på den norrbottniska landsbygden. Ett entreprenörskap som jag anser borde kunna omfatta såväl miljöanpassad energiproduktion som sportfisketurism.
Norrbotten har fantastiska naturvärden som vi självklart måste vara rädda om. Det får samtidigt inte tillåtas gå så långt att vi inte kan utveckla Norrbotten genom att nyttja våra naturresurser.
En utmaning som borde vara god som någon även för de sportfiskeentusiaster som idag främst ser Norrbotten som ett rekreationsområde. Såväl sportfiskarna som turistföretagarna är beroende av en levande och livskraftig landsbygd.
Läs även andra bloggares åsikter om Nationalälvarna, Vattenkraft, Minikraftverk, Sportfiske, Norrbotten, Landsbygd, Landsbygdsutveckling
Stefan Tornberg


09-10-12
Riksdagsmannen ångrade sig.
Riksdagsman Stefan Tornberg (C) från Norrbotten tar tillbaka sin motion om att öppna för en prövning av miljöanpassad vattenkraftsutbyggnad även i biflöden till nationalälvarna.
Anledningen är att han tagit intryck av reaktionerna på motionen och att han anser att motionen kan leda till en politisk diskussion, som bär åt helt fel håll än han avsett.

Detta och mer därtill skriver Radio Norrbotten (P4) idag på sin hemsida. www.sr.se tryck in dig på Norrbotten och läs hela intervjun. Det är inte så vanligt förekommande att en politiker ångrar sig, vilket nu tydligen har hänt. Eloge till Thornberg som tydligen har förstått problematiken och en eloge till en numera väloljad älvräddarorganisation.
09-10-04
Bevara våra orörda nationalälvar.
Här kommer en positivare motion från s. Man kan med gott fog påstå att den politiska debatten om älvarna har tagit ny fart.
----------------------------------
Motion till riksdagen
2009 10:s28093 Bevara våra orörda nationalälvar
av Kristina Zakrisson och Leif Pettersson (s)

Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bevara våra orörda nationalälvar.

Motivering
De orörda älvmiljöerna utgör alla utomordentligt rika ekosystem med större biologisk mångfald och produktion än någon annan naturtyp i Sverige. Samtidigt är de alla unika ur ekologisk synpunkt – ingen är den andra lik vad gäller sammansättning av växt- och djursamhällen. Samtliga erbjuder starka skönhetsupplevelser, utsökt rekreation och fiske i toppklass. Kvarvarande strömmande vattendrag är mycket värdefulla för såväl flora och fauna som för rörligt friluftsliv och sportfiske. De är omistliga värden som måste bevaras!

I Sverige är cirka 75 procent av den tillgängliga potentialen av vattenkraft utbyggd - vi är beroende av vattenkraftproduktion för att tillgodose landets elbehov. När behovet av nya miljövänliga energikällor aktualiseras kommer åter frågan upp om utbyggnad av de orörda älvarna.

De mindre vattendragens betydelse för ekosystemets funktioner och växt- och djurliv är mycket stora. Riksdagen konstaterade i juni 2006 att de obetydliga bidrag till elförsörjningen som småskalig vattenkraft kan ge, inte står i rimlig proportion till den betydande negativa miljöpåverkan som en utbyggnad skulle ha.

En reglerad älv innebär att vattenföringen blir kraftigt förändrad eller att delar av älvfåran torrläggs. Tydliga exempel kan man se på flera ställen i Luleälven, till exempel nedanför Letsimagasinet. Konsekvenserna för sportfiskarna kan knappast överdrivas, inget vatten i forsen betyder ingen fisk att fånga. De totala effekterna är svåra att överblicka. Forskare har till och med framfört att algblomningarna i Östersjön kan ha ett samband med regleringen av älvarna. Den naturligt kraftfulla vårfloden som har en renande och syresättande effekt på havet uteblir.

I Bottenviken har vi ännu utflöde av fritt strömmande storälvar. Kalix och Torne älvar bildar det största oreglerade vattensystemet i Europa. Det är en stor tillgång för Norrbotten och övriga landet.

Endast fyra av de stora fjällälvarna samt ett antal mindre fritt strömmande vattensträckor är skyddade genom miljöbalken. Dessutom har av riksdagen beslutade planeringsmål för vattenkraftens bidrag till energiförsörjningen (proposition 2001 02:43) i huvudsak uppnåtts.

Det är nu av största vikt att annan miljövänlig energiproduktion, såsom vindkraft, vågkraft, solenergi och effektivisering av befintlig vattenkraft stimuleras.

Stockholm den 30 september 2009

Kristina Zakrisson (s)
Leif Pettersson (s)09-10-04
Listor mot nationalälvsskandalen.
Gå in på www.namninsamling.se och tryck in er på \"Rädda nationalälvarna undan utbyggnad\"
Där har ni protestlistan mot vansinnet!

09-10-03
En trevlig hemsida.
www.flyfiction-andreas.blogspot.com
Här har ni adressen till en verkligt trevlig blogg- och hemsida.

09-10-03
Debatten på bloggen.
Fram till sjuttiotalet var c ett av våra mest miljöinriktade partier. Sen hände något.
2001 gick de med s och v och sjösatte proppen som kallades \"Samverkan för en trygg, effektiv och miljövänlig energiförsörjning\". På så sätt tillkom den gröna elcertifikatlagen den 1 maj 2003. Där ingår en fortsatt utbyggnad av bl a minkraften. Därefter bröt man nejsägandet mot kärnkraften och nu kommer motionen om förlag till utbyggnad av bl a nationalälvarnas biflöden. Kaitumälven är ett biflöde till Kalixälven och Lainioälven är ett biflöde till Torneälven.
Vattendirektivet (EU-lag) säger bl a att inget vattendrag får byggas ut om det kvaddas ekologiskt eller biologiskt.
Följ debatten om c-motionen på min blogg på www.nsd.se och tryck in dig på \"fiske\".


09-10-03
Förslag till utbyggnad av nationalälvarna.
Motion till riksdagen
2009 10:c428
av Stefan Tornberg (c)
Miljöanpassade minikraftverk i nationalälvarnas biflöden
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjlighet till miljöanpassad vattenkraftsutbyggnad i biflöden till nationalälvarna.
Motivering
En miljöanpassad utbyggnad av den småskaliga vattenkraften skulle kunna spela en viktig roll i omställningen till en mer hållbar och klimatanpassad energiproduktion. Historiskt har den småskaliga vattenkraften spelat en betydelsefull roll för Sveriges utveckling. Inte minst i norra Sverige då landshövding Gabriel Gyllengrip år 1734 rapporterade att inte mindre än 18 vattensågar höll på att byggas i Norrbotten. Sju år senare fanns där 62 vattensågar. (”Ur Norrbottens historia av Östen Groth).
Ända in på 1900-talet var nyttjandet av vattenkraften i älvarnas biflöden mycket omfattande. Ett exempel är att på en karta från tidigt 1900-tal finns det 10 symboler för kvarn eller vattensåg på den 12 mil långa sträckan mellan Flasabäcken vid Kalix älvmynning och Hällforsen i Teurajoki.
Dagens ”outbyggda” älvsträckor är således bara en kort parentes i historien. Under flera hundra år bidrog kraften i forsarna till samhällsutvecklingen. Nyttjandet av den småskaliga vattenkraften har haft stor betydelse för landsbygdsbefolkningens möjligheter att leva och verka i sin bygd. Många anläggningar var i bruk in på 1930-talet och några enstaka är än idag igång med produktion av elkraft. Fortfarande är den småskaliga vattenkraften i form av t.ex. kvarnar och sågverk kulturhistoriskt viktiga.
Torneälv, Kalixälv, Piteälv och Vindelälven är genom beslut av riksdagen klassade som nationalälvar och skyddade från vidare utbyggnad. I och med stiftandet av Naturresurslagen (prop 1985/86:3) vidgades skyddet till att inte bara omfatta huvudälvarna utan även dess biflöden. Det har inneburit ett stopp för såväl restaurering av befintliga anläggningar som nybyggnad av minikraftverk även om dessa inte innebär någon negativ miljöpåverkan.
Skyddet av de fyra nationalälvarna och rad andra älvsträckor har ett brett stöd i det svenska samhället och ska självklart ligga fast. Däremot borde det finnas möjlighet att i särskild ordning pröva en miljöanpassad vattenkraftsutbyggnad i biflödena till huvudälvarna. Historiskt är det en resurs som nyttjats på ett miljöanpassat sätt och med den kunskaps- och teknikutveckling som skett sedan dess medför stora möjligheter att ånyo ta tillvara kraften i omställning till ett hållbart och klimatanpassat energisystem.
Stockholm den 29 september 2009
Stefan Tornberg (c)


09-09-28
Bilden på jätterödingen.
Sedan några dagar tillbaka finns nu en bild på jätterödingen i Norrbottens-Kuriren. Skriv in \"röding\" på sök.
www.kurien.nu

09-09-28
Snö och harrvak.
Nu är det riktigt långt till harrvaken. Den första snön har kommit till Kiruna den 27 september.

09-09-28
Drömmar som ska förverkligas.
Kolla in på Flyfishingnorth nya informationsblad över härliga resmål för oss sportfiskare.
www.flyfishingnorth.com

09-09-25
Jätteröding.
För några dagar sen skrevs det i Norrbottens-Kuriren om en jätteröding som förmodligen har tagits i en fjällsjö i Gällivare kommun under sommaren. Enligt NK skulle fisken ha varit 101 cm lång, ha en omkrets på 69 cm och väga hela 12,1 kilo.
I debatten i samma tidning önskas att en bild på fisken ska publiceras, vilket av ngn anledning inte har gjorts.
På mkt underliga vägar har jag faktiskt sett bilden på jättefisken. Man ser klart att det är en röding men risken finns att det är en av rödingens tre hybrider, nämligen en kröding.
I samma veva fick jag se en bild till, på en annan jätteröding som lär ha tagits under samma fiskeresa, av fiskekompisen? Underligt i sammanhanget är att bild inte publiceras eftersom det tydligen finns bilder. Om det är en äkta röding är det ett nytt världsrekord. Är det en kröding har större tagits i Norrbotten, över 14 kilo.
Av naturliga orsaker vill fångstmannen vara anonym, därtill hemlighålla fiskevattnet. Om jag inte missminner mig bilderna så var redskapen spinnspön eller haspelspön. En annan fråga man kan ställa sig är om rödingen, eller rödingarna, har varit utplanterade eller äkta vara?

09-09-23
Den populäraste sportfisken?
Av hävd har alltid abborren varit landets populäraste sportfisk. Gå in och läs min nya blogg på www.nsd.se och tryck in dig på fiske. Rösta fram din egen favoritfisk som den populäraste.

09-09-22
Antikvariat Perssonligt.
Fiskebrodern och läraren Gunnar Persson i Kalix har ett av landets intressantaste antikvariat, med bl a en hisklig drös med fiskeböcker. Antikvariatet heter \"Antikvariat Perssonligt\" och finns numera även på webben.
www.perssonligt.se

09-09-22
Nyheter på webben.
Så här på höstdagjämningen kan konstateras att sommaren på sitt sätt fortfarande hankar sig från i norr. Varmt och skönt och fiskar vakar fortfarande.
Nyheter på webben (ww.nsd.se) är utan tvekan Malin Henningssons text och mästerfotografen Michael Henningssons eggande bilder.
Ny debatt bygger på min nya krönika som heter \"Rostujávris rödingar mår inte bra\", vilken bygger på en ny forskarrapport från sjön.


09-09-18
Fiskevårdsdag i Jänkisjärvi
Lördagen den 10 oktober har jag en fiskevårdsdag i Jänkisjärvi i fagra Tornedalen. Detta mellan klockan 12.00 - 17.00, med klassisk tornedalsk köttsoppa som mellanmål.
Vi kommer bl a att diskutera modern fiskevård och biotopvård, sportfisketurismen, öringen, harren, rödingen och gäddan i våra ekologiska system och mycket annat av intresse. Föreläsningen heter \"Vad menas med sportfiskekvalitet\"?
Se mer om detta på www.jankisjarvi.se Mer information får du på 073-041 23 49.
Välkomna!

09-09-17
Rödingarna och växthuseffekten.
Hej där. Har nyss satt ut en blogg på www.nsd.se om rödingarna och växthuseffekterna och om hur rödingarna mår i en del av våra nordsvenska fjällvatten. Gå in och läs och tyck gärna till i ämnet.

09-09-06
Några nya föreläsningar.
Några nya föreläsningar på gång.

Fiskevårdsdag med föreläsning och aktualiteter. Jänkisjärvi i Norrbotten den 10 oktober 12.00 - 17.00 i byns skola. Mer om detta på www.jankisjarvi.se
Information; 073-041 23 49

Föreläsning i Mörrum den 25 november, under ledning av Sportfiskarna i Blekinge. Plats och tid inte spikade. Mer om detta i en senare rapport.
Information; 070-959 94 95

09-09-06
Feta harrar.
Hur är det möjligt att en harr kan bli tre kilo? Läs mer om detta på min blogg på www.nsd.se, tryck in dig på fiske.

09-09-02
Timo The Movie.
Timo Kanerva från Västerås är inte enbart en duktig flugfiskare, han är också ett geni bakom filmkameran. Titta gärna in på hans fina hemsida och där hittar du också filmer från årets upplaga av Westrinveckan i Tjuonajokk.

www.kanervasflugfiske.dinstudio.se

09-08-27
Älvräddarna på G.
Älvräddarnas nye ordförande Christer Borg har meddelat att Älvräddarnas hemsida nu är up to date och laddad med nyheter.
www.alvraddarna.se

09-08-26
Inplanteringsfiskar.
I min senaste krönika på www.nsd.se har jag tagit upp fenomenet med valet av inplanteringsfiskar i tjärnar och sjöar.
Det här bygger på en genom åren återkommande frågeställning, bl a vilka arter man kan plantera ihop eller inte.
Kanske är det så att just regnbågen är den fisk med de största relationsproblemen gentemot andra arter av fisk? Läs mer i krönikan.

09-08-18
Sportfiske och vänskap.
I min senaste krönika i NSD, www.nsd.se kan du läsa något om några av mina vänner, som har förgyllt och förgyller min fiskevardag.
På samma sida har du också fisketävlingen NSD-Fisket där bl a harren diskuteras utifrån vikt och längd, pounds och kilo.

09-08-09
Vardagen kommer åter.
Det var ett tag sen sist. Nu håller vardagen så sakta på att återta verkligheten. Fötterna känns plötsligt lite kallare, trots rekordvärme i norr.

Westrinveckan i Tjuonajokk gick av stapeln den 3 juli och avslutades den 8 juli. Det var en fantastisk grupp och som vanligt ett rysarfiske i världsklass.
Blev kvar nga dagar och hade då ett osedvanligt bra öringfiske med en hand full ett par hekto över kilot. En natt kom tom nysnö.

Den 11 juli kom Polare Peter till Kiruna och den drog vi vidare en vecka längre upp efter Kaitumdalen, mot Keb. Varmt på fjället men fortfarande bra vattenstånd. Gott om stor harr och nga öringar just över kilot. Vi hittade en hemlig bäck som var knökad med finfin harr. Det var en trevlig upplevelse.

Fisket i Tornedalen har varit varierande med bra vattenstånd en bit in på sommaren. Nu är det supertorka i norr och bäckarna sinar tyvärr. Många bäckar är helt uttorkade, så pass att renarna och älgarna använder torrfårorna som stigar?! En dag fick jag också sällskap av en irriterad björn.

Råneälven är knappt att känna igen efter torkan och harrstrykorna är i stort sett torra.

Hälsa på hemmavid hos farsan och syrran i norra Jämtland. Harrvaken ute på Ströms Vattudal var trevliga att se. Några av dessa smakade också på mina flugor. I Jämtland är det def ingen vattenrist och sjön var full med vatten, likaså bäckarna.09-06-22
Debatten om kraftverket i Arjeplog.
Kommer fisket i Arjeplogsströmmarna att skadas om Arjeplogs allmänning bygger ett kraftverk?
- Det är helt förödande för Arjeplogsströmmarna, säger Pontus Lundberg, naturskyddsföreningen i Arjeplog.
- Detta har ingen verklighetsanknytning, att ta reda på spillvattnet är ett litet ingrepp, säger Per-Gunnar Sundström, Arjeplog.

Så går snacket och hela artikeln kan du läsa i Piteå-tidningen för den 22 juni.


09-06-16
Plats på Westrinveckan.
Drömfisket i Tjuonajokk efter Kaitumälven.

Westrinveckan går av stapeln i Tjuonajokk den 3 juli. Gruppen har varit fulltalig sen november 2007 men nu har en anmäld varit tvungen att hoppa av. Det finns mao en plats till förfogande.
Ring i så fall Ann-Helen på 0970-136 30.


09-06-16
Fiskelänkar på webben.
www.fiskelankar.se
är en ny och mycket intressant hemsida, som är under ständig utveckling. Har du ett fiske, en fisketurismorganisation som du vill göra reklam för etc så ta kontakt med den här sidan.

09-06-07
Projekt Surenaka.
Gå in på den utomordentligt välinformerande hemsidan om Kalixälven kallad www.kalixriver.se
Det nya projektet Surenaka är mkt intressant och framför allt policyn för 2009. Eloge!!!

09-06-07
Jättebra hemsida om gäddan.
www.teamnorthpredator.lbmail.se


09-06-07
J
www.teamnorthpredator.lbmail.se/

09-06-07
Bra fiskesida.
Bra fiskesida i Eskulstuna-Kuriren under ledning av fiskeexperten Roger Stark.
www.ekuriren.se (fiske).


09-06-07
Pressmeddelande om Råneälven.
Länsstyrelsen ökar fisketillsynen i Råne älv för att stävja det olagliga laxfisket. Under de senaste åren har ett omfattande olagligt sportfiske efter lax utvecklats i Råneälven. För att stödja de lokala fiskerättsägarna och fisketillsynsmännen som har haft svårt att få gehör för reglerna går länsstyrelsen nu in med extra fisketillsynsinsatser.

Råneälvens laxstam har de senaste åren utvecklats positivt men bedöms fortfarande vara en av de svagare vilda laxstammarna. På grund av detta får inte sportfisket efter lax börja förrän den 19 juni. Under de senaste åren har emellertid ett olagligt fiske efter lax under förbudsperioden i juni etablerats och det finns tecken på att det fortsätter att öka i omfattning.

De sportfiskare som utför detta menar att regelverket kan tolkas på olika sätt och att detta ger utrymme för ett laxfiske förutsatt att laxen återutsätts efter fångsten. När lokala fisketillsynsmän konfronterat fiskare har man också kunnat få till svar att man inte alls fiskar lax utan öring eller gädda. På grund av att man uppfattat regelverkets utformning som oklart har man inte ansett sig kunna gå vidare med redskapsbeslag och anmälan i dessa fall. Detta håller man inte med om på länsstyrelsen.

-Regelverket och dess avsikt är egentligen inte alls oklart, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen. Om man fiskar med avsikt att fånga lax under denna tid så fiskar man olagligt och detta gäller även om avsikten är att återutsätta laxen oskadad. Däremot kan det finnas kryphål som gör att det kan vara svårt att bevisa att man fiskar efter lax såvida man inte tas på bar gärning med en död lax och det är dessa kryphål som dessa fiskare försöker utnyttja.

Den fisketillsynsman som länsstyrelsen har anställt är en mycket erfaren sportfiskare som själv fiskat lax i många år och avsikten med detta är att han ska kunna göra en bedömning om vilken typ av fiske som bedrivs direkt vid strandkanten.

På länsstyrelsen är man angelägen att sportfiskarna ska förstå syftet med regelverket och varför det är angeläget att följa det.

-Vi tror inte att detta fiske kommer att utrota råneälvslaxen eller så, säger Dan Blomkvist. Däremot är stammen jämförelsevis svag fortfarande och reglerna är satta efter det. När vi sitter och förhandlar med de andra österjöländerna om EU:s nya laxförvaltningspålan och kräver att dom ska lägga ner sitt fiske så att vi ska få tillbaka vildlaxen så måste vi visa att vi också tar dessa frågor på allvar. Det handlar om att först sopa framför sin egen dörr och jag tror att de allra sportfiskarna ställer upp på det bara man förstår sammanhangen.


För mer information kontakta:
Dan Blomkvist, 070- 309 60 94.


09-06-03
Gäddan på fallrepet?...
...har jag kallat min nya krönika på www.nsd.se (fiske). Märk väl frågetecknet. Debatten är i full gång. Med anledning av detta kan man i förlängningen också ställa sig frågan om det är ekologiskt och etiskt riktigt att ha gäddfisketävlingar där man slår ihäl alla fångade fiskar?

09-06-02
Storlax på gång.
Nu är storlaxen på gång, åtminstone i Torneälven. Läs min blogg på www.nsd.se (fiske) så får du veta mer.

09-05-27
Missuppfattningen.
Debatten om det eventuella kraftverket i Arjeplog har fått lite bättre fart. I Sveriges Radio, Radio Norrbotten på P4 sades den 26 maj att Allmänningen helst ville bygga ett kraftverk eftersom det var en mer lönsam ekonomisk företeelse än sportfisket?

Den intervjuade mannen i fråga sa att Allmänningsägarna och kommunen kommer att tjäna mer på ett kraftverk än på sportfisket? En annan motivering var att de inte tjänade just nått på fiskekortsförsäljningen och att ingenting av de pengarna tydligen nådde Allmänningens medlemmar.

Det var precis det jag egentligen ville höra, floskler som inte har nån relevans i verkligheten. Det är inte fiskekortsförsäljningen som bygger en framtida sportfisketurism. Det är en förlegad tanke som inte gäller.

Nya Zeeland har en fisketurismbransch som drar in miljarder varje år. Där löser man en fiskelicens för att kunna fiska, jag skulle kunna tro att en sådan idag kostar kring 400 svenska kronor. Ändå tjänar man miljarder, för övrigt samma system som man har i ex; Alaska.

Det förpråkare för en utbyggnad i Arjeplog tydligen inte har förstått är att man också måste räkna på hela den infrastrukturella sammansättningen, på arbetande guider, bensinförsäljning, hotell, kommunikation, fiskeutrustningsköp, dagligvarubutiker, restauranger, pubar mm mm, dvs vad och vilka etablissemang etc som kommer att användas på orten av sportfiskare från när och fjärran.

Det är tråkigt att konstatera att kunskapen om biotoper, ekologiska strukturer och nischer inte har kommit längre än vad som nu har yppats i bl a radion. Det är också tråkigt att konstatera att mammon styr och att den enda styrmedlet som tydligen räknas är snabba pengar på naturens beskostnad, ett system som brukar kallas \"superekonomiska klipp\".

Jag har alltid sagt att \"så länge som ekonomin går före ekologin har naturen ingen chans\". Arjeplog är ett praktexempel på detta.

Samma text finns på min blogg på www.nsd.se (fiske). Där kan du hålla debatten igång med egna svar och kommentarer.


09-05-25
Engströms bok hittad.
09-05-20 hade jag en efterlysning på Mikael Engströms fantastiska bok \"Med korpen vid ån\". Det tog 15 minuter sen fick jag napp. Internet är en fantastisk grej!

09-05-25
Oanvänd flytring till salu.
Jag brukar egentligen inte ha säljannonser på den här sidan, men gör ibland undantag för kompisar. Han har en flytring Pool 12, plus simfötter, modell 2007 och aldrig använd. Polarn meddelar att man kan se ringen, fast i andra färger, på www.willyssportfiske.se/Product/Product.aspx?id=106052
Är du intresserad meddelar du kompisen på baktus26@hotmail.com
Först till kvarn, som det heter.

09-05-20
Efterlysning av bok.
Om någon av er har Mikael Engströms bok \"Med korpen vid ån\", 1992 på Rabén och Sjögren, till försäljning så meddela gärna mig.

09-05-20
Sportfiskemässa på Wildmarksshopen.
Nu är det snart dax för Norrbottens största sportfiskemässa, detta på Wildmarksshopen i Luleå. Den går av stapeln den 29-30 maj och samtidigt firas 20 år i branschen. Det hurrar vi extra för!!!
Här finns bl a ABU Garcia, LOOP, Loomis, Danielsson Flyrod, Guideline, Tentipi, Vision, Normark, Shimano med flera.

09-05-19
DEBATT.Kraftverk i Arjeplog?
Periodens nya krönika på www.nsd.se (fiske) är just nu ute. Nu gäller det att stå upp för sin sak och sina ideal och verkligen förmå både sig själv och andra att göra sin röst hörd.
Ni kan också ha lite koll på Pitetidningen på webben. Om ni skriver in \"Arjeplog+kraftverk\" på sök kommer en del intressant läsning.

09-05-14
Legenden Gösta Larsson.
Minns ni flugbindaroraklet Gösta Larsson? Läs mer om honom på \"Gunnar Westrins blogg\" på www.nsd.se (fiske).

09-05-14
Mässan Uteliv i Örnsköldsvik.
Fredagen den 15 maj börjar årets upplaga av succémässan Uteliv och Äventyr i Örnsköldsvik. Den pågår i dagarna tre till och med söndag.
Jag kommer att ha föreläsningar varje dag.
Programmet på filmsalen.
Fredag; 15.00.
Lördag; 14.00.
Söndag; 14.30.
Programmet för fredag och lördag heter \"Ett sportfiskarår på Nordkalotten\" och på söndag \"Vad är sportfiskekvalitet?
Se mer om detta på www.utelivaventyr.se
Vi syns!!!

09-05-11
Bra sida om kraftverk etc.
www.kuhlins.com


09-05-11
Purpleflies har öppnat webshopen.
Nu har äntligen purpleflies öppnat sin efterlängtade webshop. Ägaren Leif Johansson har här skapat en bra mix av vad en flugfiskare behöver. Flugsidorna är mycket intressanta och Johansson själv tillhör eliten av flugbindare i det här landet. Hans egentillverkade flugor håller mycket hög klass. I ett kommande nummer av Allt om Flugfiske har tidningen porträtterat denne mästare.
www.purpleflies.se


09-05-11
Kollaps av fiskeresursen.
\"Tragedin med det gängse klimatarbetet\" heter älvräddaren och debattören Christer Borgs senaste inlägg på hans välbesökta blogg. Egentligen borde man börja varje morgon med att läsa Borgs initierade texter, vilket är välgörande för både kroppen, knoppen och inspirationslösa politiker.
chriborg.bloggproffs.se

09-05-10
Nytt på www.nsd.se
Norrländska Socialdemokraten (NSD) har som bekant en hemsida om fiske, som jag till delar roddar. Där finns mina återkommande krönikor och också Gunnar Westrins blog.
Intressant just nu är debatterna på bloggen under rubriken \"Äpplet och päronträdet\" och debatten gällande krönikan \"Trädaläggning modern fiskevård\". På tisdag kommer krönikan om det eventuella byggandet av ett nytt kraftverk mitt i Arjeplog, mitt i storöringströmmarna, mitt i fisketurismens hjärta. Se mer om detta på Robert Westins blogg.
På bloggen har jag också tagit upp det här med artkunskap på skolnivå, för min del på mellanstadiet. För min del tycker jag all möjlig artkunskap är trevligt och definitivt en av portarna in mot skogen, marken, förståendet och ekologin.


09-05-10
Råneälven har vaknat.
Söndagen den 10 maj är det +9 och mulet i Råneå. Isen har släppt i Råneälven och en chansning kan vara, om vattnet normaliserar sig normalt, att gäddfisket med fluga kan sparka igång om cirka två veckor. Generellt under mina år i Råneå brukar det vara så att gäddleken är överstökad 20-25 maj och en knapp vecka senare på kustkanten. Det är lite av hänryckningens tid just nu.

09-05-05
Trädaläggning av vatten.
\"Trädaläggning - modern fiskevård\", heter min nya krönika som nu är ute på www.nsd.se (fiske).
Kolla gärna in och kommentera dina åsikter i ärendet. Om vi inte kan ta till trädaläggning, vad ska då göras? Hur ska vi göra för att undvika trädaläggning?

09-05-04
Vattenmyndigheten kallar!
Vattenmyndigheten och länsstyrelsen Västernorrland bjuder in till samrådsmöten för allmänheten, ideella organisationer, LRF, fiskevårdsområden.

Följande text står i åtgärdsprogrammet för Bottenhavets vattendistrikt när det gäller fiskvägar och vattenhushållning.
\"Kammarkollegiet behöver, i samarbete med länstyrelserna. upprätta en plan för att åtgärda vandringshinder, regleringar och vattenhushållningsfrågor som påverkar vattenförekomster så att de inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå, god ekologisk status eller god ekologisk potential\"

Det innebär att länstyrelserna behöver ange konkreta åtgärder (fiskvägar, ändrad tappning etc.) för reglerade sjöar och vattensträckor i de utbyggda vattendragen.

Hörsamma denna inbjudan. Kom, lyssna och påverka. Vi vill medverka till att inga felaktiga beslut fattas i dessa viktiga framtidsfrågor, för våra reglerade sjöar och vattendragssträckor i de utbyggda vattendragen.

Tider och platser: kl 18-21 den 26 maj i Sundsvall och den 28 maj i Sollefteå.

Med vänlig hälsning
Katarina Zeipel
Beredningssekretariatet för Vattenförvaltning
Avdelningen för miljö och natur
Länsstyrelsen Västernorrland, 871 86 Härnösand
0611-34 92 78
www.y.lst.se09-05-03
Opinionen i Arjeplog?
Hur har vi det igentligen med folkmeningen mot kraftverksbygget i Arjeplog? Det kan man fråga sig efter att ha läst igenom protestlistorna på www.namninsamling.com (sökord Arjeplog).
Älvräddarna säger att opinionen är stor fast oorganiserad. Då är det väl hög tid att organisera sig?
Vissa politiker säger att inget motstånd finns till byggandet av det nya kraftverket? Man kan ju undra hur debattklimatet är i kommunen och hur det står till med den verbala och demokratiska kommunikationen.
Sökande till bygget är Arjeplogs Allmänningsdelägare. Det kan väl tänkas att det i den gruppen också finns kommunala politiker?09-04-26
Nytt kraftverk i Arjeplog?
Jag har rotat i det här med att det ska byggas ett nytt kraftverk nästan mitt i Arjeplog??? mellan Sälla och Tjårvesjåkkå, mitt i de klassiska arjeplogströmmarna. Jag har följt utveckling av detta sedan hösten 2007. Hur tänker politikerna och hur är det egentligen ställt fisketurismen. Det konstiga med det här projektet är att det verkar i det närmaste okänt och att inte ens Älvräddarna har känt till det? Jag har uppvaktat politiker och tidningar utan vidare resultat.

Därför tycker jag att du ska skriva på det här uppropet. Det är det minsta vi för ögonblicket kan göra.

www.namninsamling.com
Sökordet är Arjeplog.09-04-25
Sameby kräver uppstädning.
I Norrländska Socialademokraten (NSD) av den 25 april kan läsas en artikel med rubriken \"Sameby kräver uppstädning\". Det var ord och inga visor om skitigheten på fjället. Jag har hakat på detta på min blogg, eftersom mina egna erfarenheter säger att nedskräpningen inte har minskat på fjället och att något måste göras, dvs vi måste göra ngt.
www.nsd.se (fiske).Gå in på Gunnar Westrins fiskeblogg.

09-04-22
Sportfisket en del av skoljobbet.
Nu är min nya fiskekrönika ute på www.nsd.se
Den heter \"Pimpelfisket en del av vårens aktiviteter\", i det här fallet vikten av att läraren tar med sig sina elever ut på fiske, på skoltid!!!Det gäller att förankra ekologi, biologi och möjligtvis också en hobby. Det är lite som man bäddar får man ligga.

Min nästa krönika kommer att avhandla vikten av bra fiskevård med trädaläggning i högsätet...och varför?! Den kommer den 5 maj.

09-04-16
Nytt från Fishingnorth.
Om du går in på Fishingnorth hemsida ser du årets smarriga fiskenyheter plus att du kan beställa NYHETESBREVET.
www.fishingnorth.com


09-04-14
Ny mastodontharr tagen.
En ny kanonharr från Norrbotten är tagen.Kolla in på www.nsd.se och tryck in dig på \"Gunnar Westrins fiskeblogg\". Under rubriken \"Äpplet och päronträdet\".

09-04-12
Lars Munk på bloggen.
Läs flugfiskeguiden Lars Munks blogg på www.fiskejournalen.se

09-04-12
Några svenska storharrar.
I min senaste blogg, Gunnar Westrins fiskeblogg, på www.nsd.se (fiske) har jag, med anledning av en hel del förfrågningar, tagit upp det här med harrens vikter contra längder. Jag har också botaniserat lite kring några av våra största spöfångade harrar. Man kan naturligtvis undra var de stora harrarna över två kilo har tagit vägen.

09-04-12
Mattias Drugge on tour.
Det bästa och snabbaste sättet att lära sig flugfiskets grunder är att anmäla sig till en kurs.

Den professionelle flugfiskaren och flugfiskeinstruktören Mattias Drugge kör även i år sin landsomfattande och populära kastkurs. På hans nya hemsida hittar du alla platser han kommer att besöka.

www.druggeflyfishing.com

09-04-10
Kanonmässan i Övik.
Nu är det snart dags för årets begivenhet på mässfronten Norrland. www.utelivaventyr.se

09-04-10
Pimpelfiske på Rengen.
Veckan före påsk tillbringade jag hos pappa i Lit i Jämtland. Pappa fyller 90 i år men är fortfarande vital. Under en av dagarna klev jag upp tidigt och åkte till gränsbyn Valsjöbyn för pimpelfiske på den näraliggande sjön Rengen, delad mellan Sverige och Norge. Naturligtvis blev det mer en nostalgitripp än fiskeresa. För många år sedan fiskade jag mycket på sjön och jag minns att rödingpimplingen mellan jul och nyår kunde vara rent magiska. I utloppet av sjön börjar Rengströmmen som rinner ner via Rengsfallet till Valsjön, en klassiker för en flugfiskare som vill utmana rödingen. På kvällen blev det rödingmiddag hos pappa.

09-04-02
Äntligen Rivers of Lapland.
Äntligen är det efterlängtade fiske- och guideföretaget Rivers of Lapland ute på webben. Kolla genast in på www.riversoflapland.com

Det är skönt att se att välutbildade och erkänt duktiga flugfiskeguider har gått samman i den otroligt värdefulla konstellationen flugfiske och Lappland. Äntligen får professionalismen inom gebitet ett ansikte utåt, framför allt gällande vårt nordliga flugfiske i Norrbottens län.
Trevligt är också att sidan har en speciell blogg, ett bra grepp för att hålla sidan ajour med den dagliga verksamheten.

09-04-01
Loop Magazine
Loop Magazine går numera att beställas direkt på www.looptackle.se


09-03-29
Udtja Lasse,
Läs boken ”Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure”, skriven av Udtja Lasse, och du kommer att förstå att de svenska samerna inte har haft det lätt med den svenska politiken. Boken finns på bibliotek eller så beställer du den genom udtja.lasse@comhem.se

09-03-26
Miljöprocessutredningen.
Om du går in på www.nsd.se (fiske) och letar reda på avdelningen; Insändare och debatt; finner du där en debattext om den så kallade Miljöprocessutredningen, en totalt livsfarlig remiss som nu går genom landet. Alla fiskare, alla miljömänniskor, alla bör känna till den. Den får helt enkelt inte gå förbi någon.
Texten är skriven av Christer Borg, en älvräddare som vi verkligen behöver.
www.chriborg.bloggproffs.se


09-03-25
Ny film och ny krönika.
\"Ekologisk mångfald prioriterar allt liv\". Så heter min nya krönika på www.nsd.se(fisk). Vad menas med en organism? Vad är ett liv? Är en torsks liv viktigare än en simpas? Vad kostar en dagslända? Kan harren verkligen vara en andra handens fisk. En daggmask måste vara en usel livsform?

Samma tids anda kommer fram i Mountain Medias nya härliga flugfiskefilm, kallad \"Emåns giganter\". Det handlar om havsöringsfiske när det är som bäst, världsbäst. Mer om filmen på www.nsd.se (fiske) (Gunnar Westrins blogg).

09-03-24
Bra site!
Bra webbsida är www.viltochfisk.se

09-03-18
Fiska med Lars Munk.
Bra sida om fisket i Kengisbruk i Torneälven är...
www.kengisbrukfiske.se

09-03-18
Flugfiskeguiden Lars Munk.
Den kände flugfiskeguiden Lars Munk Lauritsen, bördig från Danmark, men sedan år boende i Tornedalen i Norrbotten, finns numera som bloggare på Fiskejournalen.
Du hittar honom också på www.larsmunk.com och på www.kengisbruk.se

09-03-10
Bergdahl Guide Consulting.
Nyheter från BERGDAHL GUIDE CONSULTING:
BERGDAHL GUIDE CONSULTING´s flugfiskekurser finns i olika varianter från 1-dagars grundkurs till veckolånga fördjupningskurser.Samtliga som både en svensk och en engelsk variant.

Besök min hemsida www.bergdahlguide.se där Du kan klicka Dig vidare till mina sammarbetspartners för mer information.

Med vänliga hälsningar.

BERGDAHL GUIDE CONSULTING
Kalle Bergdahl
+46(0)70 306 00 68
www.bergdahlguide.se

09-03-10
Dramatik på vårisen.
Hej. Nu är min nya krönika ute på www.nsd.se (fiske). Det handlar om abborrfisket på våren och våndan av att glömma isdubbarna.

09-03-05
Nya fiskeregler i Norrbbotten.
Pressmeddelande från länsstyrelsen i Norrbottens län.

Inför fiskesäsongen 2009 skärper Länsstyrelsen fiskereglerna i tre populära fiskevatten inom Kiruna kommun. I Välijokk innebär detta att fisket läggs i träda under ett antal år.

Fisketrycket i vissa populära fiskevatten i fjällvärlden har tydligt ökat de senaste åren. Fiskevatten som tidigare var väl bevarade hemligheter för ett fåtal initierade sportfiskare bland ortsbefolkningen sprids i dag via tidningsartiklar, tv-program och Internet till en allt vidare krets. I dagens mediamiljö kan tidigare okända vatten på några få år vinna status som toppvatten och antalet besökande sportfiskare kan flerdubblas.

Länsstyrelsen har på senare år följt utvecklingen i framförallt vattendragen Rautasätno, Välijokk och Laevasjokk i Kiruna kommun.
-Vi har sedan några år fått indikationer på att trycket på dessa vatten tydligt har ökat och nu har vi bedömt att det är läge lätta på trycket där. Skälet till detta är inte enbart fiskebiologiskt utan vi tittar också på markslitage och nedskräpning, säger Dan Blomkvist, Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Länsstyrelsen betonar att det inte handlar om dåligt beteende hos de besökande sportfiskarna, utan snarare om flera olika bidragande orsaker.
-Även om varje fiskare bara lämnar efter sig enstaka plastpåsar eller tomburkar blir det till slut ett problem om det är allt för många fiskare. Samma sak gäller lägerplatser där enstaka läger inte är ett problem men om samma kulle får härbärgera fem läger under en sommar och detta upprepas i flera år så kommer marken att slitas, säger Dan Blomkvist.

Berörda fiskevatten
En sträcka av Välijokk (rödfärgad, område 28 på bifogad karta) får fiskeförbud året om, medan en sträcka på Laevasjokk och två sträckor på Rautasätno blir renodlade flugfiskevatten med en fångstbegränsning på högst en fisk per fiskare och dag. Sträckorna är utformade för att lätta på trycket efter de mest populära sträckorna, samtidigt som hänsyn tagits till vinterfisket i Koulesjaure och de stugbebyggda och mer vägnära delarna av Rautasätno.

Tydliga signaler till sportfiskare och helikopterföretag
Länsstyrelsen är väl medveten om att renodlade flugfiskesträckor och hårda fångstbegränsningar inte är någon garanti för minskat fisketryck, utan i vissa fall kan attrahera vissa fiskarkategorier. Trots det har man valt att införa dessa regler.
-För Laevas och Rautas har vi valt en mjukare linje men hoppas ändå att signalen ut till sportfiskarna och de lokala helikopterföretagen ska vara tydlig. Om vi inte ser att trycket minskar här kommer vi att gå in med hårdare regleringar, säger Dan Blomkvist.
Ett liknande resonemang fördes kring Lainioälven, där fisketrycket ökat tydligt de senaste åren. Den förväntade ökningen av uppvandrande lax tillsammans med att Lainioälven har lanserats hårt i fiskemedia gör att Länsstyrelsen förväntar sig ytterligare ökat fisketryck i detta vatten. Däremot har inga beslut fattats om några skärpningar i år.
-Vi håller Lainioälven under noga uppsikt och även här vill vi skicka en tydlig signal till sportfiskarna och de turistföretag som nyttjar vattnet. Om utvecklingen fortsätter som hittills kommer vi att bli tvungna att gå in med betydligt hårdare regleringar än vad som gäller nu, säger Dan Blomkvist.

För mer information kontakta:
Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent, tel. 0920-960 94 eller 070-309609409-03-05
Pressmeddelande om gäddan.
Sportfiskarna
Seminarium om gäddan och fiskevården - idag och i framtiden

Den populära sportfisken gäddan minskar längs Östersjöns kuster och problemet sprider sig allt längre norrut. Vilken betydelse har gäddan i ekosystemet? Hur får vi tillbaka gäddan där den har försvunnit? Och hur vårdar vi bäst de gäddbestånd som finns? Det är några frågor som kommer att belysas under Sportfiskarnas seminarium om gäddan och fiskevården. Den senaste gäddforskningen presenteras och dagen kommer att bjuda på föredrag med titlar som \"Hur man anlägger en gäddfabrik\", \"I skallen på en gädda\" och \"Kor hjälper gäddor\".

Press inbjuds att bevaka seminariet. Möjlighet till intervjuer kommer att finnas.
Seminariet arrangeras i samarbete med Länsstyrelsen i Stockholm och Fiskeriverket.
Tid:10.00 - 17.00
Plats: Länsstyrelsen i Stockholm, Hantverkargatan 29, Stockholm

Information: Christina Lindhagen 0709-77 69 89 christina.lindhagen@sportfiskarna.se
09-02-28
Kul och trevlig hemsida.
Kolla in på www.klinkhammers.se En trevlig fiskesida med fina bilder, spännande texter och en skön känsla av samhörighet. Så ska det vara.

09-02-24
Klimatförändringarna-krönika.
\"Biologiska klimatförändringar i fjällen\" heter min senaste krönika som nu finns på www.nsd.se(fiske. Detta baserat på 50 års fiske och vandringar i de skandinaviska fjälltrakterna. Huga huga hur tiden går, och inte bara går, den tycks vara ur led också.


09-02-21
Föreläsning hos Råneå Fotoklubb.
Råneå Fotoklubb påkallar uppmärksamhet, måndagen den 23 februari klockan 19.00. Då kommer jag att ha en föreläsning om foto, bilder och analyser.
Lokal; PRO-lokalen i Råneå.


09-02-21
Vilken är din bästa fluga?
En av de vanligaste frågorna jag får på email, förutom tips på allehanda fiskevatten, är vilka flugor jag använder och vilka som är mina favoriter i flugaskarna. Sveneric Loodh, knivslöjdaren och flugfiskaren från Hassela, sa på sin tid att hans egen Bradshaws Fancy Variant - även kallas Fegis - var hans givna favorit.
- Ge mig tio Fegisar och ett halvt kilo kaffe och jag skulle klara tio dagar på fjället, sa han kaxigt. Min son Martins favorit är en ljusgul Klinkhamer och själv skulle jag nog välja en ÅBO-slända med korkkropp i storlek 12. Det är skitsvårt att välja ut bara en fluga, men om du ställer samma fråga till dig själv, vilken väljer du då?
Det skulle vara jättekul om så många av er som möjligt som ser den här bloggen vill svara på just den frågan. Ge gärna en liten motivering till.
1/ Favoritflugan.
2/ Mönstrets upphovsman.
3/ Vilka fiskarter är det som gäller.
4/ Varför är just din fluga så bra?

Om svarsfrekvensen blir bra kan man utifrån svaren göra en artikel i ngn facktidning eller en del av ett kapitel, i en kommande bok. Helst skulle jag behöva minst 100 svar.

Gå in på www.nsd.se och tryck in dig på \"fiske\". Där ser du bl a \"Gunnar Westrins blogg\". Där kan du svara på mina fråga om bästa flugan.


09-02-19
Föreläsning i Älvsbyn.
Nu är det dax för föreläsning, den här gången i Älvsbyn.

Föreläsning; Piteälven - det stenbemängda harrparadiset.
Plats; Filadelfia i Älvsbyn.
Tid; 25 februari klockan 19.00
Arrangörer; Studiefrämjandet Vuxenskolan, PiteÄlv ekonomisk förening, Älvsby Sportfiskeklubb och Älvsby Kommun - fritid och kultur.
Förköp av biljetter; Studiefrämjandet Vuxenskolan, Storgatan 15 i Älvsbyn.
Fika.


09-02-18
Naturskyddsföreningen 100 år.
Välkomna till 100 årsjubileum
20-22 mars 2009 i Luleå.

Kämpande människor har med gemensamma krafter värnat Norrbottens strömmande älvar, våra urskogar, vår fauna och flora, kämpat mot miljögifter, för den goda födan och bra miljöval-varor. Kom och hör hur de lyckades - och hur vi går vidare!

100 ÅR AV
NATURSKYDD OCH MILJÖVÄRN

Läs hela programmet och mycket mer på www.norrbotten.snf.se09-02-16
Debatten om catch and release.
Vi har seden en tid en debatt om catch and release på www.nsd.se (fiske).
Robert Westin i Boden, ägare av Arctic Fishing och Nordnatur, tillika medlem i Sportfiskarnas förbundsstyrelse, har på sin blogg på www.nsd.se (fiske) förklarat mkt kring fenomentet catch and release och bl a synen på gäddan och havsöringen. Han kallar bloggen för \"Svar till Gunnar Westrin om C&R\". Läs den begruna och svara gärna.

09-02-10
Ny krönika och ny blogg.
Min nya krönika, och även en ny bloggtext, är ute på www.nsd.se från och med idag. Krönikan kallas \"Numera odlar vi fram nya svenska rekordfiskar\"? och bloggen är en liten nostalgipärla från 1975 med en fåraktig bild.

09-02-07
Westrinveckan lockar.
Robert Westin skriver följande på sin blogg på www.nsd.se (fiske). Åsikter och debatt i full gång.

Tjuonajokk är en av Sveriges mest kända fiskecamper. Campen ligger utmed Kaitumälven, mellan Kiruna och Gällivare, 120 kilometer norr om polcirkeln, i Svenska Lappland. \"Kaitum\" är en av de sista orörda älvarna.
Harrfisket är vida känt och enligt många Europas bästa. Den 3 juli skall jag dit för första gången tillsammans med Gunnar Westrin och 11 andra hugade flugfiskare, vi blir 13 personer totalt inkl vår guide Gunnar.

Efter som att det är första gången jag åker till Kaitumälvens dalgång för att fiska så ser jag fram emot denna fiskeresa otroligt mycket.
Det skall bli roligt att lära sig en massa nytt om harren. Gunnar är en av våra mest kära och, fram för allt, kompetenta sportfiskeprofiler som vi har i Sverige så jag kommer att suga åt mig allt, om harren och om Tjuonajokk, som jag bara kan och förmår under dessa dagar.

En av de största orsakerna till att jag valt att bli fiskeguide är att man får träffa nya människor hela tiden. Som jag ser det är det i mötet med en annan person som man utvecklas mest. Detta kommer också bli otroligt spännande och givande.

Min gissning är att det kommer att följa med ett antal personer som är riktigt duktiga flugfiskare. Dom kommer säker att ge mig ny kunskap i flugfiskets fridfulla och äventyrsgivande aktivitet, bara man är ödmjuk och lyhörd på det som sägs.
Det är just det som är \"grejen\" med sportfisket, man blir aldrig fullärd. Härligt!
Vi ses vid Tjuonajokk ni som skall dit.

www.tjuonajokk.se

Du kommer senare att kunna läsa mera här på www.nsd.se fiske)om denna resa, båda från mig och från Gunnar.

Med vänlig hälsning
Robert W


09-02-07
Arctic Fishing har köpt Nordnatur.
Kanske kan jag påstå att Robert Westin (snyggt efternamn)är en av landets hetaste fiskeentreprenörer. Han äger framgångsrika Arctic Fishing i Boden och har nu också lagt till det klassiska företaget Nordnatur till sitt ägande.

Robert Westin är fiskeguide och turistentreprenör. Han äger och driver företagen Arctic Fishing och Nord Natur. Han jobbar också aktivt med sportfisket och fiskevården över hela Sverige genom sin roll i Sportfiskarnas förbundsstyrelse.
Kolla in på www.upplevfiske.info


09-02-05
Sportfiskarna om kärnkraftbeslutet.
Efter kärnkraftsöverenskommelsen: spara 2 miljarder på onödig och miljöskadlig subvention till vattenkraftbolag!

Alliansen har enats i kärnkraftsfrågan och därmed säkrat Sveriges energiförsörjning. Stor satsning ska genomföras på vindkraft och biobränsle. I och med detta finns inte längre några som helst incitament att behålla de miljöskadliga subventionerna till vattenkraftbolagen.
- Subventionerna genom elcertifikatsystemet har visat sig skapa en våg av utbyggnad i små vattendrag som tillför obetydlig mängd energi men ger mycket stor miljöförstörelse, säger Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén.

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har i en kartläggning visat att minst ett 50-tal vattendrag över hela landet hotas av vattenkraftsutbyggnad på grund av subventionerna. Denna utbyggnad sker dock utan något nämnvärt bidrag till energitillförseln samtidigt som stora miljöskador uppstår, naturen förstörs och räkningen går till elkonsumenterna.
- Subventionerna till vattenkraften kostar svenska folket i storleksordningen en halv miljard om året. För den fyraårsperiod som nu är aktuell innebär det 2 miljarder extra till kraftbolagen för redan lönsam vattenkraftproduktion. Helt galet, säger Joakim Ollén, ordförande i Sportfiskarna.

I och med att regeringen enats i kärnkraftsfrågan och tryggheten i Sveriges energiförsörjning säkrats bör den småskaliga vattenkraften omedelbart lyftas ut ur elcertifikatsystemet, menar Sportfiskarnas ordförande.
- Det är dags att sluta förstöra värdefulla strömmande vatten och kasta bort elkonsumenternas pengar, rakt i fickan på kraftbolagen, avslutar Joakim Ollén.

För information och intervjuer:
Joakim Ollén, Ordförande Sportfiskarna, 070-3542407
Stefan Nyström, Generalsekreterare Sportfiskarna, 070-844 88 7509-02-04
Pressmeddelande; Kultsjögården.
Nya och gamla ägare startar Loop center och Jakt & Fiskecentrum i Saxnäs
Invigning 1 mars
Från och med årsskiftet är Mats Byström tillbaka på Kultsjögården tillsammans med de övriga delägarna Therese Byström, Jakob Jonasson, Niklas Andersson och Camilla Stenlund. Just nu byggs lokalerna om för att passa verksamheten och den 1 mars öppnar det nya Kultsjögården ”på riktigt”.
Jakt & fiskecentrum och Loop center Saxnäs
Kultsjögårdens strävan är att vara uppdaterade och kunniga på läget ute i skog och mark och ha de senastenyheterna gällande jakt och fiske.
Loop Center på Kultsjögården har hela Loop´s sortiment året runt. Du som är en passionerad flugfiskare får en unik möjlighet att testa det senaste i produktväg, utveckla din flugfisketeknik och uppleva ett flugfiske utöver detvanliga i magiska vatten som Ransarån, Fiskonbäcken mm.
Outdoorbutik, café och hantverk
Ett brett sortiment av produkter för uteliv kommer att finnas i outdoorbutiken. Kläder, utrustning för jakt ochfiske och andra aktiviteter kommer du att hitta här.
Ett riktigt café med kakor, luncher och mackor kommer att ersätta den gamla puben med pizzeria. Intill caféet kommer ett utbud av lokalt hantverk och scrapbookingvaror att finnas. Du kan ta en fika, läsa tidningar, surfa på internet och bara ta det lugnt i vårt café.
Välkomna till det nygamla Kultsjögården!
Besök vår blogg-dagbok för att se vad vi sysslar med, www.kultsjogarden.blogspot.com
Telefon: 0940 700 44 www.kultsjogarden.se info@kultsjogarden.se

09-01-28
Norska Statkraft etablerar i Sverige.
Hur ska fisken överleva nu när Statkraft tar över vattenkraftverk i Lagan, Nissan, Ljungan, Fjällsjöälven och Umeälven?
Precis som alltid genom att totalt ignorera Nilssons fiskeflugor.
Det och mer därtill kan man läsa i en reklamkampaj som Statkraft just nu sprider över landet.
DET ÄR ALLTSÅ VI SPORTFISKARE SOM HAR KVADDAT DELAR AV FISKBESTÅNDEN I REDAN UTBYGGDA ÄLVER OCH INTE DE SOM EN GÅNG BYGGDE UT DEM?
Med anledning av detta har jag öppnat ett debattforum på www.nsd.se (fiske). Tryck därefter in er på Gunnar Westrins blogg.
www.statkraft.se09-01-25
Är catch and release fiskevård?
...det kan man undra.
Se mer om detta på www.nsd.se (fiske) på Gunnar Westrins blogg.


09-01-19
Byskeälven aktuell för vattenkraft.
Norska Statkraft håller fast vid planerna på att bygga ut Byskeälven, enligt SVT:s Västerbottensnytt.
Men den lokala fiskevårdsföreningen säger nej.
-Jag tycker att det är en jättedålig ide, säger Ulf Andersson i Byskeälvens fiskevårdsområde. Byskeälven ska bevaras som en orörd vildlaxälv.
Per Norlund, presskontakt för vattenkraft inom Statkraft Sverige säger till Västerbottensnytt att de har en ödmjuk inställning och vill samverka med lokala intressen.
-Vi vill försöka komma framåt med planerna på en utbyggnad. Men det här är något som kommer att ta tid, säger Per Nordlund.
Det var i september 2007 som Statkraft och SCA offentliggjorde planer på stora vindkraft- och vattenkraftsatsningar i Mellannorrland och Västerbotten. Bland annat ingick planer på att bygga ut Byskeälven. Detta trots att älven är ett Natura 2000 område som skyddas enligt EUs regler för särskilt värdefull natur.

Publicerad 2009-01-18 20:11
Publicerad på www.norran.se/nyheter

09-01-17
Regnbågsluvan.
Läs historien om min regnbågsluva på min blogg på www.nsd.se


09-01-14
Bra fiskesida i Eskilstunakuriren.
Den kände journalisten och sportfiskaren Roger Stark har en välordnad, aktuell och trevlig fiskesida i Eskilstunakuriren, både i papperstidningen och på webben. Nu är det aktuellt med debatten om försäljning av fisk. Läs och begrunda. Eftersom Roger Stark har koll på fiskevärlden kan det vara idé att hålla koll på Eskilstunakurirens fiskesida på webben.
www.ekuriren.se
www.ekuriren.se/fiske09-01-13
Rubba inte på strandskyddet.
Det finns en debatt just nu om strandskyddet. Ska vi tillåta bebyggelser efter attraktiva havsstränder? Hur går det i så fall med det fria sportfisket, och den rörliga turismen, efter Bottenviken, Bottenhavet och Östersjön? Frågan kan delvis också ses som en klassfråga. Se mer om detta på www.nsd.se(fiske) med anledning av min nya krönika.


09-01-09
Ska vi sälja vild fisk?
För ett tiotals år sedan infördes ett så kallat rödingmoratorium i Kiruna kommun, det vill säga någon form av förbud att exempelvis servera vildfångad fjällröding på restauranger etc.
Den 5 januari i år hade TV-kanalen 24-Norrbotten ett inslag där jag pratade om böcker (det kan du se på www.nsd.se (fiske), och berättade om hur en del fjällsjöar kommersiellt tömdes på fisk under fyrtio och framåt.
I min krönika \"Rödingfrossa för länge sedan\" (på www.nsd.se) diskuteras detta ännu. Kolla medskickad länk under pseudonym Fiske123.
Hur ska vi egentligen ha det med kommersialismen, fisketurismen, rödingmoratorier. Ska man göra skillnad på vild och odlad fisk etc? Vilken fisk ska serveras kommersiellt? Ska vi köpa matfisken från utlandet ex; Thailand (Pangasius hypophthalmus), tigerräkor, haj...


09-01-05
24Norrbotten.
Vi har en trevlig TV-kanal efter Norrbottens kustland (Fyrkanten) som kallas 24Norrbotten. Tillsammans med filmaren, redigeraren och TV-personligheten Mats Hagberg, har vi tillsammans gjort fem program för 24Norrbotten. Allt eftersom de sänds i kanalen (måndagar) kommer de också att sättas in på www.nsd.se (fiske).
Hittills har vi sänt tre och kvar återstår två program. Programserien kallas INTE BARA FISKE.
Sänt är...
1/ Mor Annas fiskmiddag.
2/ Flugbindning.
3/ Fiskeböcker.

 

Copyright © 2002 Westrin Produktion. All rights reserved