Jag heter Gunnar Westrin och föddes och växte delvis upp på Frösön i hjärtat av Jämtland. Sedan många år bor min familj och jag i Råneå inom Luleå kommun. Förutom de böcker jag har skrivit, som Ni finner under en egen kategori, är jag fast medarbetare i några svenska fisketidningar, krönikör i både dagstidningar och på hemsidor mm.

Många av mina böcker skildrar landskap och miljöer som är föga kända för den bredare allmänheten. Sandåslandet norr om Kiruna, det stenbemängda harrparadiset i de övre delarna av Piteälven och Tornedalen är några av de exotiska platser som har lockat mig till långvandringar med flugspöet i hand. Länder som Nya Zeeland, Australien, Island, Alaska och Norge har varit återkommande resmål.

Mitt skrivande är av livslångt intresse och redan 1971 formade jag min första fiskeartikel. Sedan dess har det rullat på och idag kan jag räkna in mer än 800 fackartiklar i svensk och utländsk fiskepress, 500 dagstidningskrönikor, 11 böcker, ett 60-tal radioprogram och några TV - program. Därtill har jag arbetat med videoproduktion, utbildningar på allehanda skolor, mässor och allmän fiskeguidning.

Under en tioårsperiod (1976-1986) slogs jag för de fria älvarnas bevarande, detta i en älvräddargrupp som kallades AMORE - Aktionsgruppen mot Råneälvens exploatering. Tillsammans med likasinnade lyckades vi till slut få majoritet i riksdagen.

I skogarna kring Äspnäs by i norra Jämtland lärde jag mig vildmarkens skiftande väsen. Detta bland annat tillsammans med min morfar Jöns Espmark, som var min mentor och biologiske läromästare. Dessa egenartade upplevelser, tillsammans med dagens globala miljöproblem är ingredienser som återkommer i mina böcker och föredrag.

Jag tror att människan har den värld hon förtjänar. Så länge som ekonomin går före ekologin har hon få möjligheter att förbättra sin omgivning.


"Naturen är ett njutningens tempel och inte en roffares marknad"

 


Copyright © 2002 Westrin Produktion. All rights reserved