FÖNSTRET - ARKIV 2012
FÖNSTRET - ARKIV 2011
FÖNSTRET - ARKIV 2010
FÖNSTRET - ARKIV 2009
FÖNSTRET - ARKIV 2008
FÖNSTRET - ARKIV 2007
FÖNSTRET - ARKIV 2006
FÖNSTRET - ARKIV 2005
FÖNSTRET - ARKIV 2004
FÖNSTRET - ARKIV 2003

TILL FÖNSTRET MOT NORR >

Harrskalan i strömmande vatten.
Efter förfrågan sätter jag ut min harrskala (strömmande vatten).

0,5 kg 34-38 cm
0,6 kg 38-42 cm
0,7 kg 42-44 cm
0,8 kg 44-46 cm
0,9 kg 46-48 cm
1,0 kg 48-50 cm
1,1 kg 50-51 cm
1,2 kg 51-52 cm
1,3 kg 52-53 cm
1,4 kg 53-54 cm
1,5 kg 54-55 cm
1,6 kg 55-56 cm
1,7 kg 56-57 cm
1,8 kg 57-58 cm
1,9 kg 58-59 cm
2,0 kg 59-60 cm
  18-12-05
Visdom.
Ett visdomsord att följa; NATUREN GER ENDAST TILL DEN SOM RESPEKTERAR DEN. Amen!!!

18-12-05
White Christmas
Tisdagen den 4 december hade jag ett möte med chefredaktören Anders Holm på Fiskejournalen, detta i Umeå. Jag har 30 mil till Umeå, inget att snacka om för en norrlänning. Tyvärr lyckades jag pricka in årtiondets värsta snöoväderskörabilelände. Hemresan tog sex modiga timmar. Men du, en del kör som galningar trots eländesvädret. Julmusik på radion. Min bästa julvisa har alltid varit Dan Anderssons "Julvisa i Finnmarken" framförd av Thorstein Bergman. Hat så bra med snöspaden. Glöm inte att mata fåglarna, även i städerna.

18-12-02
Stardust
En kväll som i kväll lyssnar jag på Nat King Cole och bläddrar igenom Bokförlaget Setterns utgåvor av fiske- jakt- och vildmarksböcker. Lite stjärnglans i mörkret, eller rättare sagt lite mjukt fint damm från andra världar. www.settern.se

18-11-28
The Way We Were
Tänker med vilken drivkraft jag/vi har haft i allehanda miljö- och ekologidebatter åren genom. Hur engagerat det var, på barrikaderna, ingen internet, kropp mot kropp, ord mot ord...NU känns det som att debatterna om döda laxar, älgar, änder och andra organismer har engagerat igen. Professor Lennart Balk har varit drivande i tiamindebatten, en debattör och föreläsare med intensitet, iver och kunskap. Se mer om detta bl a på Save the Baltic Salmon och min krönika i NSD den 28/11-2018.

18-11-17
Tiamin, Lasse och jag
Nu är det snart mörkt dygnet runt. Tankarna flyger fritt, skrivarklådan kryper på en. Skriver om bristen på tiamin till kommande krönika i NSD, onsdag den 28/11. Att vi aldrig kan komma till skott om de stora ekologiska frågorna, hur egoistiska vi människor är. Hur obotligt dumma vi kan bli. Professor Balk, han med tiaminet, menar att svaret på varför tiaminet försvinner ur allehanda organiska kroppar, kan spåras och lösas, men finns ingen ekonomi att fortsätta forskningen. De pengarna skulle väl i alla fall vara oerhört välplacerade. Det känns som vi håller på att tappa den kollektiva kärleken. Egot har tagit över världen. Nu trycker jag in Lasse Tennander på spotify och försvinner för en stund till drömmarnas universum, med låten "Nu blåser vi ut ljusen stolta stad"

18-11-11
Kommande krönika.
Hej. Kommande krönika i NSD, onsdagen den 28 november, tänker jag vika till tiamin (vitamin B1) med anledning av professor Lennart Balks föredrag i Gunnarsbyn, i ämnet. Tiaminbristen är graverande bland de flesta organismerna, även växterna, forskningen vet att bristen finns och grasserar, men har tyvärr inte hittat källan till det onda. Mer kosing till forskningen alltså... (idag skulle farsan ha fyllt 99 och det är 100 år sedan 1;a världskriget slutade)...

18-11-03
Alla helgons minnen.
Trots de jämtlänningar vi var/är i familjen fanns en annan historia,d en att farsans anfader och släkt var födda i samevistet Tjallas inom Semisjaur-Njargs sameby i Norrbotten. Släkten drog vidare söderut genom Tornedalen (Sundelin) tog nga generationer på sig genom Finland innan ST;Petersburg intogs. Farmor föddes i staden och Westrin lär vara ett ryskt efternamn. Det gäller liksom att hålla koll på alla helgon den här helgen. Å andra sidan behöver helgon inte vara bara de avlidna, kan vara högst levande också. Fridens folkens.

18-11-02
Edvin "Sarek" Nilsson
Isa Sundberg, Edvin Nilsson hustru, har meddelat mig att Edvin Nilsson har avlidit i en ålder av 90 år. Edvin Nilsson var mannen som lyfte in Sareks nationalpark i de svenska hemmen. Han var naturvaktmästaren/Sarek som gjorde fantastiska filmer, intressanta och vackra böcker och som hänförde oss åhörare under hans fängslande föreläsningar. Han var en av mina stora förebilder, mannen som kutat på mer än 200 björnar.

18-11-02
Månadens fluga
November månads fluga är harrklassikern ÅBO-sländan med korkkropp, en gång kreerad av Piteälvens beskyddare Åke Bodén från Piteå. Nu finns den på "Bloggar" på www.nsd.se

18-11-02
Alla helgons helg
Härmed en tillönskan om en lugn och fin helg, alla vänner, folkens från norr till söder. Det är nu som drömmarna kommer om framtida stordåd i fjäll- och skogsland. Gör som jag, kryp ner i ditt eget universum och njut. Hälsar en man från norr.

18-10-31
Tiamin-viktigt möte.
Århundrades viktigaste miljöfråga? "Ett för allt liv nödvändigt vitamin saknas. Norra halvklotet är särskilt drabbat. Laxen, sjöfåglar och andra djur kring Östersjön är påverkade. Älgen är borta från vissa delstater i USA. Kan våra älgar påverkas? KOM PÅ EN FÖRELÄSNING I GUNNARSBYNS FOLKETS HUS. TORSDAG 8 NOVEMBER KLOCKAN 19.00. Professor Lennart Balk, Stockholms universitet, föreläser om; "BRIST PÅ B1-VITAMINET TIAMIN" FIKA!!! Degerselsbygdens Samfällighetsförening.https://www.nsd.se/nyheter/westrin-hosten-kommer-med-angest-nm4951313.aspx DAGENS KRÖNIKA I NSD OCH PÅ WEBBEN HANDLAR OM HÖSTEN OCH EFTERTÄNKSDAMHETEN.

18-10-30
Mer om EKO-kraschen...
”Eftersom Tiamin (B1) finns företrädesvis i kiselalgerna, organismer som står för nästan hälften av fotosyntesen i Östersjökomplexet, är det naturligtvis ytterst oroande med brist på tiamin. Kollektivt och politiskt måste vi ta oss an Östersjöns miljöproblem och stenhårt påverka politikerna. Om fotosyntesen krånglar ligger vi pyrt till på sikt”. LÄS MER OM DETTA PÅ FISKEJOURNALENS HEMSIDA.

18-10-30
UTE-Magasinet i P1.
I radioprogrammet UTE med Linnea Luttu i P1 hittar du det senaste programmet kallad "Geocaching och historier vid elden" drar jag drar en riktig rökare.
https://sverigesradio.se/utemedp1

18-10-30
Westrin i etern.
Om du går in på dagstidningen Norrländska Socialdemokraten (NSD) i Luleå www.nsd.se och scrollar ner dig till slutet av sidan, dyker sidan NSD.se/fiske upp. Där har samlats det mesta av vad jag har skrivit det senaste året, därtill de flesta av mina krönikor i tidningen, som numera kommer ut en gång i månaden. På samma sida finns också min blogg, vilken du hittar överst på sidan www.nsd.se under "Bloggar". Sedan finns jag här på min gamla hemsida, enkel men fortfarande funktionsduglig och en sida på Facebook, trots att jag inte finns som aktiv på FB numera.

18-10-29
En osannolik historia.
Om du går in på nsd.se och slår in dig på bloggar/Gunnar Westrin får du läsa om en helt makalös händelse i levande livet. Man tror knappt det är sant, men det är det, konstigt nog. Keep swinging...

18-10-29
En osannolik historia.
Om du går in på nsd.se och slår in dig på bloggar/Gunnar Westrin får du läsa om en helt makalös händelse i levande livet. Man tror knappt det är sant, men det är det, konstigt nog. Keep swinging...

18-10-29
Korkade flugor?
Hej. För november och december kommer jag att ge dig tips om hur man binder de berömda korkflugorna, en gång kreerade av mäster Åke Bodén från Piteå. För november blir det ÅBO-sländan med korkkropp och för december ÅBO-sländan med korkvinge. Januari 2019 blir det ÅBO-puppan, en mysko krumelur men skitbra för fisket efter harr i strömmande vatten. Just nu lyssnar jag på Riding the Blues med Snowy White, en riktig höjdare för en längtansfull flugfiskare, kolla på Youtube. Flugtipsen finns som vanligt på www.nsd.se under bloggar (Gunnar Westrin).

18-10-26
Försjunken med minnen
I skrivande stund sitter jag djupt engagerad i en artikel om stora fiskar, små fiskar och inga fiskar alls. Är den bäst den som får den största fisken? Tankarna skenar, minnen lagras till nostalgin. Oj så många människor jag längtar efter och saknar en sådan här afton. Nat King Cole sjunger Stardust på Spotify. Treflig helg folkens.

18-10-18
Plasten dödar.
Blir irriterad på den överkonsumtion som vi har gällande plasten. Läs med om detta på min blogg på www.nsd.se

18-10-18
Härliga Nattavaara
Så härligt det var att åter få gästa Nattavaara. 13 mil norr om Råneå efter Råne älvdal. Framför allt gillar jag "ödemarksvägen" mellan Vuoddas och Nattavaara, en femmilasträcka med vildmark och knappt ngt hus. Hararna och riporna var vita, tjädertupparna lika svarta som vanligt. Mysig stämning på föreläsningen i vackra hembygdsgården. Gofika från köksgänget. Kul också att få träffa gamla polare, vilket nästan alltid händer numera på mina föreläsningsstråt. Tack folkens, det det gjorde vi/ni bra...

18-10-13
Föreläsning Nattavaara
Hej. Måndagen den 15 oktober klockan 18.30 kör jag igång min föreläsning "Mitt liv som flugfiskare" i Hembygdsgården i Nattavaara. Härligt att få komma tillbaka till Nattavaara i Råne vackra älvdal. Kontakt; Marie Paulsson, 070-6533024 Har med mig nga böcker och nga filmer.

18-10-12
Dan Andersson
Diktaren Dan Andersson har alltid varit min innersta husgud. Han får mig att drömma och längta.

Jag väntar vid min stockeld medan timmarna skrida,
medan stjärnorna vandra och nätterna gå.
Jag väntar på en kvinna från färdvägar vida -
den käraste, den käraste med ögon blå.
Jag tänkt mig en vandrande snöhöljd blomma
och drömde om ett skälvande, gäckande skratt,
jag trodde jag såg den mest älskade komma
genom skogen, över hedarna en snötung natt.

Glatt ville jag min drömda på händerna bära
genom snåren dit bort där min koja står,
och höja ett jublande rop mot den kära:
Välkommen du, som väntats i ensamma år!

Jag väntar vid min mila medan timmarna lida
medan skogarna sjunga och skyarna gå.
Jag väntar på en vandrerska från färdvägar vida -
den käraste, den käraste med ögon blå.

18-10-12
Dimman lättar
I skrivande stund ligger dimman tung över Råneå och stora delar av Norrbotten. Sikten är minimal. Till helgen blir det tydligen solsken, då kan det vara dax att testa harren i Råneälven. Harren är en alldeles utmärkt höstfisk och kan fiskas med fluga ända till minusgraderna kommer. Under den här tiden har jag tom sett parande nattsländor, så kärleken den fryser tydligen aldrig. Under den här tiden brukar också siken leka på nackarna i Råneå. 100 tals fiskar på både Sör- och Norrforsen. Tyvärr har sikpopulationerna minskat rent katastrofalt och numera är det sällsynt att skåda de eggande reporna på vattenytan, då siken jagar varandra just under vattenytan.

18-10-07
Råneälven sprudlar.
Som så många andra vattendrag i norr var Råneälven otroligt torr i sommar. Nu kan däremot konstateras att vattennivåerna har höjts betydligt och jag kan glatt meddela att den ligger på normalen med ett litet plus över. Det är viktigt för vintern, så att inte lekbottnar med fiskägg bottenfryser.

18-10-02
Kontakta mig.
Med anledning av den nya serien i Fiskejournalen månatliga tidning "Westrin ryter till" skulle det vara trevligt om ni som har ngt på hjärtat i den frågan kunde kontakta
mig. Jag söker med ljus och lykta efter problem som bör belysas, oavsett innehåll. Gunnar Westrin 070-3477623, gunnar@westrin.se eller SMS.

18-10-01
Månadens fluga
Månadens fluga på www.nsd.se (Gunnar Westrins blogg) är den vackra "Randig nattslända", en av mina favoriter när det gäller just val av nattsländeimitation, förutom ÅBO-sländorna (Åke Bodén) och E12.

18-10-01
Westrin ryter till
Från och med i höst sparkar Fiskejournalen igång en återkommande tyckatill-grej kallad "Westrin ryter till". Naturligtvis blir det en hel del miljö och etik, men ävenså mer allmänt om de tankar jag bär på. www.fiskejournalen.se Hemsidan med nyheterna roddas av Anders Lundin i Kälom/Jämtland, Mr; Långforsen.

18-09-30
Milling on tour
Min evige fiskepolare och vän, fotografen Leif Milling från Gimdalen i Jämtland, har under helgen gästat Bokmässan i Göteborg, detta tillsammans med sina senaste bokalster, den oförliknelige "Älgkött och päran", ingen vanlig kokbok och "Villes bok", En golden retrievers berättelse om sitt liv som hund."Älgkött och päran" blev också korad till den bästa kokboken i sin genre. Villes bok är en barnbok, men kan avnjutas även av vuxna. Fantastiskt mysig...bedårande. leifmilling@mac.com

18-09-26
Fisket på NSD.
Om ni går in på dagstidningen NSD och skrollar ner er till NSD.SE/fISKE så finns där en samling om fisket i tidningen, mina krönikor Fiske-DM etc.

Adressen är... http://www.nsd.se/fiske/

18-09-24
Facebook abstinens.
Nu har det gått några dagar sedan jag hoppade av facebook. Och naturligtvis blev det en del kommentarer. Intressant hur som helst är att ”det var klokt gjort” och ”det ska jag också göra”-kommentarer var de vanligast förekommande. Vissa har skrivit att det ”det var tråkigt, men att du kanske kommer tillbaka”. Men intressant är att mina känslor har gungat en del, beroende på att jag liksom hamnade utanför livet? Den känslan är inte alls bekväm, eftersom att då skulle stora delar av mitt levda liv ha varit obekväm eller möjligtvis lite på sidan av stråken. Så kan inte vara fallet. Jag tror att vanan med FB har inpräntats så hårt och slentrianmässigt genom åren att ett stort svart hål har bildats. Ett mysko tomrum. Å andra sidan känner jag massor av folk som aldrig har varit med på FB och de är lika lyckliga i alla fall. Det finns också några som har surnat till. Där har jag rekommenderat att de följer mig här på NSD. Facebook ger absolut ett beroende och nu väntar abstinensen. gunnar@westrin.se

18-09-23
Månadens fluga
På bloggen dyker också "månadens fluga upp". Den brukar presenteras den första i varje månad.

18-09-23
Blogg på NSD.
Förutom att jag har en återkommande månadskrönika i NSD (papperstidningen + webben) finns jag också som bloggare på NSD. Välkomna in.

18-09-22
Råneälven
Råneälven har varit osedvanligt låg den här varmsommaren. Fisket i stort sett omöjligt delar av sommaren. Nu stiger vattnet ngt efter regnen och harren har varit framme och nosat på flugan.

18-09-21
Rättelse
RÄTTELSE. Anders Lundin har tillträtt tjänsten på webben (Fiskejournalen) som vikarierande nyhetschef.

18-09-21

RÄTTELSE. Anders Lundin har tillträtt tjänsten på webben (Fiskejournalen) som vikarierande nyhetschef.

18-09-20
Ny redaktör
Fiskejournalens hemsida är en av de populäraste websidorna för fiske i landet. Ny webredaktör har utsetts journalisten, miljömänniskan och Långanexperten Anders Lundin boende i Kälom i Jämtland. Det glädjer mig oerhört att Anders är med i gänget kring tidningen. Har ni nått på G? anderslundin74@gmail.com

18-09-19
Föredrag i Nattavaara
Måndagen den 14 oktober lockan 18.30 har jag föredrag i Nattavaara by uppe efter Råneälven. Det blir "Mitt liv som flugfiskare". Platsen är Nattavaara Hembygdsförening. Välkomna...Nya boken "Älven kallar finns till försäljning och kanske ngn dvd-film.

18-09-19
Goodby Facebook
Hej folkens. Kanske är jag en svikare men efter en massa år på fejjan kändes det helt ok att ta farväl, inte till alla vännerna utan till fenomenet. Märker redan nu jag saknar grejen, men känner mig samtidigt fri som en fågel. Men viktigast att kommentera är att fejjan tog en jävla massa tid, som jag nu känner att jag behöver för att skriva. Så på grund av, eller tack vara, mitt avhopp så blir det lite mer aktivitet här i stället.

17-03-12
Föredrag i Skaulo
Föredrag i Skaulo.
Lördagen den 25 mars klockan 18.00 kommer jag att hålla ett föredrag i Folkets Hus i Skaulo (mellan Skaulo och Puoltikasvaara). Arrangör är Sautujärvi FVOF. Ungdom under 18 år gratis. Naturligtvis finns det fika…
Föredraget heter ”Mitt liv som flugfiskare” och handlar om en personlig tidsresa, om mitt fiske- och vildmarksliv liv i valda delar av Lappland och på andra platser jorden runt. Jag har haft över 600 föreläsningar i Sverige och Norge, men det är första gången jag gästar Skaulo som föredragshållare.


17-01-09
Sista boken
Sista boken.
I slutet på februari är det meningen att min nya bok ska komma ut på diskarna. Den ska heta ÄLVEN KALLAR och är menad som mina memoarer. Det låter kanske lite drastiskt men någonstans tar liksom allt slut. Det betyder inte att det kan komma andra böcker i framtiden, men den skönlitterära avdelningen i bokform kan sägas vara avslutad.
Varje decennium från och med femtiotalet och framåt har ett eget kapitel, därtill några kapitel som handlar om vårt sätt att (miss)sköta naturens ändliga resurser, om hur kosingen styr mm, om samebyarnas prekära situationer gällande tänkta gruvhysteriska planer och idéer om den fortsatta vattenkraftsutbyggnaden. Förändrade miljöeffekter är en annan hake som jag envisas med att relatera.
Det har onekligen hänt en del under de år jag har spenderat i vildmarken, framför allt i fjälltrakterna. Under mer än ett halvt sekel ser man skillnaderna.

www.settern.se


16-12-31
Gott Nytt år...
Då har ännu ett år gått till förgängligheten och i natt avslutar jag min 54;e dagbok i rad. Stolt kan jag också påstå att inte en dag har missats… Jag var 16 år när jag köpte min första dagbok på Hoofs bokhandel i Strömsund i norra Jämtland. Den var dyr, kostade hela 5,75 kronor. Idag kostar de ca 260 kronor styck.
Under det år som nalkas med stormsteg kommer jag att fortsätta med MÅNADENS FLUGA, en receptsamling på flugbindningen som jag hoppas kan vara till nytta för många intresserade. Därtill kommer jag att fortsätta med mina KRÖNIKOR, som sedan några år kommer ut en gång i månaden. Krönikeverksamheten började midsommaren 1990 och till dags dato har det blivit 469 stycken.
Jag har för länge sedan slutat med nyårslöften. Jag tror aldrig att jag har lyckats hålla en enda av de. Härmed tillönskas alla läsare en riktigt bra nyårsafton och trots en värld av många kriser… Ett Gott Nytt År. www.nsd.se


16-11-21
Föreläsning i Boden
Fredagen den 25 november klockan 14.00 har jag en föreläsning i Boden, på Folkets hus (Forum), detta med anledning av firandet av författaren, nobelpristagaren och bodensaren Eyvind Johnson. Se mer på
www.eyvind16.se

16-10-31
Nya boken.
Min nya bok kommer ut i början på 2017 och är mina memoarer och den 15;e boken i ordning. Håll koll på mitt bokförlag www.settern.se

16-05-23
Laxpremiär i Råneälven.
Från och med i år är laxpremiären i Råneälven den 1 juni och inte som förr den 19 juni. Se mer på www.ranealven.se

16-05-12
Fiskeboende i Råneå.
Det är snart dags för årets begivenhet i Råneå och Råneälven med omgivningar. Gäddfisket (med fluga). Dryga månaden senare blir det dags för laxfisket, den 19/6.Jag känner till ett kanonbra boende för 2-4 man. Kontakta mig om detta. 070-3477623.

16-04-26
Månadens fluga.
Jag har varit krönikör mm i NSD i Norrbottens sedan 1990. Sedan fem år tillbaka hade jag också någonting som kallades "Månadens fiskeprofil". Sedan janauri 2016 har jag instiftat begreppet "Månadens fluga". Månadens fluga för maj kommer att bli "Knottimitation från Tjuonajokk", med anledning av sommarens fiske och med den förhoppningsvis en bra knottkläckning.

16-04-26
Trevliga föreläsningsorter
Har nyss kommit hem efter en liten föreläsningsturne til Boksjön utanför Tärnaby och till Östersund på länsbiblioteket. Fulla hus på bägge ställena. Boksjön var en upplevelse, ett trevligt ställe med en jättefin församlingslokal. I Östersund var det hemkomst för mig eftersom jag är född på Frösön. Massor med gamla kompisar, vilket gjorde att föreläsaren fick hemkänsla. Tack alla som ställt upp och tack alla som kom.

16-04-05
Ny bok på G.
Har sedan 2010 jobbat med en ny bok om mitt liv som fiskare. skrivklådan kulminerade i höstas och nu jobbar jag med bildsättandet och bildletandet. Eftersom det blir en form av memoarbok avhandlar jag alla decennierna, dvs från 50-talet fram till idag. Försöker också i möjligaste mån att använda tidsäkta eller tidstypiska bilder, vilket betyder att det blir mycket scannande av gamla diabilder. Det är möjligt att boken kommer ut till jul, men inte säkert.

16-04-05
Nytt gruvelände på gång.
Girjas sameby mellan Kiruna och Nikkaluokta och ner mot Kaitumälven har återigen drabbats av ansökan om undersökningstillstånd. Den här gången är det Boliden Minerals AB som är ute med bilan. Området är stort och innefattar också delar av Kaitumälven (skyddad i Miljöbalken och Natura-2000. Byn Neitisuando finns med inom området.

16-04-05
Guldribbat haröra
Hej. Sedan januari har jag bytt "Månadens fiskeprofil" (efter fem år) till "Månadens fluga på webben hos NSD. www.nsd.se. Scrolla bara ner till NSD.se/fiske så har du bindbeskrivningen och lite historia kring kusen.

16-03-26
Föreläsning i Östersund
Lördagen den 23 april har jag en föreläsning i Östersund med anledning av världsbokens dag, detta på biblioteket. Mer upplysningar senare.


16-03-26
Föreläsning i Boksjön.
Torsdagen den 21 april klockan 18.00 avhåller jag min föreläsning "Mitt liv som flugfiskare" på Boksjögården i Boksjön i närheten av Tärnaby.Ni som bor i trakterna, titta gärna in.

16-03-26
Trubbel med hemsidan.
Hemsidan har tyvärr legat nere ett tag pga av byte av domän. Nu ska jag försöka komma igång igen. Glad Påsk!!!

16-03-26
Trubbel med hemsidan.
Hemsidan har tyvärr legat nere ett tag pga av byte av domän. Nu ska jag försöka komma igång igen. Glad Påsk!!!

1-03-04
Mars månads fluga.
Mars månads fluga på www.nsd.se är den oefterhärmlige nattsländekreationen Européa 12. Du hittar den längre ner på sidan under rubriken NSD.se/fiske

16-03-04
Hem från Nya Zeeland.
För nga dagar sen återkom jag till Sverige efter en månad i Nya Zeeland. Det var min fjärde resa till landet under horisonten. Varmt och torrt är några konstateranden. För er som har en önskan att åka dit, eller har planerat för en resa, har jag ett generellt resebrev som kanske kan vara till ngn hjälp. gunnar@westrin.se


16-01-18
Nya möjligheter
Nå hej. Det är alltid skönt och krytt med ett nytt år, då blir det förhoppningsvis nya möjligheter, nya horisonter och nya fisken. För min del hoppas jag att min nya bok kommer ut till hösten/vintern 2016 och att en del resor kommer till. Jag har i flera år planerat för den fjärde resan till Nya Zeeland och har åter intentioner att gästa de övre delarna av Kaitumälven och en nostalgiresa hem till Old Jämtland. Den som lever får te, sa Lipton.

15-12-28
Månadens fluga
Från och med januari 2016 kommer jag att starta upp en ny serie i NSD om flugor. Innan dess hade jag under fem år månadens fiskeprofil, nu blir det månadens fluga.Jag startar upp med den legendariska torr- och vårflugan RED TAG. Förutom en och annan historia kring flugan blir det bindbeskrivning och en bild på kreationen.

15-12-03
Fel datum.
Det datumfel smög sig tyvärr in. Rätt tid för WoodsTorrt är den 29/4-30/4. Mer om WoodsTorrt kan du läsa på min blogg på www.nsd.se

15-12-02
WoodsTorrt 2016
WoodsTorrt kommer med ett nytt flugbindararrangemang 17-19 april 2016. Har ni chansen så anmäl er. Det är ett fantastiskt arrangemang. Kolla på en av världens skickligaste flugbindare Markus Hoffman på www.markushoffman.com

15-12-02

WoodsTorrt kommer med ett nytt flugbindararrangemang 17-19 april 2016. Har ni chansen så anmäl er. Det är ett fantastiskt arrangemang. Kolla på en av världens skickligaste flugbindare Markus Hoffman på www.markushoffman.com

15-12-02
Ny fluga i NSD
Jag har under mer än sex år presenterat \"Månadens fiskeprofil\", det blev ca 60 personer inalles under den perioden. Från och med januari 2016 kommer jag att introducera en ny serie, nämligen \"Månadens fluga\". Det ska bli riktigt skoj...

15-12-02
Kjell Höglund i etern.
Musikern och låtskrivaren Kjell Höglund är på radion P4 den 19 december klockan 23.07. Därtill den 6 januari klockan 17.00 i P1. Kjell ni vet, han med bla \"En stor stark\" och \"Jag hör hur de ligger med varandra i våningen ovanför\" är en god vän till mig och studentkamrat på gymnasiet i Strömsund i slutet av 60-talet...

15-10-01
WoodsTorrt en succé.
Nu har jag varit på flugbindarsymposiet i Domta nga mil norr om Enköping. Arrangören Markus Hoffman, en världsberömd flugbindare/fiskare hade verkligen träffat mitt i prick med hela arrangemanget. Vi var trettio bindare och ett tiotal medarbetare under en weekend. Vi band flugorna på ett ladugårdsloft, käkade fantastisk mat, antingen på gårdspuben eller i matsalen, allt medan de berömda domtagrisarna snörvlade ute på ängen. Maten var helt makalös, eller vad sägs om hemmalagad ärtsoppa, kålpudding, helstekt rådjur mm, rena lyxen men inom ramen för husmanskosten. Så skönt att få käka redig mat med redigt folk. Ja, det blev i sanning ett minne för livet. WoodsTorrt kommer att arrangeras flera gånger. Håll ögonen öppna och kolla Facebook.

15-10-01
WoodsTorrt en succéw.


15-09-24
Debatt Långforsen.
Kolla in debatten om Långforsen i Jämtland på www.op.se eller på Älvräddarnas eller min sida på FB.

15-09-21
Woods Torrt.
Helgen 25-27 september är det återigen för klassiska Woods Torrt med mästerbindaren Markus Hoffman. Vi är 30 flugbindarnödar som ska binda flugor och käka/äta gott och umgås. Se mer om detta på Marcus Hoffman på Facebook. Arrangemanget är återkommande...

15-09-21
Månadens fluga.
Från och med 1 januari 2016 kommer jag att byta ämne från Månadens profil till månadens fluga, detta på webben www.nsd.se Jag har hållit igång månadens profil i över fem år med mer än 60-profiler. Det har varit en spännande tid, men nu är det absolut dax för ngt nytt.

15-09-13
Krönikorna i NSD.
Den 19 september kommer jag in med första höstkrönikan i NSD, vilken handlar om natur- och djurlivet på Svalbard. Kanske inte direkt fiske men ligger i sfären av de naturupplevelser som vi uppskattar.
www.nsd.se

15-09-13
Woods torrt.
Snart är det dax för mig att äntra planet till Arlanda för att därefter åka mot Uppsala trakter och flugbindarhelgen Woods torrt med arrangören och mästerbindaren Markus Hoffman. Det ska bli skitkul att träffa gamla polare igen, äta och dricka gott. Jag behöver den avkopplingen efter år med föreläsningar, debatter etc. För övrigt träffar ni Markus i Flugfiske i Norden, där han skriver.

15-09-07
Kärsiäisenjärvi i Tornedalen.
I ett kommande nummer av Fiskejournalen har jag en artikel som handlar om sjön Kärsiäisenjärvi i Tornedalen, en alldeles utmärkt inplanteringssjö med god skötsel och stor trevnad.

15-09-07
September bra fiskemånad.
Numera är september en bra fiskemånad. Fram till slutet på 80-talet fick vi i Norrbotten inte ens fiska harr på fjället efter den 1 september, trots att harren leker på våren. Några år senare ändrades lyckligtvis lagen så att vi fick fiska harren senare än 1 september. På fjället gör det sig automatiskt den dagen vintern kommer, vilket den ibland gjorde redan i slutet av augusti. Klimatet har olyckligtvis förändrats så att vi numera har längre och varmare höstar.Under den här tiden har harren den egenheten att den håller på att dra nedströms, möjligtvis också uppströms till övervintringsplatserna. De stimmar helt enkelt ihop sig. Med lite tur kan man hitta sådana platser och där kan det fullkomligt krylla av harr. Jag känner till nga sådana platser, framför allt i Kaitumälven. Det slår heller aldrig fel. Dom är där...Däremot ska man tänka på att det är kommande lekfisk och att uttaget ska vara så litet som möjligt. En matfisk om dagen får räcka.

15-08-31
Sjuka fiskar.
När det gäller vår resa till Sandåslandet så fick vi nga smittade och sjuka harrar också,med stygga fläckar på sidorna. Tidigare samma sommar hade hittats döda harrar i Lainioälven. Vi fiskade i en av Lainioälvens källflödesjokkar. Under sommaren har jag också fått massor av rapporter om döda laxar i Torneälven, men även från Kalixälven och Kaitumälven. Därtill har jag fått bilder på döende smittade öringar i Kaitumälven och en del sikar. Hemskt var också rapporten från en initierad fiskeguide som under ngn vecka hade hittat ett större antal döda fiskätande fåglar, typ skrakar, där också döda ungar hade hittats. Idag kom rapporten att forskarna menar att det är den förhatliga sjukdomen UDN. Varifrån den sjukdomen egentligen kommer att det fortfarande ingen som vet. Intressant är i alla fall att sjukdomen inte fanns i Sverige före 1870, dvs före industrialiseringen??!

15-08-31
Sandåslandet kallade!
Efter resan till Svalbard drog Polare Peter och jag till klassiska Sandåslandet norr om Kiruna. Lika trevligt som alltid. Återigen, precis som i fjol, hamnade mitt en en värmebölja med temperaturer mellan 25-28 grader? Fisket var så så där men medelvikten acceptabel, kring 8-9 hg. Topp var nga kring 1,2 kg, vilket kändes lite lamt, med tanke på våra tidigare besök på just det stället (strömmande vatten). 1,5 kg bör vara lite vardagsmat där. Peter fick för nga år sedan en på 1,7 kg och senast tappade han en rekordbamsing, förmodligen inte under 2 kg. Nåväl, men som vanligt...Sandåslandet levererade det vi alltid vill ha, frihet, vidder, tystnad och drömmar...

15-08-31
Svalbard
I mitten på augusti åkte Gun och jag till Svalbard. Bil från Övertorneå (55 mil) till Tromsö där flyget gick upp till Longyearbyen på Svalbard. Flygtiden beräknades till 1h 40 min. Det blev naturligtvis en enastående upplevelse, framför allt när vi en sen afton fick kamerahåll på en 40 tons sillval i ytläge. En fenval av bardmodell. Några dagar senare fotades också en isbjörn vid den glaciär vi också gästade den kvällen och natten. Mer om detta kommer i en kommande krönika i NSD. Rekommenderat naturturistföretag är absolut Better Moments, bettermoments.no. De finns också på FB.

15-08-31
Hej igen...
Hej.
Det var ett tag sen sist, vilket till stor delar beror på ett intentivt senvår-försommar och sommarfiske. Men nu ska vi sparka igång igen.Jag finns ju också med som bloggare på www.nsd.se (en av dagstidningarna i Norrbotten, en av de större i Norrland).På samma sida finns också mer fiske, en hel fiskesida på webben där också mina tidningskrönikor för NSD finns in förförda plus månadens fiskeprofiler mm.

15-08-31

Hej.
Det var ett tag sen siat, vilket till stor delar beror på ett intentivt senvår-försommar och sommarfiske. Men nu ska vi sparka igång igen.Jag finns ju också med som bloggare på www.nsd.se (en av dagstidningarna i Norrbotten, en av de större i Norrland).På samma sida finns också mer fiske, en hel fiskesida på webben där också mina tidningskrönikor för NSD finns in förförda plus månadens fiskeprofiler mm.

15-04-18
Krafteländet.
I ett kommande nummer av Svenskt Fiske kommer jag att ta upp de ngt dolda miljökatastroferna kring vissa mindre kända kraftverksprojekt, som i Ströms Vattudal i Jämtland, Foskvattnet i Hotagen i Jämtland och Sunnerstaholm utanför Bollnäs i Voxnan. Bilden är från torrläggningssträckan ur Foskvattnet.

15-03-07
Harren fascinerar.
Om du går in på www.nsd.se och scrollar ner dig till NSD.se fiske kan du läsa min senaste krönika om den intressanta harren.

15-03-07
Guideutbildningar i rätt miljö.
Nu har jag just kommit hem efter en veckas utbildning med kommande fiske- och naturguider vid Tornedalens folkhögskola i Övertorneå i Tornedalen. Kanonläge med tanke på fisket och naturen, närheten till Finland, Nordnorge och Lappland. Jag är ansvarig för fiskebiologin, fiskeekologin, natur- och fiskevården och svenska med bild sedan 1999.
www.tornedalen.se

15-02-17
Äta fisk-nytta och risk?
Tisdagen den 24 februari kl. 18.00 på Scandic Hotell i Skellefteå kommer det att hållas ett seminarium om miljögifter i fisk med rubriken: Äta fisk - nytta och risk. Intressanta föredrag med fokus på vatten och fisk. Alla är varmt välkomna. Seminariet är kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs.
Välkommen att lyssna och diskutera hur mycket fisk som är hälsosamt att äta och vad som krävs för att få giftfri fisk i våra vatten.

Program för dagen
Fiskkonsumtion – nytta och risk, Livsmedelsverket
Varifrån kommer miljögifterna i fisk? SLU Uppsala
Vad gör industrin för att minska utsläppen? Boliden Rönnskär
Kvicksilver och cesium i fisk i Västerbotten, Länsstyrelsen i Västerbotten
Paneldebatt och diskussion, Anna Ricknell, moderator
Seminariet anordnas av Skellefteälvens vattenråd, Åby, Byske och Kågeälvars vattenråd och Södra Bottensvikens kustvattensråd i samarbete med Skellefteå kommun.

Varmt välkommen!Thomas

Thomas Johansson
Nedre Kläppen 21
934 93 Kusmark

+46 70 581 70 29
thomas@kagealven.com


15-01-20
Föreläsning i Göteborg.
Söndagen den 1 februari har jag en föreläsning på Båtmässan i Göteborg. Jag tror tiden var 11.00. Kolla med programmet.

15-01-02
Dagbok i 52 år.
I slutet av december 1962 var jag hos en kompis på Frösön. Jag gick på realskolan i Strömsund på den tiden. De hade en kvällstidning som jag bläddrade i. Plötsligt fanns ett uppslag om en äldre gentleman som hade skrivit dagbok i 52 år. Det var det värsta. Då tänkte jag så här. Den gubben ska jag spöa. Det var första och enda gången jag blev anfallen av tävlingsdemonen.

Efter nyåret 1963 gick jag på Hoofs bokhandel i Strömsund och köpte min första dagbok, den kostade 5,75:-. I går, den 31 december, skrev jag den sista sidan i den 52;a dagboken, ikväll spöar jag gubben. Då sparkar jag igång min 53:e dagbok och jag har inte missat en enda dag. Sjukt? Det blir i runda slängar 18980 dagar. Det är samma form av dagbok då som nu, en sida per dag. Skillnaden är att nu kostar den 240:-st.
Det blir exakt en rad på 168 cm i bokhyllan. 52 års liv ger 168 cm minnen, upplevelser och tankar. Konstigt men så är det.

God fortsättning Gunnar.


14-12-22
Alliansen spolierar.
Sportfiskarna meddelar...
Alliansens budget bottennapp för vattenmiljön
Sportfiskarna - 2014-12-22 07:40 CET

Den nu antagna budgeten innebär avsevärt mindre medel till miljösatsningar 2015. Sammanlagt en och en halv miljard verkar av allt att döma försvinna från planerade miljösatsningar enligt källor på Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Vattenmiljön blir en av de stora förlorarna. 145 miljoner mindre anslås jämfört med regeringens budgetförslag.
För Havs- och vattenmyndighetens del innebär Alliansen budget att det 2015 blir 75 miljoner mindre till åtgärder för havs- och vattenmiljö, 20 miljoner mindre i ramanslag och omkring 50 miljoner mindre till miljöövervakning. HaV skulle även fått del av höjda anslag för ett ökat skydd av marina områden. Åtta planerade nya tjänster på myndigheten läggs nu på is enligt källor på HaV.
– Det blir avsevärt mindre resurser till vattenmiljön 2015 i jämförelse med tidigare budgetförslag. Sportfiskarna har länge krävt konkreta åtgärder för friskare vatten och fiskbestånd så det här ett riktigt bottennapp, säger Anders Karlsson, Sportfiskarnas generalsekreterare.
De miljösatsningar som aviserades i regeringens budget blev överlag kraftigt reducerade när Alliansens budget röstades igenom i riksdagen. Det blir nu drygt en och en halv miljard mindre till miljön. Mest dras det in på anslagen för skydd av värdefull natur. Det blir också mindre medel till välbehövlig miljöövervakning och till konkret vattenvård ute i länen.
– Menar vi allvar med att försöka nå något av de vattenrelaterade miljömålen till 2020 måste det till avsevärda satsningar, avslutar Anders Karlsson.
Sportfiskarna slår vakt om allas tillgång till ett bra fiske och arbetar för friska fiskbestånd i friska vatten. Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med två miljoner utövare som varje år lägger mer än fem miljarder kronor på sitt fiske.


14-12-11
Milling på webben.
Ni måste bara gå in på fotografen globetrottern, flugfiskaren och livsnjutaren Leif Millings nya fina hemsida. www.leifmilling.se

14-12-11
Båtmässan 2015
meddelande från Fiskejournalen.

Sportfiskedag på Båtmässan 2015!
Sportfiskedagen blev ett av de mest uppskattade inslagen på Båtmässan 2014. Nu är det klart att Båtmässan i samarbete med Fiskejournalen ännu en gång arrangerar en temadag för Sportfiske, söndagen den 1 februari 2015.
Scenprogrammet bjuder på en rad tunga fiskeprofiler som Joel Abrahamsson, världsrekordhållare i att fånga stor fisk från kajak (556 kg!) och Gunnar Westrin, skribent på Fiskejournalen och en av landets mest uppskattade fiskeboksförfattare. Dessutom kommer Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind dela med sig av sina allra bästa fiskehistorier och Markus Lundgren från Sportfiskarna bjuda på en föreläsning om riktigt salt fiske utanför västkusten.
Som en bonus bjuds de 300 första besökarna som kommer till scenen under Sportfiskedagen på en tremånaders prenumeration av Fiskejournalen. Därtill är flera kända återförsäljare inom sportfiske redan klara som utställare på Båtmässan.
Tidningen Fiskejournalen som ingår i Aller medias portfölj såg dagens ljus redan 1974 och har i alla år verkat för att göra fisket bättre och roligare för läsarna.
Båtmässans mål är att vara mötesplatsen för allt liv vid, på och i vattnet. Årligen besöks mässan av ca 65 000 personer med ett intresse för båt- och vattenliv.
Båtmässan 2015 genomförs mellan 31 januari och 8 februari på Svenska Mässan i Göteborg.
Läs mer här.

14-11-19
Vapenskrammel i Norrbotten.
Med anledning av det utökade området för vapenskrammel finns numera texten \"Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure\" på min blogg på www.nsd.se

14-11-04
Fiskekryssningen till helgen!!!
Klingberg och Westrin den 7 och 8 november gäller FISKEKRYSSNINGEN. Nedanstående ett meddelande från Fiskejournalen.Se mer på www.fiskejournalen.se

På Fiskekryssningen får flugnördarna sitt lystmäte när Flugfiskefilmer.se satsar på Klingberg-Westrin-tema. Deras filmer och böcker finns på plats och de bägge flugfiskande herrarna är där och håller både föredrag och workshop.
I båtens konferensavdelning kommer det hållas en mini-mässa under lördagen. I Flugfiskefilmers monter blir det Westrin och Klingberg för hela slanten. Eller rättare sagt. Det börjar redan klockan nio med att Johan Kingberg håller workshop i fjällflugor. 09.30 öppnar mässan och där kan man hitta supererbjudanden på deras filmer och böcker. Klockan 11.00 håller Westrin ett föredrag om Sandåslandet. Sedan finns både Gunnar Westrin och Johan Klingberg på plats hela dagen för att signera böcker och prata med besökare.
Tag chansen att få ett fisketips från dessa äkta gentlemän!

14-11-04
Återställ ÅBY-älven.
Pressmeddelande Älvräddarna.

Östersjölaxälvar i Samverkan och Älvräddarna är överens om att den bästa åtgärden för Åbyälven, sett ur ett brett samhälls- och miljöperspektiv, är en total återställning. Det innebär utrivning av Hednäs kraftverk och det är nu upp till ägarna, Skellefteå kommun, att visa modet att besluta om detta.
Skellefteå Kraft har tagit ett vällovligt initiativ när de nu startar upp en process för att förbättra fiskvandringen vid Hednäs kraftverk i Åbyälven. Nuvarande fiskväg fungerar inte bra och detta uppmärksammades bland annat i SVT:s Uppdrag Granskning i december 2012.
Men Östersjölaxälvar i Samverkan och Älvräddarna vill gå ett steg längre och menar att en utrivning är totalt sett den bästa åtgärden.
– Kraftverket tillhör de allra minsta och ger bara 0,2 procent av Skellefteå Krafts samlade vattenkraftsproduktion från totalt trettio anläggningar. Det är inte heller användbart att reglera elnätet med och produktionen kan enkelt ersättas med annan och ur miljösynpunkt bättre förnybar energi, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
De båda föreningarna anser att Skellefteå kommun, som äger Skellefteå Kraft AB har ett samhällsansvar som är bredare än bara vinstintresset från Hednäs energiproduktion. En återställd Åbyälv, med Hednäs kraftverk borttaget, skulle ge förutsättning för tusentals uppvandrande laxar och därmed potential till turismintäkter.
– Åbyälven skulle kunna ge minst lika stora intäkter från sportfisketurism som Mörrumsån. Där är ekonomin från fiskekorten lika stor som intäkterna från Hednäs kraftverks energiproduktion. Tar vi med synergieffekter av boende, handel och guidning kan en återställd Åbyälv ge tio gånger mer pengar till lokalsamhället än kraftverksproduktionen, säger Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i Samverkan.
De båda föreningarna menar också att en fungerande fiskväg kan komma att kosta flera tiotals miljoner. Trots det kan ingen garantera en fullgod funktion, varför utrivning totalt sett är bättre. Åbyälven är utsedd till Natura2000-område och har skydd mot vattenkraftsexploatering i miljöbalken.

Thomas Johansson, ordförande Östersjölaxälvar i Samverkan: 070-581 70 29
Christer Borg, ordförande Älvräddarnas Samorganisation: 0706-84 74 31 christer.borg@alvraddarna.se, thomas@kagealven.com

Älvräddarnas framgångar brukar tillskrivas den respekt organisationen vunnit i alla läger för kunnighet och saklighet. Det är de ovedersägliga och tunga sakargument, oförtröttligt framförda, det är folkopinionerna, främst i älvdalarna men också i övriga landet, som tvingat fram de politiska bevarandebesluten.

14-09-26
Fortum fick nej.
2014-09-25
Pressmeddelande från Älvräddarnas Samorganisation

Fortum fick nej i Edeforsen

Fortum har i flera fall försökt bryta igenom det så kallade ”nationalälvsskyddet” i miljöbalken och sökt tillstånd för nya vattenkraftsprojekt ifrån vattenkraft skyddade sträckor. Idag har utslag kommit i ansökan om utbyggnad i Edeforsen, Ljusnan. Domstolen avslår Fortums ansökan och säger därmed nej.

Älvräddarnas Samorganisation anser att det är en seger för miljön och för miljöbalkens skyddsregler.

– Även om det var väntat, är det en befrielse att få se domslutet, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Fortum har tidigare försökt få tillstånd till utbyggnader och stora effektiviseringar i skyddade älvsträckor, ibland annat Untra kraftverk i Dalälven, men även då till fått nej av domstol.
I domskälen är det tydligt att det är just skyddet i 4 kapitlet 6 paragrafen som domstolen tagit fasta på. De anser att projektet, där Fortum ville avleda fem gånger mer vatten till det nya kraftverket, innebär mer än obetydlig miljöpåverkan.

– Bevarandevärdena i våra skyddade älv- och åsträckor har visat sig vara betydelsefulla, menar Christer Borg. Det handlar inte bara om biologi och fisk, utan också om andra värden, som en älvs storlagenhet och naturupplevelserna i ett större sammanhang, som nu på ett korrekt sätt fått genomslag i domen.

Älvräddarna menar att ett överklagande från Fortum är sannolikt, vilket Älvräddarna på sätt och vis välkomnar. Chanserna att få prövningstillstånd och ett tillstånd är små menar organisationen och avslutar med att ett avslag även i högre instans skulle få ett bra och betydande prejudikatvärde inför framtiden.

Kontaktuppgifter:
Christer Borg, ordförande Älvräddarnas Samorganisation: 0706-84 74 31, christer.borg@alvraddarna.se
www.alvraddarna.se


14-09-17
Kommande föreläsningar.
Hösten och våren är de perioder under året som är mest aktuella för föreläsningar. Genom alla åren har jag haft ca 600 föreläsningar i Sverige och i Norge. Nu är det dags att rigga grejerna och dra ut igen.

BOLLNÄS den 11 oktober. ”Mitt liv som flugfiskare”.
Arrangör; Hans Lidmansällskapet, Bollnäs kommun.
Biblioteket, Kulturhuset i Bollnäs. 16.00. Fritt inträde.

ÖSTERSUND den 20 oktober. ”Öringen i mitt liv”. I projektet ”Friskare skogsvatten”.Tillsammans med bl a Martin Falklind. Arrangör; Länsstyrelserna i AC och Z. Fritt inträde. Hotell Gamla Teatern i Östersund. 18.00-22.00.
www.friskareskogsvatten.se

HÄRNÖSAND den 21 oktober. ”Öringen i mitt liv”. I projektet ”Friskare skogsvatten”.Tillsammans med bl a Martin Falklind.Arrangör; Länsstyrelserna i Västerbotten och Västernorrland.Fritt inträde. www.friskareskogsvatten.se
Länsmuseet Murberget i Härnösand.. 18.00-22.00.

PITEÅ den 22 oktober.”Öringen i mitt liv”. I projektet ”Friskare skogsvatten”.Tillsammans med bl a Martin Falklind.Arrangör; Länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten. Fritt inträde. www.friskareskogsvatten.se
Pite Havsbad i Piteå. 18.00-22.00.

UMEÅ den 23 oktober.”Öringen i mitt liv”. I projektet ”Friskare skogsvatten”.Tillsammans med bl a Martin Falklind.Arrangör; Länsstyrelsen i Västerbotten.
Fritt inträde. www.friskareskogsvatten.se
Aula Nordica i Umeå. 18.00-22.00.

FISKEKRYSSNINGEN (Stockholm-Åbo). Se mer om detta på www.fiskejournalen.se


14-09-09
Gruvfrågan måste debatteras...
Debatterna om gruveländet måste tas upp till valdiskussioner. Kolla www.nordnytt.se

14-09-09
EON polisanmäls av Älvräddarna.
E.ON Sverige Vattenkraft AB polisanmäls av Älvräddarna bland annat för vad som kan vara ett av de största artskyddsbrotten någonsin i Sverige. De grava bristerna i myndighetshanteringen gör att Älvräddarna också JO-anmäler Kalmar länsstyrelse. Minst 5 000 musslor av arten tjockskalig målarmussla, som är starkt hotad och upptagen i Artskyddsförordningen har dödats.
Älvräddarnas Samorganisation har polisanmält E.ON och JO-anmält Kalmar länsstyrelse efter de katastrofala händelserna i Högsby kraftverk i Emån i augusti, då E.ON utan tillstånd tömde in- och utloppskanaler vid sitt kraftverk och dödade starkt hotade musslor. Älvräddarna menar att E.ON skulle lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen och inte en anmälan till länsstyrelsen. Älvräddarna anser också att länsstyrelsen har gjort ett grovt misstag och bedömt ärendet felaktigt, eftersom lagstiftningen inte medger länsstyrelsen beslutanderätt i fall som detta.
– Den tragiska situationen har uppstått på grund av grava brister i länsstyrelsens hantering av ärendet och E.ONs oaktsamhet och kunskapsbrist kring vad som gäller för dem som vattenverksamhetsägare, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Miljöbalken är tydlig med vilket ansvar företag har vid verksamheter som påverkar miljön. Förutom att E.ON inte följt de grundläggande hänsynsreglerna i miljöbalken, är också Emån EU-rättsligt skyddad som Natura 2000-område. Det innebär ett särskilt utredningskrav och dessutom krav på dispens om verksamheten riskerar att skada de arter som ska skyddas. De dödade musslorna finns upptagna i områdesskyddet för Emån.
– ¬Just nu pågår en livlig debatt i efterdyningarna av Vattenverksamhetsutredningens förslag på nya och moderna regler för vattenkraften. Det här fallet visar med all tydlighet att det behövs en skärpning av regelverket som tydliggör de alltid stora miljökonsekvenserna av vattenkraft och införande av skarpare skyddsåtgärder för miljön genom ny prövning av samtliga vattenkraftverk, menar Christer Borg.
I polisanmälan av E.ON pekar Älvräddarna på att skadeståndsanspråk på många miljoner för de dödade musslorna kan väckas av myndigheter som representerar det allmänna intresset. Enligt Älvräddarna kan detta vara ett av de största artskyddsbrotten någonsin i Sverige.

Älvräddarnas framgångar brukar tillskrivas den respekt organisationen vunnit i alla läger för kunnighet och saklighet. Det är de ovedersägliga och tunga sakargument, oförtröttligt framförda, det är folkopinionerna, främst i älvdalarna men också i övriga landet, som tvingat fram de politiska bevarandebesluten.


14-08-27
Gruveländets baksida.
Nu jävlar måste vi få fart på debatterna om våra miljöer, det är ju snart val också. Kolla gärna in min blogg och läs \"Gruveländets baksida\" och kommentera gärna.
www.nsd.se (slå in dig på bloggar).

14-08-26
Vardagen åter.
Hej! Så sitter man då här igen och funderar på var den sommaren egentligen tog vägen. Redan nu har jag planerat lite fiske för kommande sommar. Man är nog lite knäpp i alla fall. Längtan är en del av färden, heter det. Det är en hel del föreläsningar på G. Jag tar dem en efter en när det är dags så kan du kolla om ngt passar för dig.

14-06-09
Pressmeddelande från länsstyrelsen.
Under 2014 genomför Länsstyrelsen ett försöksprojekt med utvecklad förvaltning för laxfisket på den del av Lainioälven som förvaltas av myndigheten. Projektet innebär bland annat att alla som vill fiska lax måste köpa en så kallad gälplomb som ska fästas på den lax man fångar och behåller. Med plomben följer krav på obligatorisk fångstrapportering. Syftet med projektet är att utveckla metoder för att följa och styra fångstuttaget av lax.
Ökade krav på förvaltningen
Laxen vandrar i sin livscykel över stora områden och fiskas av många olika länder. Till skillnad från övriga fiskarter i fjällområdet styrs därför förvaltningen av laxen på såväl EU-nivå som på nationell svensk nivå. Förvaltningen av laxfisket är under stor omställning och det förväntas att även kraven på förvaltningen i laxälvarna kommer att skärpas.
– Projektet är ett sätt att utveckla nya förvaltningsmetoder så att vi ska kunna möta de nya kraven, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen. – Såvitt vi känner till, är det här första gången som gälplomber används på det här sättet i Östersjöområdet. Om det faller väl ut så tror vi att det här kan bli allt vanligare i många vatten om några år, menar Dan.
Obligatorisk fångstrapportering
Med gälplomberna följer krav på obligatorisk fångstrapportering efter fiskesäsongen som gör det möjligt att följa hur stort fångstuttaget av lax är på älvsträckan.
Länsstyrelsen har blandade erfarenheter av hur väl fångstrapportering brukar fungera. Därför har ett system utvecklats, som är snabbt och enkelt att använda och som prövats med framgång i Vindelälven.
– Det går bra att fångstrapportera både via telefon och dator och det tar bara en minut. För den som vill finns dessutom möjlighet att göra det på papper. Den som inte fångstrapporterar blir spärrad från att köpa gälplomber nästa säsong men vi tror inte att detta ska bli ett stort problem, berättar Dan Blomkvist.
Laxfiske i världsklass
Lainioälven är sedan länge känd som en mycket bra laxälv och med de ökande laxuppvandringarna de senaste åren har intresset för fisket vuxit ytterligare. På Länsstyrelsen menar man att det idag handlar om en laxfiskedestination av världsklass men att det också kan finnas problem förknippat med det ökade intresset. Denna situation var skäl till att Lainioälven bedömdes vara lämplig som försöksobjekt.
– Den positiva utvecklingen är verkligen glädjande men det finns också en risk för att vi ”älskar ihjäl” ett sådant här vatten, säger Dan Blomkvist. – Ökat tryck kan leda till allt för stort fångstuttag likväl som mer slitage och nedskräpning men med hjälp av gälplomberna kan vi få ett bättre grepp om situationen.
– I slutänden handlar det om att hitta ett sätt att nyttja laxen som resurs utan att försämra dess förmåga till reproduktion och fortlevnad, enligt Dan Blomkvist.
Läs mer om laxfiske i Lainoälven

14-06-07
Gäddfiskebravader
Under vecka 21 hade jag fiskeguideeleverna här från folkhögskolan i Övertorneå, i den årligen återkommande kursen \"gädda på fluga\". Det blev en makalös händelse, med bl a 5-6 gäddor mellan 10-12 kilo, samma antal mellan 5-8 kilo och en drös ner mot 2 kilo. Alla fiskarna fick naturligtvis gå tillbaka. En härlig vecka som jag tackar för. Mer om äventyret finns på NSD;s fiskewebb och även på min blogg.

14-04-23
Nya ägare i anrika Saxnäs.
Nya ägare av Fiskecentrum i Saxnäs.

De professionella fiskeguiderna Mattias Nilsson och Casper Sivén har på eftervintern 2014 köpt anrika Fiskecentrum i Västerbottens län inom Lappland.
För mig, som ansvarig för fiskekologin och fiskebiologin inom ramen för fiskeguideutbildningarna på Tornedalens Folkhögsskola i Övertorneå, känns det självklart extra trevligt att grabbarna har gått just den utbildningen. Nu har de alltså köpt och roddar numera en av landets mest eftertraktade sportfiskeetablissemang, se gärna flugfiske.
För mig är Saxnäs med omgivningar bland annat det intressanta flugfisket i Ransarån, Fiskeonbäcken och alla andra klassiska omkringvatten. Stor dragningskraft har naturligtvis kanske landets bästa rödingfiske i strömmande vatten med fluga, i den nedre delen av Ransarån, nedströms sjön Ransaren. Jag och många med mig önskar grabbarna lycka till med det uppskattade företaget i Saxnäs.

www.saxnasfishing.se


14-04-23
Föreläsning i Skellefteå.
Nu är det snart dags igen!!! Föreläsning i SKELLEFTEÅ den 28 april under parollen \"Friskare skogsvatten\", tillsammans med länsstyrelsen i Västerbotten. Friskare skogsvatten bjuder in till en föreläsningskväll i Skellefteå, hotell Scandic 18.30-21.30. Tidigare har vi gästat Lycksele, Sorsele och Umeå.
Välkommen till en kväll om öring och hur vi kan vårda våra vatten med förvaltning och hänsyn!
Länsstyrelsens egen fiskexpert Torleif Eriksson kommer att prata om förvaltning och svara på era frågor. Min föreläsning heter \"Öringen i mitt liv\".
www.friskareskogsvatten.se

14-04-06
Årets flugfiskebild.
NU har årets flugfiskebild korats. Kolla på www.nsd.se på bloggar (Gunnar Westrin) så får ni se ngt häftigt.

14-03-20
Författaren Owe Landström
Författaren till den nya boken om Carsten Lorange heter Owe Landström och ingenting annat.Han kommer att finnas på Sportfiskemässan i Kista för att signera sitt alster.Författaren till den nya boken om Carsten Lorange heter Owe Landström och ingenting annat.Han kommer att finnas på Sportfiskemässan i Kista för att signera sitt alster.

14-03-06
Ny bok om Carsten Lorange
Lorange- ett vildmarksöde.
Många av oss sportfiskare känner till vildmarksmannen Carsten Lorange och hans tragiska livsöde. Lorange bodde på sin tid i Lidingö och stod som forskare i telefonkatalogen. Jag har i min bokhylla två exemplar av Loranges enda bok, den numera klassiska dokumentären ”Fluga i vildmark.” Boken gavs ut 1959 på Saxon och Lindströms förlag. Får ni någon gång tag på ett exemplar så köp den direkt.
Handlingen i den boken är uppbyggd kring tre kapitel; Lainioälvens källflöden, Gievednejokka och Laisälven. För mig är kapitlet om Lainioälverns källflöden naturligtvis det mest intressanta, eftersom det handlar om Sandåslandet norr om Kiruna, med ihågkomna vatten som Tavvaätno, Kiepanjokk, Korvijokk, Harrejokk, Råstoätno med flera digniteter. På de trakterna har jag fiskat sedan 1971 och har så till vida vandrat i Loranges fotspår.
Två år efter bokens utgivning försvann han spårlöst. Interpol kopplades in. Av en slump hittades han död i sitt tält efter jokken Pöyrisjoki i den norra delen av Finland. Där skapades också myten om Loranges äventyr och tragiska död.
Jag har fiskat i Pöyrisjoki och stod en afton tillsammans med kompisen Jocke från Luleå på dödsplatsen, detta i juli månad 1999. Det var riktigt tungt.
I dagarna kommer äntligen en synnerligen önskad bok ut på marknaden. Det är Lidingöbon och vildmarksfiskaren Owe Landström som har tagit sig an Loranges öde, detta i boken Där fiskestigen slutar -Carsten Lorange – ett vildmarksöde. Jag har alldeles nyss läst boken och jag är fortfarande matt i hela kroppen. Mer vill jag inte avslöja.
Owe Lundströms bok, med en fantastisk rescarch, är högst efterlängtad och kommer inte att lämna något oberörd. Ett måste i alla fiskares bokhylla!
Författare; Owe Lundström.
Format; 121 sidor, illustrerad.
Kategori; Fiske.
Förlag; Bokförlaget Settern.
Utgivning; 21 mars 2014.
Beställning; www.settern.seKorrigering av tider för föreläsning.
KORRIGERING AV TIDERNA GÄLLANDE FÖRELÄSNINGSTURNÉN \" FRISKARE SKOGSVATTEN\". OBS; Lycksele ska vara den 10 mars och Sorsele den 11 mars.
Under mars och april åker därför fiskeenheten på Länsstyrelsen i Västerbotten och jag ut på en liten föreläsningsturné i Västerbottens län. Min föreläsning heter ”Öringen i mitt liv” och handlar om öringen som en av våra viktigaste skogsorganismer.
Lycksele den 10 mars. Medborgarhuset. 18.30-21.00.
Sorsele den 11 mars. Sorsele River Hotel. 18.30-21.00.
Umeå den 9 april. Ersboda Folkets hus. 18.00-21.00.
Skellefteå den 28 april. Scantic. 18.30-21.00.

14-03-03
Vattenkraftbilder.
Kolla gärna in på Per Persson Eckerströms hemsida om vattenkraften.
www.vattenkraften.se

14-03-01
Friskare skogsvatten.
Projektet Friskare skogsvatten vill hjälpa Västerbottens skogsägare att förbättra vattenmiljöerna i skog och mark. Vattendragen i våra skogar är viktiga för djurliv och människor.
Genom att ta hand om dem ges förutsättningar för ett diversifierat nyttjande av skogen, naturen och vattendragen. Vattenvård bör vara en självklar del av naturhänsynen i skogen!
En viktig del av vårt projekt är att anordna aktiviteter där vi på olika sätt sprider information om hur skogsägare kan förbättra vattendragen i sin skog. Så skriver fiskeenheten på Länsstyreldsen i Västerbotten, med anledning av ett pågående projekt i ärendet.
Projektet fortlöper under året och har så gjort även under 2013. En av många intentioner med det pågående arbetet är att upplysa om vikten av att ta hänsyn till det rinnande vattnet. Den lilla skogsbäckens liv och leverne är bland annat förutsättningen för öringens fortlevnad. På så sätt kan man med säkerhet påstå att skogsbäcken är den omkringliggande ekologins absoluta navelsträng. Öringen vill ha kallt och skyddat vatten. Strandbården är därför en nödvändighet för fiskars och insekters överlevnad i vattendraget.
Under mars och april åker därför fiskeenheten på Länsstyrelsen i Västerbotten och jag ut på en liten föreläsningsturné i Västerbottens län. Min föreläsning heter ”Öringen i mitt liv” och handlar om öringen som en av våra viktigaste skogsorganismer.

Lycksele den 11 mars. Medborgarhuset. 18.30-21.00.
Sorsele den 12 mars. Sorsele River Hotel. 18.30-21.00.
Umeå den 9 april. Ersboda Folkets hus. 18.00-21.00.
Skellefteå den 28 april. Scantic. 18.30-21.00.

I Umeå den 9 april ingår friskare skogsvatten som en del i ett större koncept som kan kallas ”En älvafton i Umeå med Christer Borg och Gunnar Westrin”. Christer är Älvräddarnas stridbare ordförande. OBS; 18.00.

www.friskareskogsvatten.se


14-02-19
Betalsidor på NSD.
Som många redan känner till har NSD och NK infört betalsidor på webben. Detta gäller inte för prenumeranterna. Vill dock informera att min blogg fortfarande är fri.

14-02-08
Tjuvfisket sabbade Välijokk!
Inför fiskesäsongen 2014 beslutade Länsstyrelsen att öppna det välkända fiskevattnet Välijokk efter fyra års trädaläggning. Det har fått stor uppmärksamhet och ansökningar om fisketillstånd har redan kommit in till Länsstyrelsen. En nyligen utförd fisketillsyn avslöjade att tjuvfiske med nät har bedrivits i det känsliga vattnet. Därför har Länsstyrelsen beslutat att vattnet i fortsättningen ska vara stängt för fiske.14-01-22
Föreläsningar i Göteborg och Drammen.
Söndagen den 2 februari kommer jag att ha en föreläsning på båtmässan i Göteborg. Kolla in annonseringar.
Vildmarks- och fiskebiten avhålls mellan 11.00-16.20.
www.batmassan.se

Torsdagen den 6 februari är jag hos Drammems sportsfiskere i Drammen för en föreläsning.
www.drammenssportsfiskere.no


14-01-20
Gruvdebatt i Kiruna.
I Kiruna den 23 januari, Folkets Hus, 19.00, har du chansen att ställa dina frågor och gruvor till politiker och tjänstemän.
Vi har alltså fyra kommunalråd från kommunerna Kiruna - Gällivare- Jokkmokk och Pajala som publiken kan ställa frågor till, liksom regeringens gruvsamordnare, man kan ställa frågor till Johan Johansson, moderat riksdagsledamot, tillika partiets gruvtalesperson.
Man kan ställa frågor till representanter från Northland och LKAB liksom Sametinget.
Representant från samebyn Girjas är också på plats.
Ambitionen är att gruvfrågan- som är svår och komplex- ska dryftas, och att makthavare och tjänsteman ska få flera frågor i sitt knä att jobba med eller försöka svara på.

Debatten kommer också direktsändas på nsd.se

Information från Lina Norbergs blogg på NSD.

14-01-20
Föreläsningar i Västerbotten.
Länsstyrelsen i Västerbotten har ett projekt om skogen och dess organismer. Det blir föreläsningar och jag ska vara med och ha en föreläsning om öringen. Platserna blir som det ser ut Umeå, Skellefteå, Lycksele och Sorsele. Håll ögonen öppna på eventuella annonser. Du får veta mer senare. Skellefte och Umeå V;11 och Sorsele och Lycksele V:16.

14-01-14
NSD;s nya hemsida + fiske.
Nu äntligen är nya hemsidan på NSD, dvs www.nsd.se klar. Ni scrollar bara ner er på hemsidan så kommer FISKE. Ni kan också gå in via www.nsd.se(fiske). På fiskesidan finns också min blogg

13-12-29
Laxen behöver hjälp.
Nu eller aldrig – Vi behöver din hjälp! Här är länken till den kanske viktigaste namninsamlingen kring våra vattendrag i modern tid. Gå in på nedanstående adress, skriv under och skicka. Det gäller laxen, havsöringen, omlöp kring kraftverk mm. Bråttom!!!
Gå in på www.fiskejournalen.se och leta reda på adressen; NU ELLER ALDRIG, VI BEHÖVER DIN HJÄLP.13-12-27
Nyheter inom fiskepressen.
Kolla in min blogg på www.nsd.se och läs om nyheterna inom den svenska fiskepressen. Tryck in dig på BLOGGAR.

13-12-12
Östersjölaxälvar i samverkan.
Östersjölaxälvar i Samverkan får pengar från Swedbank.

Organisationen Östersjölaxälvar i Samverkan har tilldelats 680 000 kronor av Swedbank. Pengarna kommer från bankens sparprodukt ”Sverige Etik Östersjölaxen”, den så kallade Lax-Spaxen, och utgörs av courtageavgiften som kunderna betalat när de köpt produkten. Motiveringen lyder; ” För deras enträgna, praktiska och väldigt framgångsrika arbete med dels utköpsmetodiken av fasta kustfisken, men även deras energiska dialog mot näringsliv, beslutsfattare och allmänhet. De verkar även som en enande kraft inom laxfrågan, vilket lett och leder till konkreta resultat.

Östersjölaxälvar i samverkan är en ideell organisation för Östersjöns älvar. Organisationen företräder idag över 12 000 fiskerättsägare genom förvaltningsorganisationerna från Mörrumsån i söder till Lainio och Muonio älvar i norr. Bakom oss står även företag inom fisketurismnäringen, privatpersoner, ett flertal organisationer, kommuner och sportfisketidningar.
Östersjölaxälvar i Samverkans ordförande, Thomas Johansson, säger att han är otroligt tacksam över dessa pengar från Swedbank. - Den här donationen ger oss möjligheter att fördjupa och bredda vårt arbete ytterligare och stärka både organisationen och östersjöälvarnas laxstammar. Vår organisation har vuxit explosionsartat de senaste åren. Nästan samtliga Östersjöälvar är nu med oss på svensk sida och vi finns nu även på finsk sida. Den stora uppslutningen har till stor del berott på att vi på ett konkret sätt tagit situationen i egna händer och begränsar fisket utanför älvar med svaga bestånd. Tack vare att vi nu är så många så har vi även framgångsrikt lyckats påverka våra beslutsfattare genom skrivelser och uppvaktningar för en ny långsiktig och hållbar laxförvaltning.
Vi har i decennier jobbat med fiskevårdsåtgärder i våra älvar och biflöden för att få tillbaka laxen och öringen, men det omfattande kommersiella fisket har inte gett våra stammar en chans att återhämta sig. Vi har insett att den bästa fiskevården är att låta fisken komma tillbaka till sina älvar.
Ett stort tack till alla som varit med och investerat i Östersjölaxens framtid! Pengarna kommer väl till pass då det är på gång många nya avtal och arrenden utanför flera av våra älvar med känsliga bestånd till nästa säsong.

För frågor gällande Lax-spaxen, kontakta
Anders Wallgren anders.wallgren@swedbank.se

För frågor gällande Östersjölaxälvar i Samverkan, kontakta
Thomas Johansson thomas@kagealven.com


13-11-24
Nattfestivalen i Korpilombolo.
Mellan den 1-13 december avhålls den årliga nattfestivalen i Korpilombolo. Jag finns med som föreläsare den 2 december klockan 18.00, med föreläsningen \"Dagar och nätter på Sandåslandet\".

se mer på www.nattfestival.se

13-11-24
Fiskesidan på NSD.
Nu är det nära. Sidan är i stort sett klar och kan ses på www.nsd.se(fiske

13-11-21
Ingen föreläsning i Råneå.
Jag har haft mellandagsföreläsningar i Råneå under de senaste 10 åren. Det har varit mkt trevligt och alltid gott om åhörare. Vissa gånger fulla aulan. Vill bara som kortast meddela att i år blir det ingen föreläsning från min sida. Det har enbart med brist på föreläsningsmaterial att göra. Arrangör har varit Brottarklubben i Råneå.

13-11-21
Boken om Carsten Lorange
Där fiskestigen slutar
Carsten L orange ett vildmarksöde.
En spännande och intressant bok, skriven av överläkaren Owe Landström, kommer så småningom från Bokförlaget Settern.
www.settern.se

13-11-13
NSD;sd nya fina webb.
Hej. Idag har den nya webben för NSD presenterats för oss läsare. Nu väntar jag bara på att fiskesidan ska komma igång igen. Min blogg finns under \"Bloggar\".
Hej/Gunnar.

13-11-06
Var försvann bloggen på NSD?
Jo, den finns där men den är tyvärr ännu inte monterad på fiskesidan på www.nsd.se

13-11-06
Några nya föreläsningar.
Nu på fredag och lördag, den 8 och 9 november, genomföres Fiskekryssningen, ett samarrangemang med bl a Fiskejournalen och Sportfiskarna. Det är Tallink-Silja Line som för båten Galaxy. Vi drar på fredag och kommer åter på lördag. Föreläsningarna är på lördag, Martin Falklind, Jean Jältsten och lilla jag.

Den 19/11. Helmers restaurang (intill Liko) i Alvik utanför Luleå klockan 18.00. Arrangör är Vattenrådet och min föreläsning kommer att handla om rinnande vatten, om Råneälven mm.

13-10-26
Debattera C&R.
Nu är min nya krönika ute i både tidningen NSD, lördagen den 26 oktober och ute på webben. Ett alltid lika brännhett debattämne, catch and release.

13-10-17
Bloggen igång igen.
Efter en del uppfräschningar mm så är min blogg på www.nsd.se (fiske) igång igen. Det känns skönt.

13-10-17
Tre föreläsningar.
Nu har jag haft tre föreläsningar på tre olika platser i Norrbotten under tre veckor. Mettä Dokkas, Överkalix och Harads. Jag vill tacka publikum och arrangörer för synnerligen trevliga tillställningar.

13-10-12
Föreläsning i häftiga Harads.
Tisdagen den 15 oktober är det dax att inta Harads med en föreläsning. Föreläsningen heter \"Mitt liv som flugfiskare\". Fika 20:- och inträde 80:-. Klockan 19.00. Harads föreläsarförening.
Välkomna...

13-10-03
Föreläsning i Överkalix.
Biolokalen,Folkets hus i Överkalix \" Kvalitetsfiske en livsresa\"
Tid: 18.00 !!!
Onsdag 9 oktober
Inträde: 100:- inklusive fika.
Arrangörer i samarbete:
Studieförbundet Vuxenskolan
SPF
Sparbanken Nord

Då ses vi på onsdag!


13-10-03
Föreläsning i Harads.
Jag har en föreläsning i Harads den 15 oktober klockan 19.00. \"Mitt liv som flugfiskare\". Fika 20:- och inträdet 80:-.
Välkomna...

Föreläsning i Dokkas.
Hej.
Jag har en föreläsning i Mettä Dokkas, i Emma-skolan, torsdagen den 3 oktober klockan 19.00.

13-09-20
Gruveländet.
Under alla år på barrikaderna finns givna trådar i händelseförloppen. En tråd är att alla industrier, i det här fallet vattenkraftsexploatörerna, gruveländet etc, alla har försökt komma under miljöansvaret, genom att hela tiden slira på bestämmelser etc, som nu, Northland, en alldeles för liten klarningsdamm, så att mer bräddningsvatten än normalt måste ut i outbyggda Muonioälven. Det teknokraterna inte fick göra med de numera skyddade älvarna (vattenkraften) görs nu med bl a gruvor. Vi destruerar alltså våra sista älvar kemiskt!!!

13-09-17
Nyheter från NSD.
NSD håller på att bygga om en del sidor på nätet, bland annat fiskesidan som jag roddar. Det ska bland annat bli ett nytt stuk på bloggen. NSD/NK vill numera att man registrerar sig med användarnamn och lösenord innan man bl a går in och kommenterar texter/debatt mm. Gör det du också! Efter ändringarna har det varit lite si och så med debatterna.

13-09-13
September månads fiskeprofil
Anders Lundin, Östersunds-
Postens eminente skrivande journalist, är profilen för månaden. En kille av det verkligt rätta virket.
Se mer om detta på www.nsd.se (fiske)

13-09-12
Guider på nätet.
Några adresser som föll bort.
www.tornedalen.se
www.fiskeguide.se

13-09-12
Natur- och fiskeguider.
Nu har jag nyss kommit hem efter en lärarsejour hos natur- och fiskeguiderna på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå. Jag har sedan många år varit ansvarig för fiskeekologin och fiskebiologin för utbildningarna, framför allt gällande de kommande fiskeguiderna. Bättre skola, trakt och landsdel at ha sådana utbildningar finns inte. Nära till Finland, till Lappland, till Norge, Torneälven, det mångkulturella läget, harrjokkarna och människorna gör utbildningsläget är på gränsen till det exotiska.

13-09-04
Puckellax i Norge.
Puckellaxen, som är en stillajavslax, breder tydligen ut sig i Norge.
www.lofotposten.no

For å få klarhet i hva det er slags skapning vi snakker om, tok Lofotposten kontakt med Audun Rikardsen, professor i ferskvannsbiologi ved Universitetet i Tromsø. Han har følgende å opplyse om pukkellaksen:

– Pukkellaksen er en lakseart som ikke er ønskelig i norske vassdrag, da det er en innført art. Den ble satt ut av russerne på Kolahalvøya på 50-60-tallet, og spredde seg raskt – også til norske elver. Spesielt til Neiden og Grense Jakobselv i Finnmark. Bestanden var på topp på 60-tallet, før den ble nokså redusert. De senere årene har vi sett at bestanden har tatt seg opp igjen, forteller professoren.

13-08-22
Det stora gruveländet.
Pressmeddelande 2013-08-22

Idag fattade Sveriges regering genom Näringsdepartementet ett beslut som är av principiell betydelse för hela det samiska folket. Detta då Näringsdepartementet anser att riksintresset mineralutvinning ska väga tyngre än riksintresset rennäring och hela det samiska folkets rätt till sin kultur. Beslutet är fattat i fallet med den planerade storskaliga gruvexploateringen i Rönnbäck, som planeras på samernas åretruntmarker, utanför Hemavan Tärnaby. Ett projekt som drivs av ett konkursmässigt bolag som är under ekobrottsutredning samt har handelsstoppats på börsen.

Det är med bestörtning vi har tagit del av detta beslut som visar på att total brist på respekt för det samiska folket och internationellt erkända urfolksrättigheter. Det är djupt tragiskt och förnedrande att samiska barns möjligheter att ta del av sitt kulturarv, att leva vidare och verka i sitt område, ska avgöras på Näringsdepartementets bord. Det är mycket provocerande att vaga beskrivningar och rena spekulationer om eventuella ekonomiska fördelar för en gruvverksamhet skall fälla avgörandet och väga tyngre än samisk hävdvunnen rätt. Vi tar kraftigt avstånd från denna handling som bygger på en fortsatt kolonisation av det samiska folket och Sápmi.

Vi fördömer Näringsdepartementets beslut och kommer att undersöka möjligheterna att gå vidare med denna process på ett internationellt plan.

Landspartiet Svenska Samer
Min Geaidnu
Riksorganisationen Landsförbundet Svenska Samer
Vadtejen Saemiej Sijte
Älvräddarna
Urbergsgruppen
Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby


13-08-16
Jokkfisket.
När det gäller fisket i Tornedalen så sket det mesta av det bästa under juli månad, kall, regnig och blåsig. Augusti hittills har varit kanon, så nu tror jag att det är dax att greppa spöet och hugga sig in i djungeln. Över 50000 laxar har också gått förbi räknaren i Kattilakoski efter Torneälven.

13-08-16
TV4 Sport
För övrigt kan sägas att Williams filmare hette Magnus Tingman och inget annat. Programmet kommer att visas i TV4 Sport till vintern.

13-08-16
Valsjöbyn for ever.
Tänk va sommaren liksom bara rasade iväg. Vi hade hur som helst en trevlig tid i Valsjöbyn och jag tror William fick de sekvenser han ville ha. Det blev både fjälltjärnsfiske och strömfiske, träff med människor och njutning av makalösa vyer. Kul för mig var också att jag fick träffa en hoper med gamla kompisar.

13-07-11
William och Gunnar i Jämtland.
I början på juli befann jag mig i Valsjöbyn i västra Jämtland, tillsammans med TV-gurun William Moberg-Faulds och filmaren Magnus Tillman. Det var hur kul som helst att komma tillbaka till min ungdoms trakter, träffa kompisar och blöta en fluga. Programmet kommer i TV4 sport till vintern.

13-07-11
Fjällfiske på TV.
För närvarande sänds våra filmer Kaitum, Rostu och Laponia på TV1, onsdagar klockan 18.15- 19.15. Repriser i TV1 och i Kunskapskanalen. Nästa vecka går den sista i serien Fjällfiske med Gunnar Westrin, nämligen Laponia. Vi har valt tre olika landskapstyper i norrbottniska Lappland, i tre samebyar. Det handlar om flugfiske efter harr, röding och öring.

13-06-18
Älvräddarnas årsmöte.
Uttalande från Älvräddarnas årsmöte 2013
Älvräddarna - 2013-06-18 20:56

Trots att Kalixälven tillsammans med flera andra älvar och delsträckor i älvar är skyddad mot vattenkraftsutbyggnad, kan de nu kraftiga gruv- och mineralexploateringarna skapa nya miljöproblem för dessa älvar. I princip all gruvbrytning innefattar moment där stora mängder vatten används i processen. Detta vatten innehåller oftast stora mängder av tungmetaller och andra giftiga ämnen, vatten som sedan ska lagras i olika typer av dammar. Dessa dammar kräver ständigt underhåll för att inte läcka eller rent av haverera. Det sistnämnda inträffade i Sveriges största dagbrott, Aitik så sent som 2000.
Den gången gick det förhållandevis bra, men vad händer om vattnet är starkare förorenat än det då var, och strömmar ner i våra ovärderliga älvsystem?
Älvräddarna kan konstatera att Bergsstatens tillämpning av minerallagstiftningen lämnar mycket övrigt att önska. Exempelvis i Rönnbäcken, Tärnaby, där Nickel Mountain AB fått bearbetningskoncessioner, trots att de inte på något sätt beskriver vilka skyddsåtgärder som de ska vidta för att EU:s lagstiftning, vilken alltid står över svensk, får genomslag. I EU:s ramvattendirektiv finns exempelvis ett ickeförsämringskrav, som innebär att verksamhetsutövaren måste garantera att miljön inte på något vis blir försämrad. Detta beaktar inte Bergsstaten alls.
- Bergsstatens tillämpning av miljölagstiftningen måste skärpas, om målen kring hållbar utveckling ska uppnås, säger Älvräddarna.
Älvräddarna har i fallet Rönnbäcken ännu inte fått besked av regeringen, vilken överklagan ställts till.
För Kalixälvens del är det planerna från Kiruna Iron med tre gigantiska dagbrott som är mycket bekymrande.
Kontakt: Christer Borg, 0706-84 74 31, christer.borg@akvraddarna.se


13-06-18
Professionell flugkastarkurs
FLUGFISKE - avrostning och utveckling för de om som gillar flugfiske men inte riktigt kommer igång.

Avrostning i flugfiskets ädla konst att svinga ett flugspö. För nybörjare, halvrutinerade och de som vill putsa på kaströrelsen. Palle Andersson från Sörbyn (utbildad kastinstruktör) håller i övningarna.


Det är bara att passa på tillfället att närvara. Det finns få i den här branschen som kastar så effektivt, snyggt och bra som just Palle. Här har ni er stora chans att bli en virtuos bakom spöet.

Kolla på www.sorbyn.se
Palle Andersson finns på FB.
070-317 92 29

13-06-10
Fiske på Sveriges Television.
Enligt SvT;s långtidsprogram kommer våra fiskefilmer i filmtrilogin \"Fjällfiske med Gunnar Westrin\", dvs \"Kaitum\", \"Rostu\" och \"Laponia\" på TV1 den 3-10-17 juli klockan 18.15. Därtill med repriser.
www.mountainmedia.se
www.flugfiskefilmer.se

13-05-29
Fel datum på tävlingen.
Catch and releasetävlingen går den 8-9 juni och ingenting annat.

13-05-28
Gäddtävling catch and release.
Gäddtävling Catch & Release.
Nu är de snart dags för Norrbottens första tvådagars catch and releasetävling, kallad Mieko Gäddfisketävling och Morjärvs FEF´s Gäddfisketävling.
Datum för arrangemanget är den 8-9 juli 2013.

Vid föranmälan till båda tävlingarna så fås en gåva från Mieko Fishing. Föranmälan för deltagande i båda tävlingarna sker hos Jämtöns fiskevårdsförening pris och betalningsuppgifter finns på www.jamtonsff.se . Efteranmälan sker på respektive ställe, övriga föranmälningar sker till respektive förening. Övrig information om priser, föranmälningar mm finns på hemsidorna. Genomgång av regler och utdelning av måttbrädor sker på respektive ort. Kontant pris om ……..: - till sammanlagda segraren i båtklassen, längsta fisk . Övriga priser finns på hemsidorna för respektive tävling.
Regler och övrig information hittar man på www.jamtonsff.se och www.morjarv.eu

Huvudsponsor: Mieko Fishing
Arrangör: Jämtöns Fiskevårdsförening & Morjärvs framtida
Vid frågor Tele: 070-353 11 81 eller mail: jamton.stefan@telia.com
Tele: 070-625 02 90 eller mail: evertnilsson@telia.com


13-05-27
Datakrasch
Hej igen folks!!! Efter en längre tid med datakrasch och nyinköpta prylar är jag på banan igen...här på min privata blogg.

13-03-13
Föreläsning i Oslo.
Mitt liv som flugfiskare.
Omegn Fluefiskere. Oslo, 19 mars.

OSLO; Aktivitetshuset 33 Frysja, Kjelsåsveien 151 (VedRema 1000 vid Stillatorget)
2013-03-19 kl. 19:00:00
Info; +4790934637

Kolla mer; www.ooff.no

13-03-08
Profilen Fredrik Broman.
FISKEPROFILEN för mars månad är entreprenören och fotografen FREDRIK BROMAN från Lassbyn i vackra Råne älvdal. Kolla mer om detta på www.nsd.se (fiske).

13-03-04
Föreläsningar i Pajala.
Tisdagen den 12 mars kommer jag att ha två föreläsningar i Pajala, dels för elever ut klasserna 8-9, på Tornedalsteatern klockan 13-15 och dels en allmän föreläsning på Biblioteket klockan 18-20.
Info; 076-135 05 99

13-02-26
Rekordår för laxen i Torneälven.
HAPARANDA.
Fångsten av lax i Torneälven nådde rekordnivåer 2012. Det uppger Sveriges radio Norrbotten.
Under året togs 122 tom lax upp, motsvarande 15 000 laxar, de flesta med genomsnittsvikten 8 kilo.
Resultatet innebär nästan en femdubbling av den genomsnittliga fångsten som uppnåtts sedan registreringarna började göras.
Uppgifterna kommer från det finska Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet. Allt enligt Sveriges radio Norrbotten.

NSD den 26 februari 2013. Läs mer på www.nsd.se

13-02-25
Stavfel.
Stavfel gällande Föredrag i Malmfälten. Måste ha tänkt på något annat. Mikael \"Micke\" Karlberg ska det vara och inget annat.

13-02-24
Föredrag i Malmfälten.
En härlig föreläsningsturné är avslutad. LKAB Fritid hade inbjudit mig till föreläsningar i Malmberget (20/2) och Kiruna (21/2. I Malmberget var det fulla lokalen, och vilken lokal sen, ute på forskningscentrat, med en \"filmduk\" som var Sveriges största dataskärm. Det blev en fullödig upplevelse även för föreläsaren.
Dagen efter var det dags för Kiruna, där vi träffades på Folkets Hus. Tack till alla inblandade och till Micke Karlsberg i Malmberget och Sakari Alanko i Kiruna.

13-02-24
Bios - Daiwa Pro Staff.
Bios förstärker med Daiwa Pro Staff
Daiwa Pro Staff är en ny och viktig del av sportfiskegrossisten Bios marknadsföring och profilering. Teamet i Daiwa Pro Staff kommer också tipsa Sveriges sportfiskare om hur och när man kan använda Bios egna produkter och många andra av de varumärken som Bios representerar.
Per Westerlund på Bios säger: ”Gemensamt med de kända fiskeprofilerna Tommy Lönnebacke, Robert Westin & Klas Lindborg kommer vi att lyfta fram våra produkter inom Outdoor segmentet som t.ex. sportfisket.”
Tommy Lönnebacke, är fiskguide och sportfiskeskribent med många års erfarenhet i sportfiskebranschen, både nationellt och internationellt. Favorit fisket är efter gädda och abborre men även öringen är en speciallitet fast då med flugspöet.
Robert Westin, Driver guideföretag i Boden med fiske i norra Sverige och havsfiske i Norge. Robert har publicerat artiklar i de flesta av våra sportfiskemagasin. Han har suttit i Sportfiskarnas förbundsstyrelse. Robert arbetar aktivt med fiskevård där fokus ligger på lax och mot ytterligare vattenkraftutbyggnad. Han är också ackrediterad av Landsbygdsdepartementet där han sitter i referensgrupp för Torneälv. Referensgruppen är en expertpanel till svenska regeringens förhandlingsdelegation med Finland om fisket i Torneälven.
Klas Lindborg, som är född vid Dalälvens strandkant guidar efter gädda och abborre. Klas är även känd som ”Rulldoktorn”. Han har många års erfarenhet av serva och reparera fiskerullar från bla Daiwa och Orvis.
”Tillsammans har dessa herrar mängder med erfarenhet av sportfiske och sportfiskeutrustning. De skall hjälpa till att marknadsföra och utveckla Bios stora portfölj av kända varumärken, Daiwa, Orvis, Sölvkroken, Cortland, Flambeau, Scotty, Salmo, Pool 12, m.fl.” avslutar Per Westerlund, VD på Bios Ab.

www.daiwaprostaff.se info@daiwaprostaff.se


13-02-18
Engströms blogg.
Hej. Min vän och skrivarkollega, författaren Mikael Engström har skaffat sig en blogg. Mkt intressant.

www.atomragnar.blogspot.se

13-02-10
Nåfra föreläsningar
Några föreläsningar framåt vårkanten om ni råkar ha vägarna förbi. När det gäller LKAB så gäller det först och främst för gruvisarna, men finns det platser över så...
Kvalitetsfiske. LKAB. Malmberget, 20 febr. 18.00
Kvalitetsfiske. LKAB. Kiruna,
21 febr. 18.00
Kvalitetsfiske. Folkets hus. Pajala, 12 mars. 18.00
Upplevelser, läsning. Skolan. Pajala, 12 mars.
Mitt liv som flugfiskare. Oslo Omegn Fluefiskere. Oslo, 19 mars.

OSLO; Sted: Aktivitetshuset 33 Frysja, Kjelsåsveien 151 (VedRema 1000 vid Stillatorget)
2013-03-19 kl. 19:00:00

Kolla mer; www.ooff.no

13-02-01
Föreläsning i Kalix.
Söndagen den 3 februari har jag en föreläsning i Kalix med anledning av hotet mot våra älvar och berg (gruvor)
\"Vem är det egentligen som har makten och vilken utveckling vill vi ha? Vilka alternativ finns till gruvnäringen\"?

Söndagen den 3 februari 16.00-18.00
Plats; Sessionssalen, Kalix kommunhus.
Arrangörer; Miljöpartiet i Kalix och Studieförbundet Vuxenskolan.
Fika.
www.kalix.mp.se


13-10-16
Föreläsning i Malmberget och Kiruna
LKAB har bjudit in mig och allmänheten till föreläsningar i Malmberget och Kiruna.

Föreläsningen i Malmberget den 20 februari: Nya Entrén(TV rummet) Vitåfors, hålltider:
18.00 – 19.30 Föreläsningen. (Vad är kvalitetsfiske)?
19.30 – 20.15 Kaffe o snack, snuspaus, försäljning av mina böcker-filmer
20.15 – 21.15 Filmen, Laponia

Föreläsning i Kiruna den 21 februari: Folkets hus.
Tider i Kiruna:
18.00 – 19.30 Föreläsningen. (Vad är kvalitetsfiske)?
19.30 – 20.15 Kaffe o snack, snuspaus, försäljning av mina böcker-filmer
20.15 – 21.15 Filmen, Laponia

13-01-13
Norrbotten-ett eldorado för mineralletare?
Allt fler gruvor etableras i Norrbotten - och fort går det. Men vilka värden är det som ligger i vågskålarna? Vem är det egentligen som har makten och vilken utveckling vill vi ha? Vilka alternativ finns det till gruvnäringen? Miljöpartiet de Gröna i Norrbotten tar nu initiativ till ett forum där fler får komma till tals i dessa viktiga frågor. Vi anordnar ett gruvseminarium för att belysa markkonflikter och annan problematik i samband med gruvetableringar.

Medverkande: Åsa Persson, Bergsstaten; representanter för Svenska Samernas Riksförbund; Gunnar Westrin, författare och naturfotograf; Marie Persson, miljökampe och årets västerbottning samt Stina Bergström och Jonas Eriksson, Miljöpartiets riksdagsledamöter i trafik- respektive näringsutskottet.

Moderator är Annika Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Luleå.

Vi bjuder på fika och sång i pausen! Studieförbundet Vuxenskolan medarrangerar.
LILLAN i Luleå 19 januari klockan 13.00.
Varmt välkomna!

13-01-13
Viktigt möte i Vuollerim.
INFORMATIONSMÖTE
Luleälvens torrfåror kontra EU-direktiven – Projektidé.
Det är bråttom! Just nu finns det ett nytt fönster öppet för bygden att -
med stöd av EU-direktiven - i samverkan påverka- skapa möjlighet att
förverkliga ett pilotprojekt avseende torrfåran nedströms Letsidammen.
Folkets Hus Vuollerim 17 januari kl 18
Program
Uppföljning av vad som har hänt efter mötet som hölls på Folkets Hus i
Vuollerim den 21 november kl 18.00
 Rapport från nya kontakter med Riksdagsledamöterna
 Länsstyrelsen, Vattenmyndigheten, rapporterar om
utvecklingen.
 Christer Borg, Älvräddarna, presenterar projektförslag.
 Länsstyrelsens och Jokkmokks fiskerigrupps co Jokkmokks
kommuns synpunkter- förslag
 Vattenfall AB:s synpunkter- förslag
 Mötet utser arbetsgrupp med uppdrag representera bygden
som kontaktpersoner i det fortsatta arbetet.
Fika, frågor och dialog
Summering och avslutning
Alla varmt välkomna!
Arrangör: Vuollerimbygden i Utveckling
Engagemang förankrad i bygdens utvecklingsplan – från ord till handling

WWF Älvräddarna.

13-01-03
Månadens fiskeprofil.
Tidningsmannen, journalisten och sportfiskaren Nicolas Jändel, som roddar Fiske för alla och Allt om flugfiske, är nu månadens fiskeprofil på www.nsd.se (fiske). Nu har du chansen att ställa frågor till honom.

 

Copyright © 2002 Westrin Produktion. All rights reserved